Aval crític de les esquerres al nou dentista assequible de Barcelona

ERC, PSC, CUP i els regidors no adscrits Ardanuy i Puigcorbé permeten a l'equip de Colau la tramitació inicial de la mesura per millorar-la abans del ple de març

El nou servei de dentista assequible que promou el govern d’Ada Colau ha superat la tramitació inicial gràcies al vot favorable de l’oposició d’esquerres, que tot i així ha retret durament a l’equip de BComú les llacunes de la proposta presentada. Les crítiques del Col·legi d’Odontòlegs, les garanties de viabilitat i l’ombra d’electoralisme a quatre mesos dels comicis locals han estat les principals crítiques. La mesura preveu obrir un primer consultori amb quatre dentistes a finals de 2019 o principis de 2020, gestionat a través de l’empresa municipal que gestiona els aparcaments i l’àrea blava i verda de la ciutat –B:SM–. 

ERC, PSC, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé han remarcat el seu ‘sí crític’ i han demanat a l’executiu barceloní que millori substancialment la proposta i la consensuï amb tots els agents del sector abans de sotmetre-la a aprovació definitiva al plenari del mes de març. Per contra, els grups Demòcrata, de Cs i del PP han votat en contra i s’han reafirmat en les seves crítiques.

La comissionada municipal de Salut, Gemma Tarafa, ha defensat la proposta i ha reivindicat que s’ha estudiat durant mesos i que la sostenibilitat econòmica del servei està molt treballada. “Queden dos mesos de treball fins al ple de març i ho anirem avançant”, ha assumit Tarafa, que ha insistit en què “la salut bucodental no és de segona”. El servei pretén completarà la prestació bàsica gratuïta que ja es va estrenar a l’estiu i que només té capacitat per tractar unes 2.000 persones a l’any, que són derivades una a una pels Serveis Socials. L’ampliació aspira a obrir el servei a tota la població i arribar a 36.000 persones anualment. “L’horitzó final és que l’atenció bucodental entri al sistema públic de salut, però mentrestant farem tot el possible com a ajuntament”, ha defensat.

Retrets des de la dreta i des de l’esquerra

L’oposició ha estat molt menys optimista sobre la capacitat d’aquest servei per resoldre les dificultats d’accés al dentista per una part de la població, que segons l’última Enquesta de Salut serien el 12% dels catalans. “Vostès enreden a la ciutadania, aquesta proposta és inviable i l’han feta a corre-cuita sense comptar amb ningú”, ha carregat la regidora Mercè Homs (PDECat). El grup Demòcrata, ha dit, apostaria pel servei si apostés “per una tarifació social” que adaptés preus a la renda de cada beneficiari i ha criticat que l’estudi de mercat que recolza la mesura “es basi en tarifes de 2014 comptant que el servei no s’estrenaria fins 2020”.

Marilén Barceló (Cs) ha estat més dura i ha titllat el servei de “nova ocurrència” del govern d’Ada Colau, feta “amb precipitació i manca de consens”. La regidora ha retret a Tarafa que en presentar-li la proposta li digués, segons ella, que comptava amb el suport del Col·legi d’Odontòlegs i que fins i tot l’entitat participaria a la roda de premsa de presentació. “Evidentment que la gent ha de tenir la possibilitat d’anar al dentista, però no haurien d’haver presentat aquesta proposta sense el consens del Col·legi”.

[r:1]

Per part d’ERC, Montse Benedí ha lamentat que el seu grup no hagi pogut veure tots els informes i ha expressat la “preocupació” dels republicans pel “finançament creuat” a través de l’empresa B:SM. “Ens sorprèn que incloguin les extraccions dentals, que entren al sistema públic de salut”, ha afegit. “Si fa tant temps que ho han estat preparant, haurien pogut parlar amb tots els actors”, li ha retret a la comissionada. “Facin els deures, resolguin els dubtes… i ja veurem què passa a la tramitació final”, ha avisat.

Carmen Andrés (PSC) també ha remarcat les mancances del projecte i ha ofert l’ajuda dels socialistes per corregir-les: “Ara és una proposta electoralista, però volem que realment això ho compleixin i treballarem amb vostès perquè aquest servei es converteixi en realitat”. També ha assenyalat que l’informe de viabilitat ja avisa que “una variació de només l’1%” en els comptes pot comprometre la sostenibilitat econòmica del servei, pel que segons Andrés cal estudiar millor com es finançarà.

[r:2]

“Que el dentista a Barcelona és car, ja ho sabem, però aquesta proposta no farà baixar el preu ni farà més accessible l’odontologia”, ha defensat Javier Mulleras (PP). El regidor popular ha criticat especialment la petitesa del servei inicial, el que augura que provocarà llargues llistes d’espera: “Amb quatre dentistes no es poden atendre 1’6 milions de barcelonins, al seu propi informe ja reconeixen que només cobriran un 0’7% de la demanda”. “Això és una bomba de demagògia fruit d’un electoralisme desesperat, retirin aquest expedient per treballar-lo de forma molt més àmplia”, ha etzibat.

La CUP sí que ha celebrat obertament la proposta i la regidora Maria Rovira ha defensat anar molt més enllà: “La salut bucodental hauria d’estar inclosa al sistema català de salut i que fos un servei absolutament gratuït, cal una lluita més enllà dels ajuntaments per fer força”. Els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé han posat en valor, respectivament, que la petita escala del nou servei “no substitueix el mercat privat” i donarà confiança després dels escàndols per estafes en clíniques dentals de baix cost. Puigcorbé, a més, ha recomanat “acotar la població començant pels menors de 16 anys i els majors de 60” per prevenir un eventual “col·lapse” del servei el primer any en funcionament per excés de demanda.

Més informació

Comentaris

    Collons 16/01/2019 12:57 am
    I jo pagant-me el dentista de la meva butxaca i també als altres, amb la merda de pensió que m'ha quedat.

Nou comentari