La segona onada comença a frenar una mica a Barcelona capital. Ho mostren les dades actualitzades del departament de Salut i publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), formada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Així, segons xifres d’ahir, dos indicadors epidemiològics essencials per estudiar l’avenç del virus donen senyals de millora en la situació de la capital catalana. Amb tot, noves restriccions que s’anuncien aquest mateix dijous per tal de mantenir la tendència a la baixa i evitar un repunt epidemiològic.

En primer lloc, la taxa de reproducció del virus està, des d’ahir, per sota d’1. La coneguda com a Rt indica a quantes persones contagia cada persona positiva en Covid en un període de set dies. L’objectiu és que la Rt estigui per sota d’1, ja que signfica que els positius per coronavirus encomanen la malaltia, de mitjana, a una persona o cap. La taxa de reproducció no baixava d’1 des del 30 de setembre.

Evolució de la Rt dels últims mesos. La línia vermella se situa en l’1 / ASPB

Malgrat la revisió possible de les dades en els pròxims dies, que podria matisar la caiguda i tornar a situar la Rt per sobre d’1, hi ha una tendència a la baixa que es manté des del 21 d’octubre.

Caiguda significativa de la taxa d’incidència

En segon lloc, la taxa d’incidència acumulada ha baixat per primera vegada de forma significativa a Barcelona des del 12 d’octubre, fa més de dues setmanes. Aquell dia la taxa d’incidència, que indica el nombre de contagiats per cada 100.000 habitants, estava en 279, lleugerament per sota de la de l’11 d’octubre. A partir de llavors la incidència ha augmentat a diari fins arribar als 607 casos per 100.000 habitants.

Ahir la tendència a l’alça es va trencar i, per primera vegada en 16 dies, la taxa va caure de forma destacada. En concret, va passar dels 607 casos per 100.000 habitants als 588. Del 24 al 25 d’octubre hi va haver també un descens, tot i que va ser molt lleuger: es va passar dels 557 casos per 100.000 habitants als 556. Restriccions com el tancament de bars i restaurants o el toc de queda poden haver influït en la millora, i les noves limitacions que han d’entrar en vigor en les pròximes hores buscaran allargar la tendència a la baixa.

Nou comentari

Més notícies
Maria José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1 / Jordi Play

Maria José Carcelén: “Els avis aïllats a les residències no moriran de Covid sinó de pena”

ENTREVISTA | La Coordinadora de Residències 5+1 denuncia que no es compleix la sectorització per evitar nous rebrots
Vista de Barcelona des del Turó de la Rovira / Jordi Play

Els carrers de Barcelona més colpejats per la Covid-19

Destaquen alguns del districte de l'Eixample, que va registrar un augment de casos destacat la setmana passada
Control de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana durant el confinament / Flick'r - Ajuntament de Barcelona

El Govern ultima el confinament perimetral a Barcelona pel cap de setmana

Les noves mesures inclouen tancament de la cultura, la restauració i les extraescolars
Les mostres que recull Agbar en l'anàlisi d'aigües residuals  per detectar-hi indicis de Covid són estudiades en un laboratori / Agbar

El laboratori de PCR del Vall d’Hebron, desbordat per l’augment de proves

Estan rebent el doble de mostres de les que poden analitzar