Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Clínic, l’hospital públic de Barcelona amb més personal contagiat de Covid-19
  • CA

El declivi de la corba de contagis de Covid-19 deixa rere seu importants estralls a nivell social i humà, que després de l’emergència sanitària comencen a tenir protagonisme. La cua davant de la parròquia Santa Anna, al Gòtic (Ciutat Vella), és una mostra de la crisi social que ha generat el coronavirus. A primera línia de batalla, els sanitaris han estat un dels col·lectius més colpejats per la pandèmia i a poc a poc afloren les xifres del personal contagiat. Els quatre centres de referència que hi ha a la ciutat –Clínic, Vall d’Hebron, Sant Pau i Mar– han atès milers de persones amb coronavirus durant dos mesos i mig.

L’Hospital Clínic ha estat l’hospital de referència amb més contagis entre la plantilla, segons les dades dels 4 grans centres de Barcelona recollides i contrastades pel TOT Barcelona. Tot i que fonts de l’hospital es neguen a donar xifres actualitzades després de diverses peticions d’aquest diari, reconeixen la xifra que va destapar un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la Fundació “la Caixa” i dirigit per Alberto L. Garcia-Basteiro, membre del Clínic i d’ISGlobal. La investigació es va publicar el 2 de maig i situa en un 11,2% els sanitaris de l’hospital que han donat positiu en algun moment.

Fonts sindicals critiquen que la direcció del centre no els facilita informació sobre positius en la plantilla i que l’última dada de què disposen és semblant a la que donava l’estudi.

Vall d’Hebron, en segona posició

L’hospital Vall d’Hebron segueix el Clínic a poca distància, amb un 10,5% de la seva plantilla infectada per Covid-19 al llarg de la pandèmia, segons dades oficials actualitzades el 15 de maig. També és el centre amb més personal amb diferència: fonts oficials del centre subratllen que unes 7.000 persones integren la plantilla de Vall d’Hebron i uns 900 professionals extra van ser contractats per fer front al coronavirus.

Els perfils professionals més colpejats pel coronavirus a Vall d’Hebron, segons dades actualitzades el 14 de maig i a què ha tingut accés aquest diari, han estat els Tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI), amb un 16,4% de positius, i els infermers i infermeres, amb un 16,8%. Un 6,2% de metges ha donat positiu. Pel que fa als zeladors, que transporten els malalts en lliteres, un 9,4% ha emmalaltit de coronavirus. Per últim, un 6,2% dels metges residents s’han contagiat. Altres perfils com els tècnics de manteniment o cuina i els administratius han donat positiu en un 5,2% i un 5,4%, respectivament.

En paral·lel, Vall d’Hebron ha estat l’hospital de Catalunya que ha registrat més altes de pacients per Covid-19. Així ho demostra l’informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), elaborat amb dades actualitzades l’11 de maig. El mateix informe indica que el Clínic està en desena posició pel que fa al nombre d’altes de contagiats de Covid-19.

Un 9% de treballadors positius al Sant Pau

A l’Hospital de Sant Pau un 8,9% de la plantilla ha donat positiu de coronavirus al llarg de l’emergència sanitària, segons xifres oficials confirmades al TOT Barcelona el 22 de maig. La plantilla habitual del Sant Pau és d’entre 3.200 i 3.400 empleats, segons les mateixes fonts, que precisen que s’han contractat 600 persones més durant l’epidèmia. Alguns dels contractes signats per fer front a la Covid-19 no s’estan renovant als hospitals. El Sant Pau és el sisè hospital de Catalunya que més altes ha registrat de pacients de Covid-19, segons l’informe d’AQuAS.

L’Hospital del Mar, el menys afectat

El Parc de Salut Mar, el complex sanitari on es troba l’Hospital del Mar, compta amb la xifra de treballadors contagiats més baixa dels 4 grans hospitals de la ciutat, segons dades facilitades a aquesta redacció el 21 de maig. En concret, fonts oficials del centre indiquen que un 7% del personal del Parc de Salut Mar –on, a més de l’Hospital del Mar, hi ha l’Hospital de l’Esperança, el Centre Fòrum, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Pere Camps i el Centre Doctor Emili Mira– ha donat positiu en coronavirus al llarg de la pandèmia.

En nombres absoluts, han estat 330 els positius per Covid-19. La plantilla total al Parc de Salut Mar era de 4.446 persones a 30 d’abril, segons fonts oficials. Les mateixes fonts treuen pit de les dades, que són les més baixes dels 4 principals hospitals. “El sistema de vigilància ha funcionat i s’ha fet una bona feina”, celebren. Reivindiquen també la unitat de cribatge creada al Parc, per on passaran “tots” els treballadors per fer-se proves de Covid-19. Fonts sindicals de l’Hospital del Mar detallen que es fan unes 90 proves diàries a empleats.

Més notícies
Protesta de Sanitàries en Lluita davant de l'Hospital del Mar / ACN
Comença la ‘primavera sanitària’: dels aplaudiments als balcons, a les mobilitzacions al carrer
Notícia: Comença la ‘primavera sanitària’: dels aplaudiments als balcons, a les mobilitzacions al carrer
Comparteix
La iniciativa Sanitàries en Lluita adverteix que es mobilitzarà cada dimecres i reclama que es reverteixin les retallades iniciades el 2010
Carles Xavier García, 'Charlie', veu de la primera protesta de sanitaris des de l'inici de la pandèmia / A. L.
Reivindicació sindical al Clínic: “L’aplaudiment ens emociona però és una mica hipòcrita”
Notícia: Reivindicació sindical al Clínic: “L’aplaudiment ens emociona però és una mica hipòcrita”
Comparteix
Carles Xavier García, conegut com a 'Charlie', va posar veu a la primera protesta de sanitaris des de l'inici de la pandèmia
L’atur, la nova normalitat de sanitaris que han fet front al coronavirus
Notícia: L’atur, la nova normalitat de sanitaris que han fet front al coronavirus
Comparteix
Els contractes de 900 professionals incorporats al Vall d'Hebron per fer front a la pandèmia "no es renoven" | Altres que treballaven abans de la crisi també es queden sense feina
“Mai més retallades”: la protesta dels infermers a Vall d’Hebron en el seu Dia Mundial
Notícia: “Mai més retallades”: la protesta dels infermers a Vall d’Hebron en el seu Dia Mundial
Comparteix
Aprofiten la diada internacional de reconeixement a la seva professió per recordar les males condicions en què treballen, que s'han aguditzat durant la crisi del coronavirus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa