Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca
  • CA

La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha desistit en l’intent d’obrir un Centre d’Atenció Immediata (CAI) per a menors estrangers no acompanyats al barri de la Marina del Prat Vermell i finalment l’equipament, que s’espera per a aquest estiu, s’ubicarà fora de Barcelona. Fonts del departament de Treball i Afers Socials han explicat al TOT Barcelona que la Zona Franca és “idònia” per situar el centre però que no és viable construir-lo ara per “problemes administratius i jurídics”.

Entitats veïnals han concretat a aquest diari que els problemes que addueix la Generalitat són “la falta de terrenys” per aixecar el centre. La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, s’ha reunit aquest matí amb diverses associacions del barri per explicar-los que a curt termini no s’instal·larà cap Centre d’Atenció Immediata. “No es descarta ubicar en aquesta zona un altre centre a mig o llarg termini”, afegeixen fonts de la DGAIA.

L’urgència d’un nou centre

El departament treballa “en un segon CAI” que entrarà en funcionament en els pròxims mesos i que sí que serà a Barcelona. Davant la necessitat urgent de comptar amb un CAI davant la previsible arribada de molt migrants sols durant l’estiu i els problemes burocràtics, la DGAIA ha preferit buscar un centre ja existent que “únicament necessita una posada a punt” i que és fora de Barcelona. “No podem permetre que el pes de l’atenció i la inclusió d’aquests nois recaigui exclusivament en l’àrea metropolitana”, afegeixen.

Un Centre d’Atenció Immediata és un equipament de primera acollida que servirà per fer-hi els tràmits d’identificació que fins ara es fan a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, que en algunes ocasions –ara molt menys que fa un any– acaben sent el lloc de pas d’una o dues nits dels joves, fins que se’ls troba una plaça en un centre d’acollida. Quan s’inauguri el nou CAI, els joves tindran un primer contacte amb un equip d’educadors i agents dels Mossos faran el procés d’identificació al mateix centre. La idea de la DGAIA és que els menors estiguin un màxim de 24 hores al centre abans de ser derivats al centre residencial que els pertoqui.

Tensió amb Interior

El nou centre també hauria de rebaixar la tensió entre la DGAIA i el departament d’Interior, que en nombroses ocasions ha mostrat el seu malestar per la presència continua de MENA a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. L’estiu passat la constant arribada de menors va col·lapsar algunes comissaries i un any després els responsables d’Interior no volen que es torni a repetir la situació.

De moment, la DGAIA ha hagut de desistir de fer el centre a la Zona Franca –en principi havia d’estar llest a finals de maig–. El departament que dirigeix Miquel Buch està expectant per veure quin és el desenllaç. “Quan es produeixen processos d’identificació de matinada es pot trigar més hores a trobar una plaça al sistema de protecció”, explicaven fa unes setmanes a aquest diari fonts de la DGAIA. Tot i així, advertien,“els menors no van a dormir a la comissaria, sinó que van a fer-hi un procés d’identificació que és obligatori”.

Més notícies
La Generalitat busca una nova fórmula per atendre els MENAs que viuen al carrer
Notícia: La Generalitat busca una nova fórmula per atendre els MENAs que viuen al carrer
Comparteix
Una vintena de nois sense referents familiars establerts a Barcelona es resisteixen a entrar en el sistema de protecció
Tanca el centre d’emergència per a MENAs situat a l’Eixample
Notícia: Tanca el centre d’emergència per a MENAs situat a l’Eixample
Comparteix
Les instal·lacions tornen a mans del Consorci de Barcelona, com estava previst que es fes abans que s'acabés el curs
La Generalitat obrirà un centre per a MENAs a la Zona Franca
Notícia: La Generalitat obrirà un centre per a MENAs a la Zona Franca
Comparteix
L'espai s'obrirà al juny i servirà per evitar que els menors dormin a les comissaries
Bou vol fer un cens de MENA i expulsar els reincidents
Notícia: Bou vol fer un cens de MENA i expulsar els reincidents
Comparteix
El candidat del PP aposta per repatriar aquells que tinguin família

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa