Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gaudí, el pla B per a una Sagrada Família en construcció des de fa 140 anys

El 2026 serà l’any del centenari de la mort d’Antoni Gaudí, el gran arquitecte modernista de Catalunya i pare de la Sagrada Família. Hauria estat un colofó rodó poder donar per acabat aquest monument, referent internacional i gran símbol de la ciutat, coincidint amb aquesta efemèride. Aquesta era la previsió de la Junta Constructora, fins que la pandèmia va obligar a paralitzar les obres. Encara no hi ha un calendari precís, però serà abans que estrenem nova dècada.

Antoni Gaudí, un segon plat per al Bisbat de Barcelona

Aquest dissabte 19 de març fa exactament 140 anys que l’aleshores bisbe de Barcelona José María de Urquinaona posava la primera pedra de la basílica de la Sagrada Família. La cerimònia va comptar amb l’assistència de les principals autoritats de la ciutat i d’una nodrida concurrència de públic, la majoria, veïns de la zona. El projecte havia estat encarregat inicialment a l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar, que va dissenyar una església neogòtica. Però la idea no va convèncer els responsables eclesiàstics, que van aturar les obres fins el 25 d’agost de 1883. El contractista Macari Planella i Roura va prendre el timó, i a finals d’any, els religiosos van triar Antoni Gaudí perquè capgirés el projecte. De fet, Gaudí havia estat ajudant de Francisco de Paula, però no va seguir el seu llegat i va canviar completament el disseny de la basílica per convertir-la en la gran obra del modernisme català.

Tot plegat, essent des del primer dia un temple expiatori, és a dir, construït exclusivament amb donatius. De fet, el mateix Antoni Gaudí va dir que “el Temple Expiatori de la Sagrada Família el fa el poble i es reflecteix. És una obra que està a les mans de Déu i de la voluntat del poble”.

La Sagrada Família, en construcció

La Sagrada Família, idea d’un llibreter barceloní

Quan el llibreter i editor Barcelona ​Josep Maria Bocabella va comprar els terrenys per aixecar una església, poc imaginava que es convertiria en una de les obres arquitectòniques més admirades de tots els temps. Bocabella havia fundat el 1866 l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep, dedicada a promoure el culte al Sant a la ciutat de Barcelona mitjançant la construcció d’una església dedicada a la Sagrada Família. I com es va finançar el projecte inicial? L’entitat havia recollit tota mena de donatius: diners, joies i objectes de valor durant 15 anys. Al final, van poder comprar un terreny limitat per quatre carrers de l’incipient Eixample barceloní. El solar va costar unes 170.000 pessetes de l’època, que avui equivaldrien a un milió i mig d’euros aproximadament.

Gràcies a aquella iniciativa de la societat civil, Antoni Gaudí va acabar dirigint les obres del seu gran projecte de vida fins a la seva malaurada mort el 10 de juny de 1926 atropellat per una tramvia a Barcelona. Va treballar 43 anys de la seva vida en la construcció del temple, una mostra de la plenitud artística de Gaudí que culminava el seu estil naturalista, amb una síntesi de totes les solucions i estils provats fins aleshores, amb la cripta de la Colònia Güell com a banc de proves. La Sagrada Família és la gran obra, encara inacabada, del modernisme català, Un edifici únic al món -el més alt de Barcelona-, un símbol de la ciutat i una icona mundial que per sempre més quedarà associada a Catalunya.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: SILVIA a març 20, 2022 | 07:35
  SILVIA març 20, 2022 | 07:35
  ES UNA LASTIMA EL AIRE QUE HA TOMADO ESTE EDIFICIO TAN PRECIOSO Y DEL QUE SIGO SU CONSTRUCCION PUES LO VEO DESDE CASA, QUE NADA TIENE QUE VER CON EL PROYECTO GAUDI. UN AUTÉNTICO "PASTEL"
  • Icona del comentari de: Jordi Puigdevall a març 20, 2022 | 16:03
   Jordi Puigdevall març 20, 2022 | 16:03
   Cómo puedes hacer el comentário si la construcción del templo era un idea de A.Gaudí, que cada día,se construia segun creiterio De la muerte de A.Gaudí Lo mejor es lo que tenemos
 2. Icona del comentari de: Eva M Herrero Rius a març 20, 2022 | 11:33
  Eva M Herrero Rius març 20, 2022 | 11:33
  Al s. XIX els terrenys que van adquirir per començar la construcció del temple, pertanyien al terme municipal de Sant Marti de Provençals. Per tant no era encara Barcelona. Tractant-se d'un temple expiatori, contruit amb donatius; considero vergonyós i injust que l'ajuntament de Barcelona li reclamés tributs del passat. La ciutat es beneficia del turisme que ve a visitar el temple.
 3. Icona del comentari de: Eva M H. Rius a març 20, 2022 | 18:14
  Eva M H. Rius març 20, 2022 | 18:14
  Quan es van adquirir els terrenys per la construcció del temple, al s. XIX, no pertanyien al municipi de Barcelona, eren del terme municipal de Sant Martí de Provençals. El temple s'ha construit sempre amb donatius. Per aquests motius em sembla indignant que l'ajuntament de Barcelona cobri impostos a la Sagrada Familia, tenint en compte els beneficis turistics que proporciona a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix