Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns del Gòtic demanen un monument per a les víctimes del 17-A a la Rambla
  • CA

Veïns del barri Gòtic s’han adreçat a l’Ajuntament de Barcelona per demanar que s’erigeixi un monument a la Rambla dedicat a les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost de 2017. L’associació Xarxa Veïnal Gòtic ha presentat una petició al consistori perquè una parada de flors tancada es converteixi en un espai d’homenatge coincidint amb el cinquè aniversari del 17-A, el pròxim estiu. L’entitat planteja que es condicioni el quiosc més pròxim al mosaic de Joan Miró, on va aturar-se la furgoneta que va cometre l’atropellament massiu. La suggerència és que serveixi de monòlit tan sols mentre duri la reforma de la Rambla i que sigui substituït per un memorial triat per un concurs públic a mesura que les obres del passeig prenguin embranzida.

La Xarxa Veïnal Gòtic prega a l’Ajuntament que enceti una convocatòria per propostes de disseny per a un monument que, un cop que es remodeli la Rambla, perpetuï la memòria dels 16 morts i els més de 300 ferits amb lesions físiques i psicològiques en els atacs jihadistes de Barcelona i Cambrils. En realitat, ja existeix una placa que recorda els morts i ferits en l’atropellament massiu. La franja de bronze amb la inscripció “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de la pau” en diversos idiomes es va col·locar el març de 2019 al paviment del passeig, a prop del mosaic de Miró. Els proposants, però, pensen que “passa desapercebuda” per a la multitud que transita per la Rambla.   

La parada de flors tancada a la Rambla on es proposa instal·lar un memorial provisional de les víctimes del 17-A / Xarxa Veïnal Gòtic
La parada de flors tancada a la Rambla on es proposa instal·lar un memorial provisional de les víctimes del 17-A / Xarxa Veïnal Gòtic

Ni és representatiu ni serveix com a referent universal ni mostra l’estimació, responsabilitat, fermesa, compromís i solidaritat que van manifestar el veïnat i la ciutadania”, assenyala la Xarxa Veïnal Gòtic en l’escrit que ha dirigit a l’alcaldessa Ada Colau i on reclama “aprofitar” la rehabilitació de la Rambla per emplaçar-hi un memorial que aspiri a convertir-se en un “referent internacional”. L’associació té citada una reunió amb membres del govern municipal per presentar el projecte i n’ha informat a la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), que ha atès i ha prestat suport a desenes de víctimes del 17-A.

“La població oblida ràpid. Si no tenim un estímul, no recordem”, pensa el president de la Xarxa Veïnal Gòtic, Mikel Uriondo, que defensa que cal omplir el “buit” que troba que ha quedat a la Rambla arran del crim “amb una cosa maca, de reforç, d’estimació i de suport a les víctimes, que indiqui què va passar allà i que no ha de tornar a passar”. L’associació pensa que el memorial seria tot un gest per reivindicar que millori l’atenció als afectats del 17-A. Alguns d’ells han qüestionat sovint el retard i la ineficàcia del Ministeri de l’Interior per auxiliar-los i rescabalar-los a temps. “No és de rebut aquest tracte. Hi ha institucions que no estan fent bé les coses i la societat no ho ha de permetre”, sosté Uriondo.

La paraula 'pau' gravada en la placa d'homenatge a les víctimes del 17-A instal·lada a la Rambla / Laura Guerrero
La paraula ‘pau’ gravada en la placa d’homenatge a les víctimes del 17-A instal·lada a la Rambla / Laura Guerrero

Inspiració en un mural feminista

Alhora, el president de la Xarxa Veïnal Gòtic comenta que la idea també contribuiria a donar “un rentat de cara” a una floristeria en desús a la Rambla, ara farcida de grafits. Uriondo apunta que estan ultimant una proposta inspirada en un mural feminista situat al carrer Bòria, a prop de la Via Laietana. Allà, entre retrats i proverbis de dones il·lustres, figuren els noms d’algunes assassinades per violència masclista, una xacra que s’ha cobrat una altra víctima aquesta setmana al barri del Clot. L’entitat projecta que es pinti el quiosc i que els noms de les víctimes mortals del 17-A s’escriguin a la parada, envoltats de missatges a favor de la pau en diferents idiomes.

Sobre el monument que planteja que s’ubiqui a la Rambla quan la reforma avanci, l’associació no marca cap condició ni cap apriorisme. “Segur que més d’un arquitecte i d’un artista voldrà fer una cosa estupenda, que tingui entitat i que acompanyi la resta d’escultures emblemàtiques de la Rambla perquè el record i el respecte a les víctimes impulsi les institucions i la societat a no fallar-les”, postula Uriondo.

Més notícies
Col·locació de la primera pedra de la Sagrada Família
Gaudí, el pla B per a una Sagrada Família en construcció des de fa 140 anys
Notícia: Gaudí, el pla B per a una Sagrada Família en construcció des de fa 140 anys
Comparteix
El 19 de març de 1882 començava la vida del temple expiatori. Però l’arquitecte modernista no va dirigir l’obra fins el 1883 substituint un altre arquitecte
Passeig de Gràcia, 103, on s'ubicarà la cafeteria IDEALISTA
La cafeteria que obrirà en una finca històrica del passeig de Gràcia
Notícia: La cafeteria que obrirà en una finca històrica del passeig de Gràcia
Comparteix
Starbucks obrirà un establiment al número 103 del passeig més luxós de la ciutat
Detall d'un parquímetre de zona blava ACN
Els quatre carrers de Barcelona on és més fàcil aparcar, segons un estudi
Notícia: Els quatre carrers de Barcelona on és més fàcil aparcar, segons un estudi
Comparteix
Un estudi d'EasyPark identifica els punts de la ciutat on hi ha més probabilitats de trobar lloc
Sala de vistes al Palau de Justícia, on se celebren els judicis de l'Audiència de Barcelona / Europa Press
El pervers joc sexual d’un avi acusat de violar les seves netes
Notícia: El pervers joc sexual d’un avi acusat de violar les seves netes
Comparteix
La Fiscalia demana 31 anys de presó per a un home inculpat d’abusar de les menors des que només tenien 4 i 8 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa