Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Victòria inicial de veïns i sanitaris dels dos CAP en rebel·lia
  • CA

Veïns i sanitaris s’estan acostumant a fer pinça a Barcelona els últims temps per aconseguir salvar els esculls que es troben a l’adminitració. I una vegada i una altra els resultats els avalen. Avui s’ha anunciat que els dos CAP que havien normalitzat les protestes les últimes setmanes tindran un petit descans. Han aconseguit satisfer les reclamacions més urgents que els ocupaven: tenir una ampliació d’urgència míninimament a prop de l’ambulatori per poder fer una atenció sanitària segura. Es tracta del CAP Gòtic i del CAP Passeig de Sant Joan.

L’ambulatori de Ciutat Vella tenia previst, si no els donaven la solució que reclamaven, tancar el pròxim dilluns. Fins ara, l’Ajuntament veia amb bons ulls afegir uns mòduls prefabricats per solucionar l’emergència del CAP, però proposava que no fos a la plaça Joaquim Xirau –on és l’ambulatori– sinó a un espai alternatiu. La resposta de l’equip de sanitaris va ser rebutjar aquesta idea, ja que tenir dues seus allunyades els complicaria encara més la gestió d’espais deficitària que arrosseguen. Necessitaven que els mòduls estiguessin a la plaça.

Finalment, després d’haver-se manifestat cada dia de la setmana a la plaça Sant Jaume i haver amenaçat amb tancar el centre, el govern d’Ada Colau els hauria acceptat la petició d’ubicar l’ampliació d’urgència a tocar de l’ambulatori. “De nou, però, s’ha demostrat que les institucions van a remolc” i que “aconseguir això no hagués estat possible sense la mobilització continuada i persistent dels últims dies”, han expressat a Twitter des de la plataforma Cap Gòtic Nou Ja.

I pocs minuts després arribava la rèplica. Més bones notícies per a l’atenció primària barcelonina. Les reclamacions de veïns i professionals del CAP Passeig de Sant Joan també s’han complert. Mitjançant les xarxes socials, s’ha anunciat que el CAP que atèn el veïnat del Fort Pienc i bona part de la Dreta de l’Eixample tindrà una ampliació annexa al centre de manera provisional en un solar del carrer Ali Bei.

Fins ara, el govern municipal els havia ofert posar mòduls a l’Estació del Nord, lluny de l’actual centre del passeig de Sant Joan. Les propostes dels sanitaris, en canvi, passaven per ubicar provisionalment les consultes als carrers que envolten l’ambulatori o a l’edifici Transformadors. Finalment, almenys de manera inicial, des del col·lectiu en defensa d’aquest CAP s’ha celebrat que les converses –que també han inclòs el departament de Salut– han arribat a un acord per tenir els barracons a prop. Als missatges difosos, però, matisen que ara per ara només tenen “les paraules” i que volen “fets”.

De fet, aquesta victòria és considerada només com un petit pas endavant perquè únicament serveix per abordar amb unes condicions mínimament dignes l’atenció primària després de la Covid-19. El gran rerefons, en tots dos casos, segueix sent la urgència per tenir un nou centre com els que se’ls va prometre contemplar en un acord del 2008. Tant en el cas del Gòtic com en el del passeig de Sant Joan –que a més acaba de perdre les instal·lacions del CAP Carles I per deficitàries– aquest serà el gran punt de pressió els pròxims mesos. Ara que han aconseguit forçar l’administració, les plataformes asseguren que no afluixaran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa