Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El dentista municipal de Barcelona surt endavant amb els vots de les esquerres

Barcelona tindrà finalment dentista municipal, després de tres mesos de debat i incertesa política. Els ‘comuns’ han aconseguit a darrera hora el suport d’ERC i PSC a la iniciativa, que ja comptava amb l’aval de la CUP i ha rebut també el vot favorable dels regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. Així, les esquerres han donat llum verda a l’obertura d’una primera clínica odontològica que oferirà preus assequibles a tota la població i que gestionarà l’empresa pública BSM, que també coordina les zones verda i blava d’aparcament, l’Anella Olímpica o el Zoo. 

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha defensat la mesura com un primer pas cap a la prestació universal d’aquest servei al conjunt de Catalunya: “Sabem que el servei públic no es pot obrir des de l’ajuntament, però sí que es pot obrir un camí perquè la salut bucodental estigui dins del sistema públic”. Ortiz ha reconegut que la mesura “aixeca ampolles”, però ha defensat la incorporació de “millores” a partir de les al·legacions rebudes i ha agraït la “majoria d’esquerres” per fer prosperar una proposta que considera “justa i sostenible”.

Sí crític de les esquerres

L’aprovació, no obstant, ha anat acompanyada de crítiques de la majoria de partits del ple. ERC, que havia fet reserva de vot en comissió, ha fet aquest divendres un ‘sí crític’ en un ple que li era especialment advers per la seva oposició a revocar la Misericòrdia al MACBA i a la cessió de Can Batlló durant 50 anys a la plataforma veïnal que ja en gestiona part de les naus. La regidora Montserrat Benedí ha lamentat que el servei tindrà “una quota de mercat estimada del 0,77% amb un centre i del 1,58% amb dos centres”, el que considera “insuficient per pressionar a la baixa” els preus. “Vostès estan generant que titulars que cadires d’odontòleg i cobraran serveis que a la cobertura pública són gratuïts”, ha dit. 

També el PSC ha volgut deixar constància que dóna suport a la mesura municipal com a “missatge clar” al Govern de la Generalitat, a qui demana incorporar la salut bucodental a la cartera general de serveis coberts pel CatSalut. Jaume Collboni ha reivindicat l’odontologia com “un dels principals estigmes o diferencies de classe social” i ha lamentat que les famílies hi estiguin dedicant actualment una mitjana anual de 500 euros. La CUP també ha demanat no resignar-se i avançar cap a “l’extensió” a tota Catalunya de l’accés universal al dentista.

‘No’ frontal del PDECat, Cs i PP

Per altra banda, PDECat, Cs i PP han carregat amb duresa contra el nou servei pel seu escàs impacte en els preus generals del mercat i per considerar-lo “electoralista” i “populista”. “L’Ajuntament és membre i mana en el Consorci de Salut de Barcelona, pot fer un sistema de tarifació social per al 12% de ciutadania vulnerable, 190.000 persones, que no tenen accés a serveis bucodentals”, ha argumentat Francina Vila (PDECat), que també ha assegurat que baixar preus “ja ho han fet les mútues”. Marilén Barceló (Cs) ha titllat la proposta “d’engany” perquè ha recordat que els preus que oferirà “els marca la llei”, genera recel als col·legis professionals i serà un servei prestat en realitat “per una empresa”, encara que sigui de capital públic. Per part del PP, Xavier Mulleras ha subratllat que no podrà competir amb les “989 clíniques privades que hi ha a Barcelona”.

Nou comentari

Comparteix