Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Síndic exigeix a l’Ajuntament i al CEB compromís per evitar abusos a les escoles
  • CA

A finals dels 2021 es va conèixer que un ex-professor d’educació física de l’escola Barcelona va abusar sexualment d’alumnes durant més de vint anys. Sobre el focus, Albert Benaiges, durant més de vint anys coordinador del futbol base del Futbol Club Barcelona, i que després d’una dècada d’absència havia retornat al club l’abril passat de la mà del president Joan Laporta, càrrec que va abandonar en saber-se la denúncia. Segons els denunciants, les situacions d’abús es van produir a les dutxes de l’escola, al gimnàs, a casa seva i a les colònies que es feien.

En aquest sentit, el Síndic detalla que l’Ajuntament de Barcelona ha adquirit un compromís per aclarir els fets produïts a l’Escola Barcelona, al qual ha de “respondre de manera efectiva”, i afegeix que a data d’avui, l’actuació del Consorci d’Educació de Barcelona “ha estat insuficient i incomplerta per aclarir als casos de violències denunciats per
nombrosos exalumnes de l’escola Barcelona”.

L’Ajuntament ha d’investigar l’escola Barcelona

Davant de la situació, el Síndic de Greuges de Barcelona va iniciar una investigació d’ofici, i aquest dimarts se n’han fet públicques les conclusions. La Sindicatura insta la Regidoria d’Educació a dur a terme una investigació en profunditat dels fets produïts a l’Escola Barcelona i a reparar el dany a les víctimes, i assegura que un dels elements que afegeix més gravetat és que la direcció de l’escola, davant del coneixement dels fets, “va negar-los, minimitzar-los, i va recriminar a les víctimes el dany que es feia a l’honorabilitat de la persona acusada”. Això demostra, segons el Síndic, que sense “la clara connivència de la direcció de l’escola d’aquell moment, aquests fets no s’haguessin produït ni haguessin continuat”.

L’escola Teatre: “Complicitat i passivitat de la direcció”

Però el Síndic també ha investigat un segon cas, el del Col·legi Teatre de Barcelona. En aquest cas, la sindicatura adverteix al Consorci d’Educació de l’obligació de garantir que totes les escoles disposin de protocols per eradicar les violències masclistes. Segons l’escrit que ha difòs el síndic, en el cas del Col·legi del Teatre de Barcelona, “la violència, explícita i implícita, era exercida pel professorat, comportament que encara afegeix més gravetat als fets”. A més, les exalumnes han exposat la “complicitat i passivitat de la resta del claustre i la direcció”, els principals encarregats d’impulsar i garantir el bon clima escolar”, diu el Sindic, que posa de manifest que els afectats han explicat que eren situacions conegudes per tothom i que les víctimes no van rebre l’ajuda esperada pel centre.

Amb tot, l’informe aclareix que la pròpia escola ha reconegut la seva responsabilitat en els dèficits existents en
la prevenció i atenció de la violència. I ha informat que ha iniciat actuacions per canviar les dinàmiques de les relacions entre els membres de la comunitat educativa.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa