Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament denunciarà davant la Fiscalia de Menors el tapiat temerari de Ciutat Meridiana
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona presentarà una denúncia davant la Fiscalia de Menors pel tapiat temerari d’un pis a Ciutat Meridiana el passat 4 de gener, que va deixar tres menors d’edat atrapats durant 11 hores al pis que la família ocupava des de feia dos mesos. El dia que l’oposició qüestiona públicament la gestió d’aquest cas a la comissió de Drets Socials, el tinent d’alcaldia Jaume Asens ha avançat que el consistori demanarà responsabilitats penals al Banc Sabadell per haver ordenat precintar un pis –amb menors dins o sense– sense ordre judicial, el que podria constituir un delicte de coaccions o d’exercici arbitrari del dret.

L’equip de govern ha contactat amb la FAVB i l’associació de veïns de Ciutat Meridiana –que ja van anunciar la seva denúncia a Fiscalia– per obtenir més detalls sobre els fets i també ha encarregat un informe als Bombers de Barcelona sobre la seva actuació obrint la porta de l’habitatge on estaven els menors. “L’informe corrobora el relat dels veïns sobre el tapiat i destapiat”, ha avançat Asens. Els indicis recollits, afegeix, apuntarien a “una vulneració greu” de la llei per part de la propietat o la gestora de l’immoble, que hauria executat “un desnonament extrajudicial”. “El Banc Sabadell no podia actuar pel seu compte, si considerava que aquell pis s’havia de desocupar, havia de posar els fets en coneixement d’un jutge”, ha insistit.

L’equip municipal aspira a que aquesta acció legal enviï “un missatge contundent contra les pràctiques mafioses en habitatge, sobretot quan afecten població vulnerable”. No obstant, Asens reconeix que “hi ha informacions contradictòries” sobre qui és realment el propietari actual de l’immoble i qui va ordenar la intervenció de l’operari o operaris que van tapiar el pis: “La Fiscalia ho haurà d’aclarir demanant documentació al Banc Sabadell i si determina que la responsabilitat correspon a Solvia com a gestora, la denúncia seguirà el seu curs”. Preguntat per la premsa, ha detallat que el lloguer social que l’ajuntament va negociar per la família després de la repercussió mediàtica “es va negociar amb el Banc Sabadell”. També és qui consta com a titular del pis en el registre de la propietat, però ha admès que aquesta informació podria estar “desactualitzada” si s’ha venut l’immoble recentment a un fons inversor, com defensa l’entitat financera.

L’oposició esbronca a Josep Maria Montaner

L’anunci arribava minuts després de què la comissió de Drets Socials debatés una proposició del PSC sobre aquest cas. El grup socialista demanava que l’ajuntament faci un seguiment més exhaustiu dels assabentats d’obra que teòricament ha de tramitar tot propietari que vol efectuar un tapiat preventiu, per incloure-hi l’obligatorietat de realitzar “una inspecció per garantir que no hi ha cap persona o mascota a l’interior”. S’ha aprovat amb el suport de tots els grups i regidors no adscrits, excepte el vot contrari de la CUP i l’abstenció de BComú.

El deliberació, però, ha virat ràpidament cap a la crítica unànime de l’oposició a la gestió municipal d’aquest cas i per extensió dels desnonaments a la ciutat. La principal diana de les acusacions ha estat Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge, que no ha sabut aclarir per què la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER) creada el 2016 per atendre famílies desnonades no ha donat alternatives a la família monoparental afectada. “Ara que el cas s’ha fet mediàtic sí que s’ha trobat una solució per aquesta família… Quants casos invisibles tenim com aquest, que l’ajuntament desconeix o no hi troba solucions?”, ha inquirit Maite Fandos (PDECat). “Vostès van dir que resoldrien els problemes d’habitatge i anem a pitjor en desnonaments!”, ha carregat Marilén Barceló (Cs), que ha demanat a Montaner que “demani disculpes” a la família per no haver estat atesa correctament. 

Montse Benedí (ERC) ha recordat que “no és la primera vegada” que es produeix un tapiat temerari i que “moltíssimes famílies s’han quedat amb les pertinences dins” en veure sobtadament precintat el pis on vivien per manca d’alternatives. Alberto Villagrasa (PP) ha defensat que el cas dels tres menors atrapats “és una situació molt desagradable però puntual perquè va durar poques hores”, pel que ha demanat que no s’utilitzi per “tapar el més greu, que és que l’Ajuntament va desnonar una família” del centre municipal on havien estat allotjats a l’octubre. Maria Rovira (CUP) ha negat la major i ha titllat de “pervers i cínic” el debat sobre endurir la burocràcia perquè, segons ella, “legitima els desnonaments”. “Tots els cossos policials haurien de deixar de fer fora gent de casa seva mentre no estigui garantit al dret d’habitatge”, ha defensat.

Més notícies
El Banc Sabadell assumeix que és el responsable social del pis de Ciutat Meridiana
Notícia: El Banc Sabadell assumeix que és el responsable social del pis de Ciutat Meridiana
Comparteix
L'entitat es va vendre l'habitatge a un fons però es va comprometre per contracte a fer-se càrrec dels casos de vulnerabilitat
La FAVB demana a Fiscalia que investigui Solvia pel tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Notícia: La FAVB demana a Fiscalia que investigui Solvia pel tapiat temerari de Ciutat Meridiana
Comparteix
El moviment veïnal demana esclarir el cas dels tres menors atrapats al pis que ocupaven i saber qui i com va deixar-los tancats 11 hores
La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Notícia: La família dels nens atrapats a Ciutat Meridiana es quedarà al pis amb un lloguer social
Comparteix
"S'ha de tancar cada dia uns nens per aconseguir lloguer social?", es pregunten alguns veïns
Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Notícia: Un operari que treballava per a Solvia va tancar el pis de Ciutat Meridiana amb tres nens a dins
Comparteix
Fonts del Banc Sabadell admeten que l'habitatge havia sigut seu fa mesos però matisen que ara és d'un fons
Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Notícia: Tapiat amb tres menors a dins un pis ocupat a Ciutat Meridiana
Comparteix
Noemí, la mare dels nens, explica que van estar 11 hores sols i molt espantats mentre ella, veïns, Bombers i Mossos els intentaven rescatar
A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Comparteix
El nombre de llançaments s’ha reduït un 26,4% des del 2013, però el ritme de descens s’ha frenat els últims anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa