Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern espanyol obvia la petició municipal i “no es planteja” moure la prefectura de Via Laietana

L’executiu de Pedro Sánchez no té en ment fer cap moviment al número 43 de la Via Laietana, tot i la petició explícita que li arriba des de l’Ajuntament de Barcelona. Almenys això expressa una resposta oficial del govern espanyol al Congrés dels Diputats després que Esquerra Republicana els fes arribar una bateria de preguntes al respecte. “A l’actualitat, el govern no es planteja traslladar la Prefectura Superior de la Policia de Catalunya de la ubicació actual”, deia el text al qual ha tingut accés aquest diari. 

La resposta del govern del PSOE i Unides Podem es va emetre el dia 24 de febrer, tres mesos després que el Barcelona en Comú, PSC, ERC i Junts per Catalunya votessin a favor d’una iniciativa del grup republicà per pressionar perquè s’activés el trasllat previst en aquesta comissaria. En concret, va ser a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, i es reclamava instar al govern municipal a exigir a l’executiu estatal l’aplicació de la proposició aprovada en el Congrés l’any 2017. Aquell text ja preveia que s’alliberés l’edifici per convertir-lo en un centre memorial de la repressió franquista, alhora que contemplava trobar un nou espai més adequat per a la Policia Nacional. 

El nou govern espanyol no mou fitxa

Amb la formació del nou govern a l’Estat, el grup d’ERC va voler introduir una doble pregunta al voltant d’aquest edifici. El 8 de gener va demanar, d’una banda, si l’executiu es plantejava traslladat la prefectura i, d’altra banda, si es plantejava transformar-la en l’espai de memòria històrica acordat. Es va trigar un mes i mig a donar-los una resposta. 

Pel que fa a la pregunta del memorial, el 21 de febrer, el govern espanyol va respondre sense aclarir la seva posició actual sobre els deures pendents i es va remetre a la mesura aprovada tres anys enrere. “En relació amb les preguntes formulades per ses senyories, s’informa que el passat dia 1 de juny de 2017 el Congrés dels Diputats va aprovar la Proposició no de Llei sobre la reconversió de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona en un centre memorial i documental de la repressió franquista a Catalunya”.

Els següents paràgrafs es limiten a explicar el contingut d’aquella iniciativa –que precisament va impulsar ERC– i a destacar la feina dels darrers mesos en matèria de memòria històrica per part del govern de Sánchez. Les subpreguntes sobre el tema demanaven, a més, quina data límit i recursos es disposarien. No hi ha cap comentari al respecte en la resposta del govern. 

L’ambigüitat d’aquest text, però, quedaria aclarida tan sols tres dies després, quan les diputades Marta Rosique i Montserrat Bassa rebrien un nou aclariment a la pregunta concreta sobre el trasllat de la comissaria. El govern espanyol rebutjava aquesta possibilitat i ho revestia amb una única concessió en el breu redactat: el matís “a l’actualitat”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa