Joves extutelats de Barcelona planten cara als brots racistes contra MENAs

Una protesta a plaça Sant Jaume denuncia les agressions a menors immigrants no acompanyats i l'estigmatització social

Una protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona ha denunciat aquest dissabte l’augment del racisme i dels actes de rebuig contra els menors estrangers no acompanyats, col·lectiu conegut darrerament per la sigla admistrativa MENAs. L’arribada d’aquests joves migrants de perfil vulnerable ha crescut a Catalunya els darrers mesos i ha patit tres agressions en menys de 10 dies, a la Zona Franca (Barcelona), a Canet (Maresme) i Castelldefels (Baix Llobregat).

La mobilització la convocava la recent creada associació d’ex-MENAs, auspiciada per l’actiu Espacio Immigrante del Raval. Ha reunit uns 300 joves de l’entitat i d’altres que els donen suport, com SOS Racisme, el Sindicat de Manters, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, Stop MareMortum, Tanquem el CIE i Joventut Multicultural Musulmana. Demanen a la Generalitat més protecció i no minimitzar els brots racistes com si fossin baralles juvenils espontànies.

Entre aplaudiments i nervis, els joves han pres el micròfon per demanar la solidaritat de la societat catalana i sobretot no quedar-se en silenci davant dels atacs. Les noies que opten per portar vel, han ressaltat, són qui més pateix insults i vexacions al carrer. Han remarcat que els joves migrants són infants que arriben a una societat que desconeixen i que no els coneix.  Així, han explicat que l’associació d’exMENAs iniciarà una campanya de xerrades i activitats als barris de Barcelona per divulgar la realitat dels nois i noies tutelats. També els han convidat a Madrid i Málaga per exposar el seu projecte. 

La portaveu no pot acabar de llegir el manifest per l’emoció

Auatif, una de les portaveus, no ha pogut evitar emocionar-se mentre llegia el manifest. En un primer moment s’ha sobreposat, però la segona vegada s’ha posat a plorar i ja no ha pogut continuar. L’ha hagut de rellevar una companya mentre els altres l’aplaudien, l’abraçaven i li cridaven “no estàs sola, no estàs sola!”. Les dues portaveus han criticat que després de tres atacs en pocs dies “no hi ha hagut cap detingut” i s’han preguntat si passaria el mateix en un cas invers, si una persona immigrant hagués agredit un col·lectiu autòcton.

A la concentració han intervingut també una quinzena de portaveus de les entitats que donen suport a aquestes joves, que han obert el focus i han relatat altres formes de racisme. El periodisme sensacionalista, la utilització de la immigració com a reclam electoral i l’auge de VOX han estat un leitmotiv de la majoria de les intervencions, que han assenyalat també com a mostres de xenofòbia la persecució de manters o els estereotips de submissió sobre les dones musulmanes.

Més informació

Nou comentari