Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
  • CA

Els veïns del barri de Porta fa prop d’un any que van decidir, a través d’una votació, batejar una plaça sense nom. De fet, administrativament ja té una denominació, que és ‘plaça del carrer de l’Alcúdia’, en referència a la via que l’acompanya, però calia fer un pas endavant i posar-li un nom propi. Així, després d’un procés participatiu, es va arribar a la decisió d’atorgar-li el nom de plaça del Maquis. “Volem homenatjar la lluita antifranquista de Nou Barris”, explica el president de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta, Albert Villacampa. Però un any després, res ha canviat ni sembla que vulgui fer-ho. Tant és així que, tot i comptar amb el vistiplau de veïns, la lentitud dels processos per canviar el nomenclàtor posa en perill que es pugui aplicar el canvi durant aquest mandat. 

Segons Villacampa, aquella decisió de l’11 de març de l’any passat encara no l’han pogut validar perquè “tot va molt lent”. Si bé és cert que l’Ajuntament va ser l’impulsor de rebatejar aquells espais sense nom i els va donar carta blanca als veïns perquè ho decidissin, la Taula de Memòria Històrica i Patrimoni del districte de Nou Barris –en què ha de validar-se el tràmit– es reuneix molt poques vegades i està “massa controlada pel govern municipal i els tràmits necessiten molt més temps que en altres mandats”. 

Fonts municipals confirmen que el procés està pendent de ser aprovat per la taula, que és l’espai participatiu que aglutina veïns i entitats per canviar el nom els espais públics. Tot i així, el president de l’AVV Porta lamenta que en prop d’un any des que s’engegués la proposta de ‘la plaça del Maquis’ només hagin tingut dues oportunitats per presentar la idea a l’ens.

El primer cop, un membre de l’associació de veïns va confondre’s i va proposar un nom que no tocava. El segon cop –sis mesos després– no van poder assistir a l’acte de la Taula de Memòria Històrica i Patrimoni perquè tenien una activitat de l’associació veïnal al mateix temps. Albert Villacampa va demanar per escrit que es tractés la proposta sense necessitat de ser-hi ells presents. Tanmateix, li consta que el conseller tècnic, Carlos Izquierdo, va ajornar la decisió fins que no hi poguessin assistir. Segons Villacampa, no s’han produït més reunions en què poguessin proposar el canvi del nom de la plaça i “tot apunta que ja no es faran més trobades de la taula en aquest mandat”. 

El perquè del nom de plaça del Maquis

El procés participatiu de la plaça va incloure tres opcions en  la votació. Una era ‘la plaça de les Àvies’, una altra ‘plaça de Pepita Ferrer’ i la tercera ‘plaça del Maquis’. Va guanyar l’opció de la plaça de les Àvies, però l’Ajuntament els va advertir que ja existeix, ben a prop, una plaça del Avis i això els podria tombar la proposta per induir a confusió. Finalment, la van descartar. Però per compensar-ho, es va proposar incloure un canvi en el nomenclàtor de l’espai actual i ampliar-ho a ‘plaça de les Àvies i els Avis’. 

L’opció per rebatejar l’actual plaça del carrer Alcúdia va quedar, doncs, entre les altres dues opcions, que van empatar en segona posició. Però com una de les poques normes que hi havia és que no es caigués en personalismes, finalment es va optar per adoptar la proposta que rememorava la guerrilla antifranquista amb el nom de la plaça del Maquis. “Cal dir el maquis, en singular, perquè és com denominàvem el moviment”, puntualitza Villalba

Tot i la voluntat d’evitar centrar-se en un personatge, cal recordar que, a tocar de l’espai del carrer Alcúdia, hi ha una una placa en honor a Josep Lluís Facerias, l’icònic maqui que va patir una emboscada per ser assassinat a la cruïlla entre els actuals passatges de Verdum i Urrutia i el carrer del Doctor Pi i Molist. I per tant, d’alguna manera, també se li retrà homenatge, confirmen des de l’AVV Porta. 

Els tràmits del canvi de nomenclàtor

Des de l’Ajuntament recorden que la Taula de Memòria Històrica i Patrimoni del districte és la manera que “el govern i la societat civil construeixin junts les actuacions” en honor a la història de Nou Barris. Així, si una proposta queda aprovada en aquesta plataforma conjunta, el compromís del govern municipal és portar-ho al plenari de districte, on voten els representants de tots els partits. El següent pas, si supera el ple, és elevar-lo a la Ponència del Nomenclàtor, que és l’ens encarregat de tramitar les propostes de canvi de nom dels espais de la ciutat, i s’obre un període d’al·legacions durant un període d’exposició pública. Aquest tràmit administratiu, finalment, queda signat per l’alcaldessa, Ada Colau, i es canvia immediatament. 

Més notícies
Nou Barris destina 29 milions a fer un rentat de cara de 18 carrers i espais públics
Notícia: Nou Barris destina 29 milions a fer un rentat de cara de 18 carrers i espais públics
Comparteix
El districte renova l’espai públic per millorar la cohesió social dels barris i ha executat el 90,3% del pla d’actuació d’aquest mandat
Tres mesos amb les escales mecàniques espatllades a Ciutat Meridiana
Notícia: Tres mesos amb les escales mecàniques espatllades a Ciutat Meridiana
Comparteix
Fins a tres avaries simultànies compliquen la mobilitat a un barri amb grans desnivells, especialment al voltant del Mercat de Ciutat Meridiana
Detingut un home per tràfic de drogues a Ciutat Meridiana gràcies als veïns
Notícia: Detingut un home per tràfic de drogues a Ciutat Meridiana gràcies als veïns
Comparteix
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han trobat 120 dosis de cocaïna i 6.500 euros en efectiu al seu domicili

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa