Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gala Pin diu que la gestió dels MENAs de la Generalitat és “una merda com una catedral”

Gala Pin, fins al 15 de juny regidora de Ciutat Vella amb Ada Colau, va estar “de vacances de Twitter” durant les negociacions dels comuns per reeditar l’alcaldia al preu de deixar-se votar per Manuel Valls. Ara, Pin ha tornat amb força a la xarxa social. Aquest cap de setmana s’ha deixat anar contra la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat per la gestió que fa de la situació dels menors estrangers no acompanyats (MENAs), que li sembla “una merda com una catedral“.

La qüestió espinosa de com gestionar i contenir els conflictes en relació als MENAs no és un vesper només al carrer –on sorgeixen enfrontaments i agressions als llocs on hi ha centres d’acollida–, sinó també entre la classe política.

Els responsables de diverses administracions es tiren els plats pel cap en privat –tensions entre la DGAIA i la conselleria d’Interior per les nits que alguns d’aquests menors passen en comissaries esperant una plaça– i en públic.

Divendres, per exemple, la regidora de Junts per Catalunya Elsa Artadi retreia a l’Ajuntament, en una piulada, no haver-se encarregat dels nens que havien dormit diverses nits al carrer Ribadeneyra, al costat de la plaça Catalunya, com havia destapat elcaso.cat.

A preguntes del TOT Barcelona sobre aquests fets, la DGAIA al·legava que no té personal al carrer i que no pot detectar aquests casos pel seu compte: només els educadors de carrer de l’Ajuntament, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra poden fer aquesta funció. La resposta de l’Ajuntament, va ser que “les competències sobre menors són íntegrament de la Generalitat” i que, tot i així, el consistori assumeix voluntàriament la tasca de detectar aquests casos amb els seus educadors de carrer i els comunica a la DGAIA. El resultat és que cap de les dues administracions va voler donar explicacions sobre aquest episodi, més enllà d’explicar el marc legal de repartiment de competències, que cadascú llegeix a la seva manera.

En aquest context, fora de Barcelona estava desfermada la polèmica per l‘atac a un centre de MENAs del Masnou, que la conselleria d’Afers Socials i Famílies ha atribuït a elements ultradretants, inclòs el conegut militant de Vox Jordi de la Fuente. I aquí és on entra amb fúria Gala Pin. 

Tot la seva tradicional posició de rebuig a l’ultradreta, cogerent amb els comuns, l’exregidora d’Ada Colau descarrega tota la seva contundència dialèctica contra la conselleria d’Afers Socials, en mans d’ERC amb el conseller Chakir El Homrani, i la DGAIA, dirigida per Georgina Oliva, per haver fet notar que l’extrema dreta estava darrere dels fets del Masnou. 

L’autora de la frase que comparava el turisme de creuers amb una plaga de llagostes, critica així la gestió de la DGAIA: “Que el més rellevant que faci el govern de la Generalitat per abordar la problemàtica que pateixen els menors no acompanyats siguin accions revestides d’èpica antifa em sembla perillós, irresponsable i ineficaç“.

I afegeix: “A l’ultradreta se li planta cara sempre, és clar. Però el tema MENAs requereix recursos, polítiques públiques d’interculturalitat (menys testosteròniques, més eficaces), negociacions amb totes les administracions (també l’Estat) i treball amb comunitats i entitats (que necessiten recursos)”.

I acaba donant una ordre a la Generalitat: “Aproveu pressupostos i poseu recursos. La millor manera de combatre el feixisme i el racisme en aquest àmbit és acollir en condicions. Jugar a l’èpica és jugar amb foc. Sobretot, si no fas res més, quan se suposa que ets el govern”.

ERC contesta

“El que em sembla una merda com una catedral és aquest fil”. El regidor d’ERC Jordi Coronas ha contestat l’exregidora de Colau, a qui ha dit que demostra un “desconeixement absolut” de la situació dels MENA a Barcelona. Coronas ha posat de relleu que els menors no acompanyats són enviats a Catalunya i Euskadi perquè són els únics llocs on es dediquen recursos a l’atenció dels MENAs. “Hi aboquem recursos malgrat l’Estat no en dedica ni els traspassa”, ha reivindicat.

El membre del grup republicà a l’Ajuntament ha destacat que “gairebé el 90%” dels MENAs s’integra en la societat, però en d’altres casos existeixen problemes “d’addiccions i trastorns de conducta”. També ha respòs a l’exigència de Pin perquè la Generalitat destini més recursos als circuits d’integració social per a MENAs.

“Doncs parla amb els teus companys comuns que no tenen cap intenció de tenir la responsabilitat que sempre li demaneu a ERC a l’Ajuntament”, ha reblat, amb referència al fet que els comuns rebutgen pactar un pressupost a la Generalitat. 

Més notícies
Gala Pin, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Gala Pin compara el turisme de creuers amb una “plaga de llagostes”

Notícia: Gala Pin compara el turisme de creuers amb una “plaga de llagostes”
Comparteix
La regidora de Ciutat Vella també carrega contra Elisenda Alamany, de la qual diu que el seu "protagonisme" és "un problema que ara es trobarà ERC"
Notícia: Gala Pin compara el turisme de creuers amb una “plaga de llagostes” - Mobile

Gala Pin: “M’agradaria que Airbnb no actués a Barcelona, és una plataforma extractiva”

Notícia: Gala Pin: “M’agradaria que Airbnb no actués a Barcelona, és una plataforma extractiva”
Comparteix
La regidora de Ciutat Vella discrepa d'un veí que lloga una habitació de casa seva durant l'última audiència pública del mandat
Notícia: Gala Pin: “M’agradaria que Airbnb no actués a Barcelona, és una plataforma extractiva” - Mobile

La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca

Notícia: La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca
Comparteix
La falta de terrenys adequats per construir el centre fan impossible el projecte, que finalment es posarà en marxa fora de Barcelona
Notícia: La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca - Mobile

La Generalitat busca una nova fórmula per atendre els MENAs que viuen al carrer

Notícia: La Generalitat busca una nova fórmula per atendre els MENAs que viuen al carrer
Comparteix
Una vintena de nois sense referents familiars establerts a Barcelona es resisteixen a entrar en el sistema de protecció
Notícia: La Generalitat busca una nova fórmula per atendre els MENAs que viuen al carrer - Mobile

Tanca el centre d’emergència per a MENAs situat a l’Eixample

Notícia: Tanca el centre d’emergència per a MENAs situat a l’Eixample
Comparteix
Les instal·lacions tornen a mans del Consorci de Barcelona, com estava previst que es fes abans que s'acabés el curs
Notícia: Tanca el centre d’emergència per a MENAs situat a l’Eixample - Mobile

Joves extutelats de Barcelona planten cara als brots racistes contra MENAs

Notícia: Joves extutelats de Barcelona planten cara als brots racistes contra MENAs
Comparteix
Una protesta a plaça Sant Jaume denuncia les agressions a menors immigrants no acompanyats i l'estigmatització social
Notícia: Joves extutelats de Barcelona planten cara als brots racistes contra MENAs - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Política d'Estat. a juliol 07, 2019 | 21:47
  Política d'Estat. juliol 07, 2019 | 21:47
  L'Estat espanyol està omplint Catalunya de MENAS i així aconsegueix varis objectius: A la resta d'Espanya estan tranquils, el rei de Marroc li deu un favor al Felip Borbó, econòmicament els manté la Generalitat, i sobretot, el que més interessa; es DESESTABILITZA SOCIALMENT el nostre país. Així de clar.
 2. Icona del comentari de: Marc a juliol 07, 2019 | 22:51
  Marc juliol 07, 2019 | 22:51
  Hola Gala, la CPNL te cursos de català molt bé de preu. Als nivells inicials, gairebé de franc.
 3. Icona del comentari de: Sí, mira, a juliol 07, 2019 | 23:34
  Sí, mira, juliol 07, 2019 | 23:34
  com la no-gestió dele manters. Tolerància zero i retenció dels immigrants fins que tinguin ocupació (els majors d'edat) i a casa amb els seus familiars pels menors -cal ser malànima per no retornar-los amb qui se'ls estima! (oi Gala-bona-xupi-guai-per a res?)
 4. Icona del comentari de: Pepin a juliol 08, 2019 | 07:48
  Pepin juliol 08, 2019 | 07:48
  Sra. Si es una M..... diga Ud. lo que no se hace bien. Y proponga soluciones La solucion menores estranjeros SI , estan fuera de sus padres y de su pais Hay aqui representantes diplomaticos de sus paises verdad , pues seria su obligacion de recojerlos para devolverlos a sus casas y no hacer vista gorda , y permitir que un pais estranjero los tenga
 5. Icona del comentari de: arfonzo a juliol 08, 2019 | 07:55
  arfonzo juliol 08, 2019 | 07:55
  Els MENAS han de ser repatriats de forma immediata als seus països d'origen, i lliurats a les seues famílies , siguen pocs o molts , No es pot traficar amb persones i menys amb menors d'edat. El gran negoci del tràfic de persones s'ha d'acabar . ¿quant guanya la casa Real Marroquina ? i ¿els traficants ?.
 6. Icona del comentari de: Se les saben totes a juliol 08, 2019 | 13:01
  Se les saben totes juliol 08, 2019 | 13:01
  Als "nens " se'ls paga una mesada de 625 euros fins que compleixin 23 anys, més del que cobra la meva mare pensionista, + dietes, + sostre i ... Diuen que no poden retornar-los a casa seva doncs no tenen família, però vés per on, el primer que fan quan compleixen 18 anys és demanar el reagrupament familiar i... ja els tenim aquí! es multipliquen per 4 les pagues. I quan se'ls acabi la paga què? o delinqüència o més pagues, que la justícia espanyola ja els farà entrar per una po

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa