Els barracons provisionals del CAP Gòtic, llestos en “4 mesos màxim”

El districte de Ciutat Vella preveu disposar al setembre d'un estudi per a la reubicació definitiva

L’Ajuntament de Barcelona i el CatSalut preveuen que el CAP Gòtic tingui en funcionament l’ampliació provisional amb barracons en “4 mesos màxim”. Així ho ha assegurat la gerent del districte de Ciutat Vella, Yolanda Hernández, en una intervenció a la comissió municipal de Drets Socials aquest dimarts al matí. Els professionals de l’ambulatori denuncien que no l’espai actual no disposa de les condicions mínimes d’aïllament i seguretat per atendre als pacients de coronavirus.

Preguntada per la regidora Eva Parera (BpC), Hernández ha matisat que s’estan buscant contractistes que puguin habilitar els mòduls en un termini més curt i per tant estrenar-los abans del novembre. S’ubicaran a la plaça de davant del CAP. “Malauradament, mentrestant hi haurà una gran part del CAP inutilitzada per fer visites als pacients sospitosos de Covid i s’hauran de prioritzar encara més les telefòniques per als no Covid”, ha reconegut. Com va explicar el TOT Barcelona, una desena d’ambulatoris de Barcelona necessiten reformes o reubicacions que amb la pandèmia s’han fet encara més urgents.

Pel que fa a la reubicació definitiva en un espai més gran, ha defensat que el consistori va estudiar “inicialment” dues opcions: la Foneria de Canons del final de la Rambla i l’edifici buit de Via Laietana 8-10. La primera opció s’ha vist frenada per l’anunci a principis d’any del president Quim Torra de treure l’immoble a concessió per a usos culturals. CatSalut i Ajuntament van arribar a fer una visita tècnica a l’immoble de Laietana i segueix en peu. Ara el districte ha encarregat un estudi per buscar més d’alternatives. Confia tenir al setembre “una priorització dels diferents espais que podrien ser viables per l’emplaçament definitiu”.

Els ‘altres’ emplaçaments

Assistents a la reunió de dijous passat del Consell de Salut de Ciutat Vella han explicat al TOT Barcelona quines són les 5 opcions que analitza el districte en l’estudi tècnic que ha encarregat. El consistori manté sobre la taula la Foneria i per tant no renuncia a batallar amb la Generalitat pel futur d’aquest espai emblemàtic, si finalment fos viable com a equipament sanitari. La segona opció seria Via Laietana 8-10: el passat mandat l’Ajuntament va comprar a l’Estat tot l’edifici excepte els baixos per fer-hi pisos públics. Per destinar la planta baixa a ambulatori caldria negociar amb el govern espanyol. Aquest espai genera dubtes als professionals i veïns del CAP Gòtic perquè queda fora del barri, a la vorera de l’avinguda que ja pertany a la Ribera.

La tercera opció també passa per Madrid: l’annex de Correus situat al carrer Àngel Baixeras número 5. La quarta opció és l’edifici Pi i Sunyer del Portal de l’Àngel, propietat municipal i ara infrautilitzat. Finalment l’última opció en estudi és la capella del Sant Esperit, situada just darrere de l’actual ambulatori, el que implicaria convertir el trasllat en una ampliació. El consistori no ha tancat la porta a estudiar, a petició de les entitats del barri, el potencial de la prefectura de Policia Nacional a Via Laietana. No obstant, ha quedat fora de l’estudi i fins ara l’Estat ha tancat la porta a traslladar la funció policial per fer-hi un memorial de la repressió franquista.

D’altra banda, els veïns i professionals del centre d’atenció primària haurien posat el crit al cel en conèixer el termini de 4 mesos dels mòduls provisionals. Consideren intolerable la demora i demanen instal·lar carpes davant la porta a mode de “CAP de campanya”.

Més informació

Nou comentari