El moviment veïnal rebutja taxativament l’obertura dels comerços els diumenges, com han pactat l’Ajuntament de Barcelona, la patronal, els sindicats UGT i CCOO i els comerços. La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) rebutja l’acord al qual van arribar totes les parts perquè considera que el nivell de descans, benestar i gaudi de la ciutat empitjorarà, alhora que es precaritzaran encara més les condicions laborals dels treballadors.

“Els diumenges i festius eren els pocs dies que podíem passejar pel barri amb calma, els pocs dies de descans i conciliació per a comerciants i treballadores”, denuncien, a través d’un comunicat que ha impulsat l’Associació de Veïnes i Veïns del Barri Gòtic i que han subscrit de forma conjunta, a més de la FAVB, l’Associació Veïnal del Casc Antic, la Xarxa Veïnal del Raval, l’Eix Comercial del Raval, l’Associació Santa Caterina veïns/es i comerciants del Mercat i del Barri, l’associació de veïns de la Sagrada Família, l’associació de veïns de la Salut, la Plataforma Can Baró, l’associació de veïns de la Dreta de l’Eixample, l’associació de veïns de l’Esquerra de l’Eixample, l’associació de veïns de Sant Antoni i el Centre Social de Sants. “La mesura només beneficia el gran comerç, perquè els de menys de 300 metres quadrats ja podien i poden obrir lliurement en diumenges i festius”, denuncien.

Aquesta mesura farà que el petit comerç encara ho tingui més difícil per sobreviure, enfront de les grans empreses, denuncien. “A partir del 15 de maig, els petits es veuran forçats un cop més a una competència absolutament desigual amb els grans. Si abans podien escollir obrir, ara hauran de fer-ho per competir, sovint sense prou personal ni capacitat per contractar-ne més”, expliquen. “Els comerciants, endeutats i esgotats, arrosseguen les situacions provocades per la pandèmia i la manca d’ajuts de les diferents administracions”, lamenten.

Els treballadors, els més perjudicats per la mesura “desastrosa”

“En el front laboral, la mesura també és desastrosa”, diu de forma contundent el moviment veïnal de la capital catalana. “Per molt que els defensors de la mesura argumentin que generarà ocupació, els petits comerços de barri no poden contractar més gent per la seva precària situació financera; el gran comerç tampoc fa nova contractació, es limita a reestructuracions horàries amb reducció de personal durant la setmana per cobrir els diumenges i hores extres, no sempre pagades com a tals”, argumenta.

El pacte, fruit del consens entre la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), UGT, CCOO i l’Ajuntament permet que els comerços puguin obrir tots els diumenges i festius durant quatre mesos de l’any, del 15 de maig al 15 de setembre, als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample i als barris del Poble-sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs, Sants, les Corts, Sant Gervasi-Galvany, la Vila de Gràcia, la Salut, el Camp d’en Grassot, el Baix Guinardó, el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, així com una part dels barris de Vallcarca i els Penitents i del Putxet i el Farró.

“No som ni volem ser un ressort turístic”

El resum és que la decisió perjudica “el veïnat afectat, les treballadores del comerç i els petits establiments dels barris”, diuen. Aquí hi “perd el veïnat, perd el petit comerç, perden les treballadores. Guanyen, un cop més, les grans empreses, les franquícies i els grans grups de restauració”, opinen. “Les veïnes i els veïns dels barris turistitzats estem fartes de veure aquesta liberalització progressiva dels horaris i hem de recordar un cop més que no som ni volem ser un centre comercial, que no som ni volem ser un ressort turístic. Som barris vius, i per seguir sent-ho necessitem comerç de proximitat que faciliti la vida quotidiana i generi vincle alhora que garanteixi condicions laborals justes, de manera que veïnat, treballadores i comerç puguem conciliar vida personal, social i laboral”, conclouen.

Més notícies
Foto de família de la FAVB a l'Institut Milà i Fontanals del Raval / Joan Linux

El moviment veïnal busca nous líders

Notícia: El moviment veïnal busca nous líders
Comparteix
La FAVB s'enfronta a la renovació dels seus càrrecs el 2023
Notícia: El moviment veïnal busca nous líders - Mobile
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'Ajuntament / Foment del Treball

Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit

Notícia: Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit
Comparteix
El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, critica la ZBE, les superilles i assegura que l'alcaldessa defensa la "política del decreixement econòmic"
Notícia: Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit - Mobile
Protesta a Barcelona contra els Jocs d'Hivern / ACN

Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern

Notícia: Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern
Comparteix
Equiparen la candidatura a projectes com Barcelona World o el Fòrum 2004
Notícia: Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern - Mobile
Rètol que indica la ZBE / FAVB

Clam social i veïnal contra la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE

Notícia: Clam social i veïnal contra la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE
Comparteix
"La sentència fa apreciacions polítiques amb arguments tècnicament falsos", asseguren una desena d'entitats, entre elles la FAVB
Notícia: Clam social i veïnal contra la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El Client a maig 11, 2022 | 19:55
    El Client maig 11, 2022 | 19:55
    Jo també tancaria dimarts el matí, dimecres a la tarda, dijous tot el dia, divendres tarda i dissabte a la tarda. El diumenge què obri qui vulgui.

Nou comentari

Comparteix