Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres mesos amb les escales mecàniques espatllades a Ciutat Meridiana
  • CA

“Sembla mentida, però unes escales mecàniques es poden convertir en el més important per a una persona com jo”. Ho diu el Manuel, que fa 50 anys que va comprar-se un pis a Ciutat Meridiana i ara té un dels tres pisos més ben valorats del barri, segons li ha comunicat la seva asseguradora. Tot i així, espera que algú l’hi compri per poder marxar escopetejat al seu poble natal de les Ries Altes, a Villalba (Lugo), perquè “aquí, no s’hi pot estar”, renega. Fa temps que el barri no el satisfà, però la darrera queixa té un motiu molt concret: les escales mecàniques del carrer Costabona, que connecten el seu bloc amb al Mercat de Ciutat Meridiana, fa més de dos mesos que no funcionen. “És una calamitat”, insisteix, “als que tenim poca mobilitat ens complica la vida aquesta situació”. 

Al barri dels desnivells, les pujades i baixades i els carrers que serpentegen per esquivar la complicada orografia, prop d’un 20% dels veïns tenen 65 anys o més. Concretament són el 18,15% els que, a la tercera edat, s’enfronten a les aturades dels sistemes mecànics com un dels principals esculls a la seva mobilitat. Especialment quan es donen situacions com l’actual, quan hi ha dues escales mecàniques aturades des de fa setmanes just al costat del mercat del barri.

Una és la que connecta el carrer de les Agudes –on viu el Manuel– amb el de Costabona, i l’altra la que porta dels jardins del voltant del mercat fins a l’avinguda Rasos de Peguera. Aquesta última, a més, enllaça directament amb una parada d’autobús de set línies de pas, inclòs el nou servei de bus a demanda. 

Un problema reiterat

En el cas de les escales espatllades del carrer Costabona, durant unes quantes setmanes s’assegurava que se solucionaria el 30 de novembre amb un cartell informatiu. Uns dies més tard, hi ha una nova senyalització d’avaria: “Fins al 21 de febrer. Disculpin les molèsties”. Així, s’arribarà fins als tres mesos sense activitat en aquest punt concret. Segons fonts municipals, l’escala està aturada per greus actuacions de vandalisme, que van passar al novembre i que comporta la reparació de materials cars amb dificultats de subministrament. “Estem pendent de les dates del fabricant”, subratllen fonts municipals. 

Tanmateix, Gabriel López, veí del barri, recorda que abans de l’acte vandàlic les escales ja no funcionaven i que a principis de l’any passat van estar-se també dos mesos sencers sense operar. L’Ajuntament va obrir un expedient sancionador contra l’operadora i va contractar una nova empresa que atorgués el servei. Tanmateix, continuen els problemes. De fet, també al nou contracte, “sobrepassar en més d’un mes” la resolució “d’una avaria que causa l’aturada d’un equip” està considerat únicament com una falta lleu. 

En el cas de l’escala de Rasos de Peguera al voltant del mercat, que ha estat majoritàriament aturada entre desembre i febrer, el problema és que el sensor de frens falla contínuament. En canvi, en una tercera escala mecànica avariada, també a Rasos de Peguera, i aquesta de més llarga durada, el principal inconvenient és la manca de graons en estoc, dels quals l’empresa encara no sap quan arribaran, asseguren fonts municipals. En aquest cas, però, connecten amb una zona esportiva i no tenen tant de pes sobre la mobilitat quotidiana del veïnat com sí passa amb les del voltant del mercat. 

Des del govern municipal asseguren que, des que es va contractar la nova empresa que gestiona les avaries d’ascensors i escales mecàniques, Thyssenkrupp Elevadores, hi ha menys incidències i es resolen més ràpidament a tota la ciutat, ja que és un dels punts que es va demanar en la darrera licitació. Tot i així, a Ciutat Meridiana li ha tocat endur-se la pitjor part i és on s’estan concentrant múltiples incidències.

Els altres afectats 

Però no només la gent gran té dret a queixar-se a Ciutat Meridiana. Un dels paisatges més repetits un matí en aquest territori de Nou Barris són les parelles o trios caminant, que es formen entre algú de més de 65 anys i una persona que li fa de cuidadora i l’acompanya a les tasques diàries. “Jo estava lesionada d’un peu i, durant l’aturada de l’any passat, ho vaig passar molt malament”, recorda una cuidadora mentre passeja amb una dona gran que, en canvi, no li sap tan greu l’aturada de l’escala. “Crec que m’ha fet estar més en forma”, celebra. “Qui no es consola és perquè no vol”, respon la dona jova que l’assisteix. 

A la planta de dalt del mercat hi ha un comerç Sorli Discau, i allà també rondinen només sentir les paraules ‘escales mecàniques’. Especialment el mosso jove que fa els repartiments de la compra a domicili. “No sabria dir-te si han augmentat les peticions per portar la compra a casa, però et puc assegurar que se’m fan molt més dures”, diu. 

Fins i tot el Gabriel López, que protesta perquè la seva mare de 87 anys ja no surt amb tanta facilitat de casa, ho pateix individualment. Té un pulmó malmès i això li complica els esforços a l’hora de passejar pels desnivells del barri. “A altres llocs potser no afecta tant, però a Ciutat Meridiana haurien de tenir-se molt més en compte aquests detalls. És vital”, reclama. 

Mentrestant, l’Ajuntament explico que informarà de com avancen les reparacions al proper consell de barri de la setmana vinent, i recorda que acaba d’anunciar la reurbanització i aplicació d’un nou pla de 3,65 milions d’euros a la zona per instal·lar unes noves escales mecàniques que s’acabaran a finals d’any. 

Collboni ho qualifica d'”inadmissible”

El candidat a l’alcaldia del PSC, Jaume Collboni, ha dit que el fet que les escales estiguin espatllades a Ciutat Meridiana és “inadmissible”. L’alcaldable socialista ha criticat la “incompetència” del govern municipal i ha recordat que, com a Ciutat Meridiana, a barris com el Carmel “els ascensors i escales mecàniques han estat garantia durant anys de mobilitat per la gent gran”. 

Més notícies
El bus a demanda de Torre Baró s’estrena amb 72 passatgers al dia
Notícia: El bus a demanda de Torre Baró s’estrena amb 72 passatgers al dia
Comparteix
Un total de 205 usuaris s'han registrat per poder utilitzar aquest servei, que es va posar en marxa el dia 21
Detingut un home per tràfic de drogues a Ciutat Meridiana gràcies als veïns
Notícia: Detingut un home per tràfic de drogues a Ciutat Meridiana gràcies als veïns
Comparteix
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han trobat 120 dosis de cocaïna i 6.500 euros en efectiu al seu domicili
L’Ajuntament denunciarà davant la Fiscalia de Menors el tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Notícia: L’Ajuntament denunciarà davant la Fiscalia de Menors el tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Comparteix
L'oposició esbronca al govern d'Ada Colau pel cas dels tres menors atrapats durant 11 hores i demana més control a través dels assabentats d'obra
El Banc Sabadell assumeix que és el responsable social del pis de Ciutat Meridiana
Notícia: El Banc Sabadell assumeix que és el responsable social del pis de Ciutat Meridiana
Comparteix
L'entitat es va vendre l'habitatge a un fons però es va comprometre per contracte a fer-se càrrec dels casos de vulnerabilitat
La FAVB demana a Fiscalia que investigui Solvia pel tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Notícia: La FAVB demana a Fiscalia que investigui Solvia pel tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Comparteix
El moviment veïnal demana esclarir el cas dels tres menors atrapats al pis que ocupaven i saber qui i com va deixar-los tancats 11 hores
La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Notícia: La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Comparteix
"S'ha de tancar cada dia uns nens per aconseguir lloguer social?", es pregunten alguns veïns
Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Notícia: Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Comparteix
Fonts del Banc Sabadell admeten que l'habitatge havia sigut seu fa mesos però matisen que ara és d'un fons
Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Notícia: Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Comparteix
Noemí, la mare dels nens, explica que van estar 11 hores sols i molt espantats mentre ella, veïns, Bombers i Mossos els intentaven rescatar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa