Després d’una dècada abandonada des que la néta del propietari va morir, passant per un intent de venda a Wallapop, fins a l’aquisició per part de l’Ajuntament tot just fa uns mesos per salvar-la de l’oblit, la casa Tosquella, una joia modernista oculta al barri del Putxet i el Farró, obrirà excepcionalment aquest diumenge 15 de maig. Serà una visita per a una trentena de privilegiats que han aconseguit una entrada per a la ruta espais ocults que organitza el 48h Open House.

Però el TOT Barcelona ha pogut visitar abans aquesta finca construïda el 1889), ubicada al carrer Vallirana a tocar de la plaça Lesseps. La vista de la casa des de la ronda del General Mitre no li fa justícia: una paret que havia estat blanca i verda i que ara és gris a causa de la contaminació del trànsit i uns murs que fan impossible d’apreciar els preciosos vitralls que permeten que passi la llum solar a l’estança principal.

La casa Tosquella, vista des del jardí | Foto: Jordi Play

L’entrada es fa pel jardí, ara en mal estat però testimoni d’un passat esplèndid, amb unes escales que obliguen a fixar la mirada en l’entrada, amb porticons i decoració floral que avisen el visitant que es troba davant d’una petita joia amb base modernista però amb tocs aràbics, on destaquen els treballs de forja i els estucs i esgrafiatsque cobreixen les façanes. Aquesta imatge, però, no és l’original d’una casa més modesta encarregada pel comerciant Antoni Tosquella i alçada el 1889 com a finca d’estiu. És l’obra que va culminar el 1907 Eduard M. Balcells, un dels últims arquitectes modernistes de la ciutat, de la segona generació modernista, que va rebre l’encàrrec del senyor Tosquella en tornar de fer les Amèriques.

VEGEU AQUÍ TOTES LES FOTOS
DE LA CASA TOSQUELLA

Entre el modernisme i el noucentisme

“Balcells va embellir la casa, amb un modernisme tardà, més clàssic, a les portes del noucentisme”, explica l’arquitecte Miquel Zuzama, director de programació del 48h Open House. L’arquitecte ha destacat també el bon estat de conservació de la finca, si bé reconeix que la seva rehabilitació -l’Ajuntament va anunciar en el moment de la compra que volia fer-hi un equipament municipal, probablement un casal de gent gran- “serà una tasca que requerirà molt de temps“.

Casa Tosquella. Modernisme al barri del Putxet / Foto: Jordi Play
Vidriera modernista dins la Casa Tosquella del Putxet / Foto: Jordi Play

“Entre altres qüestions cal analitzar quin va ser el moment de màxima esplendor, els colors originals, la profunditat de les esquerdes, l’adequació a la normativa, etc, per garantir que la restauració es fa en les milliors condicions“, profunditza. Una restauració que en tot cas han de decidir els arquitectes de l’Ajuntament, que n’és el propietari.

El lavabo de la casa Tosquella, amb el terra original | Foto: Jordi Play

Sigui com sigui, aquesta primera obertura de portes és, per al 48h Open House, una mena de “test” per veure si és possible que a l’octubre vinent la casa Tosquella formi part del 48h Open House, “si les condicions de seguretat ho permeten i si hi ha interès, que ja hem constatat que sí, per conèixer aquesta joia”.

Casa Tosquella, modernisme al Putxet salvat in extremis | Foto: Jordi Play

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carmen Aroca a maig 14, 2022 | 09:43
    Carmen Aroca maig 14, 2022 | 09:43
    Bon dia. Com podem fer per visitar-la? Gràcies

Nou comentari

Comparteix