Gràcia, Sants i Nou Barris protagonitzen tres mostres sobre els 40 anys d’ajuntaments democràtics

Es reconeix així el paper de tres de les zones de la ciutat on els moviments veïnals han sigut sempre més actius

Gràcia, Sants i Nou Barris són tres de les zones de Barcelona que sempre han tingut, i continuen tenint, un grau d’activisme veïnal més alt. Per això van tenir un paper destacat en l’època de l’esclat dels ajuntaments democràtics i ja l’havien tingut abans, en diverses lluites i reivindicacions. Tot plegat s’ha de veure reflectit en tres de les exposicions que prepara l’Ajuntament per celebrar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, que van ser el 3 d’abril del 1979. 

El projecte es titula Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris (Gràcia, Sants, Nou Barris), i el comissaria Mireia Capdevila. Es tracta de tres exposicions que mostraran la ciutat abans i després de les primeres eleccions municipals democràtiques: com eren la ciutat i aquests barris al final de la dictadura, quins reptes urbanístics hi havia i els moviments socials i culturals de l’època.

Les tres mostres es podran veure a:

  • Gràcia: Sala d’exposicions de la Biblioteca Jaume Fuster (6 de setembre – 20 d’octubre) 
  • Sants: Sala d’exposicions Anselm Cartañà (26 de setembre – 5 de gener del 2020)
  • Nou Barris: Centre Cívic Can Basté (5 de setembre – 5 d’octubre del 2019)

Aquestes exposicions formen part del conjunt d’activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona per a la celebració. El programa –elaborat pel comissionat de Programes de Memòria, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Institut dels Passats Presents, en col•laboració amb l’Associació Consell de Cent i la Fundació Carles Pi Sunyer– començarà el 13 de març amb una conferència al Saló de Cent a càrrec de la sociòloga i economista Saskia Sassen i del geògraf Oriol Nel•lo.

Hi haurà conferències, xerrades i exposicions que mostraran el que va passar al voltant de les primeres eleccions municipals amb fotografies, cartells, manuscrits i altres elements. A més de les tres mostres dels barris, n’hi haurà dues més: La democràcia al carrer (1977-1979), al Born Centre de Cultura i Memòria del 16 de maig al 15 de desembre i  Fer la Barcelona democràtica. La il•lusió dels aprenents (1979-1983), a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona del 19 de juny d’aquest any al 28 de febrer del 2020.

Més informació

Nou comentari