Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Estat admet que no està buscant per ara víctimes del 17-A per indemnitzar-les
  • CA

Un cop més, les víctimes del 17-A han retret a les administracions públiques -i, en especial, al Ministeri de l’Interior- desatenció i desídia per rescabalar-les de les ferides i les seqüeles psicològiques que arrosseguen quatre anys després dels atemptats terroristes. La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha alertat aquesta setmana que no li consta que Interior estigui buscant unes 250 víctimes que la sentència de l’Audiència Nacional reconeix i que tenen dret a rebre ajuts i indemnitzacions sufragades per l’Estat. Consultat pel TOT Barcelona, el ministeri admet que, per ara, no ha començat a cercar els afectats que la resolució judicial sobre els atacs jihadistes a Barcelona i Cambrils esmenta i que no han contactat amb Interior per sol·licitar ser declarades víctimes del terrorisme.

Interior es basa en el fet que la sentència del 17-A encara no és ferma. Diferents parts personades al judici -incloses les que representaven víctimes- van recórrer la resolució, que condemna dos membres de la cèl·lula islamista a 53 i 46 anys de presó i un col·laborador, a vuit anys. En canvi, els deslliura dels 16 assassinats i les desenes de ferits que van causar els autors materials, tots ells abatuts pels Mossos d’Esquadra.

“La Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme ha d’esperar fins que la sentència sigui ferma”, addueix un portaveu del ministeri. La UAVAT admet que està fixat així, però creu que caldria que l’Estat les localitzés ja per informar-les dels drets que les empara i, alhora, conèixer en quin estat es troben després d’haver viscut l’horror de l’atropellament massiu a la Rambla o els apunyalaments enmig del passeig Marítim de Cambrils.

“Hi ha moltes persones que són a la sentència que no ho saben. Qui els informarà?”, es preguntava la presidenta de la UAVAT aquesta setmana, la psicòloga forense Sara Bosch. Interior respon que complirà amb la sentència “en els seus estrictes termes” un cop que el Tribunal Suprem resolgui els recursos. “Si cal localitzar les víctimes a què s’hagi reconegut algun tipus d’indemnització o responsabilitat civil que no hagin percebut, així es farà”, conclou Interior.

14 nous localitzats

Mentre l’Estat posposa la tasca, la UAVAT esprem les xarxes socials i difon un llistat amb els noms de les víctimes que figuren a la sentència per localitzar-les totes. L’organització -que ha prestat atenció psicològica i assessorament jurídic a desenes de testimonis del 17-A- assegura que ha aconseguit contactar amb 14 afectats en els últims mesos dels quals no tenia constància. La UAVAT ha trobat part d’ells després que l’Audiència Nacional impartís justícia a finals de maig i els seus noms es detallessin a la resolució. Alguns havien presentat peticions a Interior per rebre la consideració de víctimes i la prestació pertinent, però el ministeri les va desestimar, comenta la unitat.

Segons càlculs de la UAVAT, la sentència incorpora una vuitantena de víctimes que no constaven en la interlocutòria de processament, prèvia al judici. Tots els noms procedeixen dels diferents llistats que, enmig del caos desencadenat pels atacs, van elaborar els equips sanitaris i d’emergències que van socórrer ferits i testimonis presencials dels crims i que diferents institucions van acabar rebent.

Més notícies
L'homenatge a les víctimes del 17-A, aquest matí / Eli Don (ACN)
Sobri i emotiu homenatge a les víctimes dels atemptats en el quart aniversari del 17-A
Notícia: Sobri i emotiu homenatge a les víctimes dels atemptats en el quart aniversari del 17-A
Comparteix
Autoritats i familiars de les víctimes coincideixen a l'ofrena floral de la Rambla
El regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Social, Marc Serra, en una imatge d'arxiu / ACN (Nazaret Romero)
L’Ajuntament ofereix a l’Estat 50 places per a dones i famílies refugiades afganeses
Notícia: L’Ajuntament ofereix a l’Estat 50 places per a dones i famílies refugiades afganeses
Comparteix
El regidor Marc Serra concreta que la proposta arribarà a "famílies amb nens" o "pendents de reagrupament"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vergonya a agost 20, 2021 | 11:35
    Vergonya agost 20, 2021 | 11:35
    I el Estado està buscant als responsables que passes? diguis Soraya etc?
  2. Icona del comentari de: ton c. a agost 20, 2021 | 12:10
    ton c. agost 20, 2021 | 12:10
    com que aixó va pasar a BCN, i a més el ridícul que va fer l´estat els díes següents amb la Generalitat actuant com estat, no es perdona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa