Un jutjat suspèn el dentista municipal per “possible falta” de competències

La magistrada ha concedit la mesura cautelar sol·licitada pel Col·legi d'Odontòlegs a fi d'evitar "perjudicis d'impossible o difícil reparació"

Una de les mesures estrelles de les polítiques socials del govern d’Ada Colau acaba d’estavellar-se, almenys momentàniament, amb el mur dels tribunals. Aquest dimecres un jutjat de Barcelona ha acceptat suspendre cautelarment l’acord del ple del 29 de març en què es decidia crear un servei municipal de dentista amb preus assequibles que, en principi, havia d’estar obert a tota la població que ho sol·licités.

Segons l’auto de la magistrada María Isabel López, al que ha tingut accés el TOT Barcelona, la mesura queda sense aplicació per “possible falta de competència de l’Ajuntament de Barcelona per a exercir la iniciativa econòmica dirigida a la prestació de serveis odontològics”. Si l’Ajuntament no està d’acord amb la suspensió pot presentar un recurs d’apel·lació en el termini de 15 dies.

El tribunal exposa que l’objectiu de la suspensió és evitar “perjudicis d’impossible o difícil reparació” en cas d’arribar una sentència ferma contra el nou servei un cop ja s’hagi iniciat la contractació de personal, la inversió en material sanitari i el lloguer de locals. Contempla la “llarga duració del procés” judicial i veu “aparença de bon dret en la pretensió del recurrent”, és a dir, del Col·legi professional. 

Oposició frontal i immediata del sector

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya s’hi va oposar de manera “total” i va presentar un recurs. I el jutjat ha acceptat de moment tramitar-lo i fins i tot suspendre cautelarment la posada en marxar del servei, una mesura que no s’adopta en la majoria de casos si no es considera imprescindible per evitar un dany irreparable.

Els odontòlegs al·legaven que no era cert que la clínica municipal oferís preus un “40% més econòmics”, i que era “més que dubtós” que el servei pogués atendre “36.000 pacients anuals”. També van criticar la falta de “rigor, eficàcia i idoneïtat” de la mesura. Com a alternativa, proposaven ampliar la cobertura dels serveis odontològics en el sistema públic de salut. I reclamaven participar a partir d’ara en les negociacions sobre la iniciativa municipal.

‘Sí crític’ d’ERC i PSC

El servei va ser aprovat amb els vots del PSC i ERC, que hi van accedir amb moltes crítiques per com estava plantejada la mesura, que s’encarregava executar a l’empresa municipal BSM, que gestiona els aparcaments, la zona verda i l’Estació del Nord, entre d’altres serveis que no tenen res a veure amb la salut. ERC també assenyalava que aquests consultoris de dentista municipal tindrien una quota de mercat molt petita i no podrien incidir en la reducció de la mitjana de preus als centres privats.

El projecte consistia en un primer consultori dotat de vuit butaques pensat per arribar a atendre 18.000 pacients el primer any amb una ocupació estimada del 80%. El govern municipal comptava estrenar-lo el gener de 2020 i ampliar el servei amb nous centres a mig termini. Cadascun havia de tenir 200 metres quadrats i comptar amb un equip d’uns 23 professionals: 4 odontòlegs, 9 auxiliars d’odontologia, 3 higienistes, 6 persones per treballar a la recepció i una coordinadora del centre. La inversió ascendiria a 1.150 euros per metre quadrat i els salaris estarien en línia amb els de la sanitat pública.

Més informació

Nou comentari