Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadors del CAP Gòtic plantegen tancar l’ambulatori si no s’atèn l’emergència que afronten
  • CA

“Això és el pulmó del barri”, diu l’Alfredo, veí del Gòtic des de fa 75 anys quan es troba una protesta davant del seu ambulatori, a la plaça Joaquim Xirau. La concentració amb la qual ha topat –i on s’ha quedat– és el crit greu dels professionals i veïns que esperen des de fa anys en el pas endavant d’alguna administració per solucionar els mals estructurals de l’equipament sanitari. Més encara després d’haver estat colpejat per la pandèmia del coronavirus. “Estem en precari. Hi ha professionals que no tenen consulta pròpia. Hi ha especialistes que haurien de visitar al CAP, com ginecologia o l’endocrí, que estan atenent a Drassanes perquè no tenim espai”, ha explicat el metge de família i adjunt a direcció del centre Oriol Rebagliato.

És una petita mostra de la situació fràgil que travessa l’ambulatori. A partir d’avui, però, plantegen deixar a un costat les peticions amables i, si cal, anar més enllà. És el punt de no retorn on han arribat després de reclamar una vegada i una altra una ubicació definitiva, d’una banda, i una ampliació provisional, d’una altra. L’emergència que ha sobrepassat les instal·lacions de les quals diposen. Si encara i així se’ls ignora, redoblaran la pressió. “Si en un moment donat això no s’arregla, havíem proposat fins i tot tancar el CAP. Suposem que així ens entrendrà l’Ajuntament“, ha reblat la metgessa de família i comunitària Maria Antònia Vila.

Segons denuncien, encara esperen que es materialitzi d’alguna manera el compromís que van signar l’any 2008 la Generalitat de Catalunya, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament. En aquell conveni se situava l’ambulatori del Gòtic entre els espais pels quals caldria fer una reserva d’espai de manera prioritària –juntament amb el CAP Raval Nord, entre d’altres. Dotze anys després i una pandèmia pel mig, però, la situació s’ha fet insostenible. Amb l’espai actual no disposen de les condicions mínimes per poder complir amb les mesures d’aïllament i seguretat necessàries per poder obrir el CAP amb normalitat, assegura la plataforma de veïns i sanitaris. Davant aquesta situació cronificada, han decidit fer un pas endavant.

“Amb la situació actual no podem visitar i això és una emergència. Per tant, si no se’en dona resposta, farem el que calgui”, ha reivindicat Rebagliato. La seva promesa ha recordat a les mobilitzacions que va protagonitzar la plataforma CAP Raval Nord Digne fins a aconseguir el compromís per a la seva nova ubicació.

Tres propostes d’ubicació definitiva

Tot i esmentar sovint la relació amb el seu interluctor més pròxim, com és el govern municipal, el col·lectiu pel nou ambulatori del Gòtic reclama coordinació entre el consistori, la Generalitat i l’Estat. Aquesta última administració apareix a l’equació perquè, precisament, dues de les tres possibles ubicacions que fins ara reuneixen les condicions per traslladar el CAP són propietat del govern espanyol. Una d’elles és especialment cridanera: la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana. Un espai que fins ara s’havia contemplat buidar-lo per convertir-lo en un memorial de la repressió franquista, però que darrerament el govern del PSOE i Unides Podem ha descartat fer cap pas endavant per aconseguir-ho.

L’altra possible ubicació que és propietat de l’Estat és l’edifici enganxat a Correus, al número 5 del carrer Àngel Baixeras. Per últim, hi ha un tercer edifici que es plantejava com a adient per construir el nou ambulatori: la Foneria de Canons. El passat març, però, per sorpresa, el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar que aquest imponent edifici acolliria un equipament cultural privat “amb vocació pública i social”.

Així doncs, aquests tres són els espais que fins ara s’havien plantejat amb més concreció. En algun moment es va plantejar una quarta proposta, ubicada a la mateixa Via Laietana però fora al costat on desapareix el barri Gòtic i comença el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Sanitaris i veïns van encaixar amb recel aquesta proposta que situava l’ambulatori del barri fora del barri.

El departament de Salut, per la seva banda, “tampoc no es mulla” sobre quin ha de ser l’emplaçament per al futur CAP, ha explicat la directora del centre d’atenció primària, Helia Cebrián.

El debat dels mòduls d’urgència

Com a mal menor, mentre no se’ls doni una nova ubicació definitiva, els treballadors exigeixen que es faci una ampliació amb mòduls. Per fer-ho, proposen que s’ubiquin a la mateixa plaça Joaquim Xirau. Segons han explicat en roda de premsa, però, l’Ajuntament no s’hauria mostrat favorable a ubicar aquest equipament provisional a un espai públic de pas com és aquesta plaça que toca amb la Rambla. De fet, ahir hi havia una reunió entre tots els actors implicats per abordar d’urgència la situació de l’ambulatori. Tanmateix, a última hora l’Ajuntament va cancel·lar la seva presència i no els va donar cap explicació, es queixen.

Els retards constants de les reunions amb els representants municipals els amoïnen especialment perquè compliquen que es prenguin compromisos durant l’Estat d’Alarma, fet que agilitzaria els terminis de l’execució de mesures d’urgència. En aquest sentit, els treballadors sospiten que l’Ajuntament no vol que s’ocupi la plaça del costat del CAP, que estan buscant-ne una alternativa i que per això se’ls està donant allargues. “Em consta que està movent cel i terra per buscar un espai alternatiu. Hem preguntat quin era, però no ens l’han dit”, ha explicat Helia Cebrián.

Aquesta possible opció que els allunyaria del centre sanitari, però, no els convenç. “Tenir dues físicament seus separades, per nosaltres seria un trasbals“, afegeix Oriol Rebagliato. Tal com ho veu el metge de família, “si des del 2008 es planteja reservar un espai i en dotze anys no n’han fixat cap, això els obliga ara a aprende decisions que potser no són les que ens agradarien a cap de nosaltres”. Posar mòduls a l’espai públic no els fa el pes, tampoc a la plataforma pel nou CAP. Tanmateix, ho veuen com la sortida més factible davant la crisi actual al centre d’atenció primària.

Així, malgrat els debats tècnics d’espais provisionals i definitius, el rerefons de la roda de premsa d’avui era en un avís a navegants. “Al final, el que hem de garantir és la seguretat de l’atenció que oferim als nostres usuaris. Si això no ho podem garantir, haurem de plantejar mesures contundents”, ha clos la directora de l’ambulatori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa