Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La FAVB demana a Fiscalia que investigui Solvia pel tapiat temerari de Ciutat Meridiana
  • CA

El moviment veïnal portarà a Fiscalia el cas dels tres menors que es van quedar atrapats al pis que ocupaven a Ciutat Meridiana en ser tapiat amb una porta metàl·lica sense revisar-ne l’interior. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana presentaran juntes una denúncia “en els propers dies” perquè la justícia investigui les circumstàncies de l’actuació, que va tenir lloc divendres, i posen en el focus el paper de Solvia i el Banc Sabadell, com a actual gestora de l’immoble i com a propietària del pis fins fa unes setmanes, respectivament.

L’AVV denuncia que “no és el primer ni l’únic” tapiat temerari del que tenen coneixement, però fins ara no s’havien quedat mai menors atrapats a dins. “Es va donar un cas en què van col·locar un pany nou a un pis amb la família ocupant a dins, però se’n van adonar, van protestar i el banc propietari de l’immoble els va acabar donant claus i tot”, relata. “Tot plegat genera molta por, moltes famílies surten de casa cada dia sense saber si hi podran tornar i si podran recuperar les pertinences que han deixat dins”, adverteix.

[r:3]

“Hi ha hagut una vulneració de drets i una posada en risc d’aquests menors”, remarca Ana Menéndez, presidenta de la FAVB. Si Fiscalia aprecia algun delicte en la actuació de Solvia o del Banc Sabadell, sosté, presentaria directament els càrrecs oportuns o demanaria l’assumpció de les responsabilitats corresponents. El cert és que la vinculació del banc amb el pis és fràgil legalment, perquè fa unes setmanes es va vendre l’immoble a un fons inversor i a més es va despendre del 80% de les accions de Solvia –la seva filial immobiliària– en benefici d’un inversor nòrdic.

[r:2]

“Que la Fiscalia ho aclareixi, perquè ja n’hi ha prou d’aquest tripijoc de la banca venent-se els estocs a fons per fer veure que ja no n’és propietària, quan de facto els està gestionant igualment”, acusa Bravo. “Al cap i a la fi, l’Ajuntament va negociar un lloguer social ahir per aquesta família i ho va fer amb Solvia, no?”, rebla Menéndez. La presidenta de la FAVB agraeix que el govern municipal s’impliqués “des del primer moment” en el cas, però dóna per fet que l’atenció social a aquesta família vulnerable no es va fer correctament.

Noemí, la mare dels tres nens atrapats, va explicar diumenge al TOT Barcelona que havien passat per cinc sostres en tres mesos i que s’havien quedat al carrer després d’esgotar els 15 dies que podien quedar-se en un centre per a famílies vulnerables al Guinardó. Segons Bravo, la dona estava sent atesa, a més, com a víctima de violència de gènere. “Tenim constància de casos a tots els districtes en què Serveis Socials atén suposades urgències i després no en fa bé el seguiment”, diu Menéndez. Bravo també celebra que la família en qüestió podrà quedar-se ara al pis però no veu clara la negociació: “Temem que concedir-los el lloguer social pugui ser una contraprestació perquè l’Ajuntament no denunciï Solvia i el Banc Sabadell”.

El pis, refugi successiu

“Aquest pis porta més d’un any ocupat, hi han viscut tres famílies consecutives”, explica Fili Bravo, president de l’entitat de Ciutat Meridiana. La primera família que hi va accedir només s’hi van estar un dia, explica, per què els van desallotjar de seguida. La següent, en canvi, s’hi va quedar vora un any i en va marxar fa tres mesos perquè “van trobar feina i es van poder pagar un lloguer convencional”. “La gent busca seguretat, la immensa majoria no volen estar ocupant un pis i passen molta por”, assegura. L’habitatge estaria ara en condicions molt precàries, sense que se li hagin fet reparacions de manteniment i provocant humitats al veí de baix. 

El líder veïnal explica que la majoria d’ocupes que atenen a l’AVV són famílies monoparentals encapçalades per dones immigrants: “Són elles les que més estan lluitant per donar un sostre als seus fills”. Tenen coneixement d’unes 250 famílies ocupant pisos al barri actualment, estimen que n’hi ha un centenar més que no han contactat amb el moviment veïnal i que a més queden encara uns 250 pisos més sense ningú vivint-hi. “El 30% dels habitatges del barri són propietat de bancs”, denúncia.

Fili Bravo: “La gent busca seguretat, la immensa majoria no volen estar ocupant un pis i passen molta por”

Ciutat Meridiana, un barri poc habituat a ser notícia, es va fer tristament famós fa vuit anys com a epicentre de les execucions hipotecàries. Amb l’evolució de la recessió, les hipoteques impagades van cedir el protagonisme als lloguers i actualment l’entitat afirma que hi ha entre 4 i 5 desnonaments cada setmana. Davant del col·lapse dels Serveis Socials, molts afectats són atesos bàsicament per aquesta associació, que ja ha atès a més de 1.100 persones des de l’esclat de la crisi.

“Solvia-Banc Sabadell, Bankia i Blackstone com a hereu de Catalunya Caixa són els bancs que més conflictes estan protagonitzant amb ocupants, hi ha altres fons i bancs propietaris de pisos al barri però tenen menys estoc i hi hem tingut molta menys fricció”, diu Bravo. “Constantment hem de reclamar als bancs que facin el manteniment mínim dels seus habitatges perquè almenys tinguin cèdul·la d’habitabilitat, hi ha casos de molta insalubritat, com un pis amb les finestres obertes que es va convertir en un palomar”, afegeix. A més d’assessorar casos particulars, l’entitat prevé conflictes i accidents per exemple en evitar que els ocupants obtinguin aigua, llum i gas de comptadors aliens. 

“Volem ser Barcelona”

El cas dels menors atrapats ha obtingut un gran ressò mediàtic, però Fili Bravo i Ana Menéndez demanen anar més enllà i abordar a fons les condicions de Ciutat Meridiana. “S’ha convertit en la claveguera de la ciutat: desnonaments, atur, població vulnerable, màfies, pèrdua del comerç…”, lamenta la presidenta de la FAVB. “Aquest barri reclama una intervenció urgent de totes les administracions, amb una inversió molt més gran, perquè sigui un barri amb els mateixos drets que la resta”, completa. “Volem ser Barcelona! Tan senzill com això! Només ho som sobre el paper, volem ser-ho de veritat”, reivindica Bravo.

Més notícies
Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Notícia: Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Comparteix
Noemí, la mare dels nens, explica que van estar 11 hores sols i molt espantats mentre ella, veïns, Bombers i Mossos els intentaven rescatar
Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Notícia: Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Comparteix
Fonts del Banc Sabadell admeten que l'habitatge havia sigut seu fa mesos però matisen que ara és d'un fons
La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Notícia: La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Comparteix
"S'ha de tancar cada dia uns nens per aconseguir lloguer social?", es pregunten alguns veïns
A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Comparteix
El nombre de llançaments s’ha reduït un 26,4% des del 2013, però el ritme de descens s’ha frenat els últims anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa