El laboratori de PCR del Vall d’Hebron, desbordat per l’augment de proves

Estan rebent el doble de mostres de les que poden analitzar

“Degut a les circumstàncies actuals d’elevada activitat, les mostres de PCR […] veuran retardat el seu temps de resposta”. Així comença circular del Servei de Microbiologia de l’hospital Vall d’Hebron, que està desbordat per l’augment de proves PCR impulsat per Salut per millorar la detecció de casos i tallar les cadenes de contagis. Feia dies que a les xarxes socials circulaven queixes per la lentitud dels resultats i ara el mateix hospital ha confirmat que està sobrepassat per la situació.

Fonts del Vall d’Hebron han explicat al TOT Barcelona que els seus laboratoris tenen capacitat per analitzar 3.500 mostres diàries, però que de mitjana n’estan rebent unes 7.000, una diferència massa elevada que ha provocat un retard en l’anàlisi de certes mostres. A més, asseguren, han tingut “problemes de subministrament” de les tires reactives que fan servir per detectar els positius de Covid-19.

Problemes puntuals

Tot i això, des de l’hospital asseguren que els problemes només afecten a una part de les mostres, les que es van recollir entre el 19 i el 23 d’octubre, els resultats de les quals seran lliurats entre el 30 d’octubre i el 3 de novembre, és, a dir, gairebé dues setmanes després. “El tap s’està solucionant poc a poc i esperem que amb l’entrada en funcionament de la nova tècnica de pooling el laboratori es descongestioni”, asseguren fonts del centre.

El pool testing és una tècnica que permet agrupar diverses mostres en una sola analítica. Si el resultat és negatiu, totes les mostres es consideren negatives, mentre que si es produeix algun positiu seguidament es fa una anàlisi individual de cada mostra. Tot i això, alguns experts alerten que aquesta tècnica només funciona si el virus no està molt descontrolat, ja que si els positius són habitual és un malbaratament de recursos.

Nou comentari