Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salvat l’acord perquè el comerços turístics obrin més festius
  • CA

L’acord perquè els comerços d’eixos turístics de Barcelona obrin més diumenges i festius s’ha signat aquest dilluns, no sense entrebancs que han fet encallar el pacte entre la patronal i el sindicat UGT quan tot estava llest per escenificar l’entesa. Les discrepàncies d’última hora per un serrell han provocat que l’Ajuntament hagi hagut de susprendre l’acte que havia convocat aquesta tarda per formalitzar l’ampliació dels horaris comercials.

La responsable de comerç de FeSMC-UGT a Catalunya, Betty Costa, explica al TOT Barcelona que el protocol s’ha segellat després d'”unes quantes hores de discussió” per “dues paraules” incloses al redactat i que, segons el sindicat, implicava que “es perdia la voluntarietat i els empleats estaven obligats a treballar els diumenges” en què es permetrà l’obertura. “La sorpresa ha sigut que una part no volia treure-ho i hem contestat que, si no es retirava, no signàvem”, relata Costa.

Finalment, les negociacions s’han pogut reconduir al llarg de la tarda i han fructificat amb la rúbrica dels representats dels treballadors i dels empresaris. “Després d’una negociació tan profunda, hem decidit signar ja”, comenta Costa. Indica que UGT s’ha avingut a acceptar l’increment d’horaris a zones comercials turístiques “amb la condició molt clara que sigui voluntari, la compensació pels treballadors d’un diumenge per un dissabte, contractació de personal i passar contractes de temps parcial a temps complert”.

De maig a setembre

Un cop que s’ha esquivat l’últim escull, els establiments de les zones considerades turístiques de Barcelona podran obrir els diumenges i festius de 12h a 20h entre el 15 de maig i el 15 de setembre. A més de l’aval del sector, també compta amb el suport del govern de comuns i PSC, que s’havia mostrat reticent a la liberalització horària en un primer moment. Junts va pressionar amb una petició aprovada al ple de desembre passat perquè el govern municipal avalés l’ampliació d’horaris comercials.

Ara els comerços només poden obrir tota la setmana entre el 5 i el 24 de maig i entre l’1 i el 14 d’octubre, de 12 a 20 hores. L’ampliació del calendari comercial es farà sota la supervisió de Barcelona Activa, que serà l’ens encarregat de supervisar que la nova regulació ofereixi garanties de contractació, una condició que l’Ajuntament considerava essencial per avalar un acord.

Però a més dels horaris, canviaran també les delimitacions de l’àrea turística si la reforma aconsegueix superar les discrepàncies d’última hora. El nou acord proposa ampliar la zona turística per obertura comercial respecte de la regulació actual, incloent les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT).

Més notícies
El nous models del trens de la L1 i la L3 del metro, a la fàbrica d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda / Albert Segura / ACN
El metro retirarà els trens amb amiant entre el maig i l’estiu de 2023
Notícia: El metro retirarà els trens amb amiant entre el maig i l’estiu de 2023
Comparteix
TMB incorporarà 50 combois de forma esgraonada per renovar la flota de la L1 i la L3
Estudiants a l'Institut del Teatre de Barcelona, en una imatge de 2017 / Europa Press
L’Institut del Teatre envia 12 professors acusats d’abusos a la Fiscalia
Notícia: L’Institut del Teatre envia 12 professors acusats d’abusos a la Fiscalia
Comparteix
Trasllada els expedients que va obrir arran de la desena de denúncies que va rebre l'any passat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa