Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Declarada “sòl alterat” tota la platja de Llevant per contaminació
  • CA

La platja de Llevant ja ha sigut declarada “sòl alterat”, una categoria reservada als terrenys que requereixen de control periòdic per contenir “components químics de caràcter perillós”, precisa la llei catalana de residus. El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat confirma que l’Agència de Residus de Catalunya engloba tota la platja situada al districte de Sant Martí en la qualificació, arran de l’estudi de qualitat de la sorra que l’empresa municipal Bcasa va encarregar fa gairebé un any i que l’Ajuntament va trigar quatre mesos a difondre. El govern local el va divulgar després que el TOT Barcelona publiqués que s’havien localitzat rastres de contaminants al subsòl del tram de costa.     

L’informe constata l’existència d’acumulacions per sobre del límit tolerat de benzopirè, bifenils policlorats -coneguts també per la sigla PCB-, d’antimoni i d’hidrocarburs derivats del petroli. Es troben sepultats a una profunditat d’entre 50 centímetres i 1,5 metres, sota una franja central de la platja. Es tracta de substàncies que es cataloguen com a potencialment cancerígenes o tòxiques. En tot cas, l’anàlisi nega risc per a la salut humana i pels ecosistemes, “malgrat que es supera algun nivell genèric de referència” de contaminació, reconeix.

La condició de sòl alterat es situa un graó per sota de la de terreny contaminat. Les comprovacions han descartat que la platja de Llevant es pugui classificar com a terreny contaminat, un fet que el govern municipal ha subratllat per despatxar els resultats de l’auditoria titllant-los de “favorables”.

Residus procedents d’“activitat humana”

La complaença en la valoració relativitza la detecció de restes tòxiques a partir de mig metre sota la superfície d’una àrea del litoral freqüentada pels banyistes. D’acord amb la llei de residus, els components que justifiquen la denominació de sòl alterat procedeixen “de l’activitat humana, en concentració tal que superen els nivells genèrics de referència”.

Els autors del dictamen -membres de l’assessoria Tecsòl- no especulen sobre l’origen dels residus, si bé associen la troballa d’hidrocarburs amb olis, greixos i lubricants. Les fàbriques abundaven en la façana marítima de Sant Martí fins abans de les Olimpíades de 1992. En tot cas, les substàncies trobades no fan que la platja assoleixi el grau de solar contaminat perquè “l’anàlisi de risc feta ha resultat acceptable per a la salut humana o el medi ambient”, precisa la norma.

La platja de Llevant, amb la zona de bany per a gossos en primer terme / Vicente Zambrano González
La platja de Llevant, amb la zona de bany per a gossos en primer terme / Vicente Zambrano González

Després d’avaluar el dictamen contractat per l’Ajuntament, l’Agència de Residus va recalcar en un informe que els components nocius es concentren “en una zona de reduïdes dimensions” a la part central de Llevant. No obstant, l’òrgan depenent de la Generalitat va plantejar el març passat registrar tota la platja dins de l’inventari de sòls alterats de Catalunya, com al final ha acabat fent.

El Departament d’Acció Climàtica explica que, en general, s’inscriu la parcel·la afectada en base a una referència cadastral, que abasta tot el terreny. És just com s’ha fet en el cas de Llevant.

Control anual

Tot i acreditar-se la salubritat de la sorra en les condicions actuals, l’Agència de Residus de Catalunya ha reclamat ser informada “amb la màxima celeritat possible” en cas que es detecti “un augment de l’afecció o l’aparició de nous contaminants” a la platja barcelonina. L’informe sol·licitat per l’Ajuntament adverteix que fenòmens meteorològics severs o l’“activitat pròpia de la platja” poden regirar la sorra o causar erosions que contribueixin a fer aflorar els contaminants.

El reconeixement de sòl alterat obliga a efectuar inspeccions rutinàries a Llevant. S’ha acordat que siguin anuals, sempre prèvies a l’inici de la temporada de bany. Bcasa s’ha compromès a efectuar un “programa d’autocontrol” de la platja. L’Ajuntament ha comentat que consistirà en examinar si d’un any a l’altre s’ha perdut sorra. De complir-se el supòsit, es captaran mostres de terra per constatar si han emergit els residus nocius.

El Consistori posposa iniciar el control fins l’any que ve. Al·lega que ara n’hi ha prou amb les anàlisis practicades a l’estudi encomanat per identificar si hi havia contaminació a la sorra. Val a dir que les cates per elaborar el dictamen es van prendre el 27 de setembre de 2021, fa més de 10 mesos.

El govern munipal ha refusat estendre els controls a més platges per aclarir si perduren residus perillosos a la sorra i al subsòl de la resta de la costa de Barcelona. Col·lectius veïnals van pregar que s’indagués a la Mar Bella i la Nova Mar Bella, també al litoral de Sant Martí. L’Ajuntament va deixar oberta la possibilitat d’acceptar-ho en funció dels resultats de l’informe de Llevant, que ha costat 16.093,96 euros. Ara, però, ha desestimat costejar més anàlisis, adduint que són innecessaris a la vista de les conclusions del primer dictamen.

Més notícies
Un dels moments del rescat del veler / Guàrdia Urbana
Nou rescat d’un veler a punt d’enfonsar-se en una platja de Barcelona
Notícia: Nou rescat d’un veler a punt d’enfonsar-se en una platja de Barcelona
Comparteix
Aquest és el segon cas que es produeix a la costa de la capital catalana en menys d'un mes
L'ou de tauró localitzat a la vora de la platja de la Nova Icària / GUB
Trobat un ou de tauró surant a prop d’una platja de Barcelona
Notícia: Trobat un ou de tauró surant a prop d’una platja de Barcelona
Comparteix
Un policia va identificar-lo a la vora de la Nova Icària i la Guàrdia Urbana van tornar l'ou mar endins
Els agents van intervenir diversos dispositius audiovisuals que contenien les gravacions
Un home gravava imatges íntimes d’usuaris en una platja de Barcelona
Notícia: Un home gravava imatges íntimes d’usuaris en una platja de Barcelona
Comparteix
Els agents van intervenir diversos dispositius audiovisuals que contenien les gravacions
Agent de la Guàrdia Urbana durant el desallotjament de la platja del Bogatell previ al dispositiu especial de neteja amb motiu de la revetlla de Sant Joan de 2021 / Mariona Gil
Llum verda al polèmic plus de la unitat de platges de Guàrdia Urbana
Notícia: Llum verda al polèmic plus de la unitat de platges de Guàrdia Urbana
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona assegura que no hi ha cap informe jurídic que justifiqui aquesta suspensió temporal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa