Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’atur, la nova normalitat de sanitaris que han fet front al coronavirus
  • CA

Ha treballat durant cinc anys a l’hospital Vall d’Hebron. Ho ha fet mitjançant contractes temporals, una pràctica habitual en els centres hospitalaris ja que les places o els contractes interins es donen amb comptagotes. La Marta –nom fictici– va signar el seu últim contracte, aquesta vegada de tres mesos de durada, a finals de gener. Quan se li va acabar el contracte, a finals d’abril, no la van renovar. La contractació de sanitaris per fer front al coronavirus l’ha afectat, ja que molts d’aquests contractes segueixen vigents i treballadors com ella es queden sense feina perquè “sobra” gent, segons explica ella mateixa i confirmen representants sindicals de la CGT, CCOO, Candidatura Autònoma de Treballadors de l’Administració de Catalunya (CATAC) i del Sindicat d’Infermeria (SATSE). 

“No m’han renovat i no m’han dit res”, es queixa la Marta en conversa telefònica amb el TOT Barcelona. Reivindica la seva experiència laboral i els punts que ha guanyat per aconseguir la plaça d’interina, que li permetria gaudir d’un contracte sense data de finalització sempre i quan no sortís una oposició per a la plaça. Tot seguit critica que s’ha contractat personal amb “zero punts” fins al 30 de juny, cosa que ha fet augmentar la plantilla i que ara deixa sanitàries i sanitaris com ella sense feina. 

900 contractes que “no es renoven”

El Vall d’Hebron ha sumat 900 professionals a la plantilla per fer front a la pandèmia, segons detallen fonts de l’hospital a aquest diari. Les mateixes fonts argumenten que, com la crisi està “minvant”, alguns treballadors plegaran. “No es renoven aquests contractes”, especifiquen pel que fa als 900 contractes extra per lluitar contra la Covid-19, la malaltia causada pel virus SARS-CoV-2. Així doncs, la Marta no és l’única sanitària que anirà a l’atur després de la pandèmia. 

La plantilla del centre és de més de 7.000 treballadors, tot i que fonts de l’hospital no donen una xifra exacta. La plantilla de personal fix i interí és de 6.731 persones, però cal sumar-hi les que fan substitucions. Quant a casos com el de la Marta, que tot i haver estat contractada abans de l’eclosió de l’emergència sanitària no se li renova el contracte, rebutgen fer comentaris al respecte.

Dades a què ha tingut accés aquesta redacció mostren que el 10,5% de la plantilla de Vall d’Hebron ha estat contagiada, així que molts treballadors han hagut de ser substituïts. Ara, però, els que han passat la malaltia es reincorporen i es genera una “duplicitat” a algunes places, segons ho descriu la delegada sindicat de la CATAC Joana Conesa. Xifres de 7 de maig del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) de la Generalitat de Catalunya mostren, a més, que Vall d’Hebron ha estat l’hospital de Catalunya que més casos de coronavirus ha tractat. En concret, 2.215 fins al 7 de maig, molt per sobre de l’hospital Mútua de Terrassa, el segon a la llista. Això ha obligat l’hospital a reforçar la seva plantilla.

Una “duplicitat” que no es pot mantenir

La Marta, a punt de complir 30 anys, ha treballat a l’Hospital Infantil i de la Dona, un dels tres centres del Vall d’Hebron juntament amb el General i el de Traumatologia. Ho ha fet com a auxiliar, que forma part de la categoria de Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI). Durant la crisi del coronavirus no ha hagut de tractar contagiats, però ha seguit fent feina a la seva àrea. “Veient que això [la pandèmia] s’ha relaxat, ens han abandonat”, expressa. Admet la “impotència” i la “frustració” d’estar a casa i no poder treballar. Tot plegat s’agreuja quan recorda que va descartar una oferta de feina per seguir al Vall d’Hebron. “Pensava, sincerament, que tindria feina”, remata.

El delegat sindical de CCOO a Vall d’Hebron Jesús Jiménez reclama que es renovin els 900 contractes que s’han fet de cara a la crisi del coronavirus fins al 31 de desembre. Ja s’ha fet a la Comunitat de Madrid, segons destaca, i el seu sindicat pretén ara que es faci a tot l’Estat. Els contractes de molts treballadors de reforç a Barcelona acabaven a l’abril o acaben al maig o al juny. 

Tot i que fonts oficials de l’hospital informen que no es renovaran els contractes dels 900 empleats extra, als sindicats els consten altres informacions. Jiménez, per exemple, afirma que s’allargarà el d’uns 200. La delegada sindical de la CATAC Joana Conesa assegura que “a la gran majoria” se’ls tornarà a trucar perquè s’apropen les vacances i es necessitaran substituts i perquè es preveuen rebrots de coronavirus. Tot i així, admet: “Els companys que estaven de baixa es van reincorporant. Evidentment, no es pot mantenir una duplicitat”. 

El responsable de la secció sindical del SATSE, Raul Ceresuela, expressa que l’hospital “s’ha buidat” de contagiats de Covid-19. “Hem passat de tenir entre 800 i 1.000 malalts al pic a tenir-ne 100 actualment”, calcula. Li consta també que alguns contractes no s’estan renovant perquè ja no calen tants empleats. D’igual manera que fan altres formacions, el seu sindicat exigeix que es mantinguin els treballadors extra perquè la plantilla es mereix “un descans”. També ressalta que es podria aprofitar l’augment de professionals per “reduir” la llista d’espera, que s’ha allargat encara més a causa de la pandèmia. 

“Ara sobra personal perquè som un hospital molt quirúrgic i actualment no es fan intervencions”, argumenta Ceresuela. Fins ara els treballadors incorporats per la crisi havien tingut feina per l’allau de contagiats, però la treva en la pandèmia els deixa sense tasques perquè la poca activitat quirúrgica que hi ha s’està reactivant a poc a poc. La infermera Raul Ceresuela –demana identificar-se així per posar en valor que és una professió on la majoria són dones– veu “normal” que no s’estiguin renovant contractes però avisa que no s’ha de “tornar a recórrer a jubilats i estudiants” en cas de rebrot. De tota manera, aplaudeix la tasca dels que acaben de sortir de la facultat i dels retirats. 

La delegada sindical de la CGT Mònica Sabater coincideix amb els seus companys i reconeix que “ara hi ha massa gent treballant”. Comenta que part de la plantilla també ha tingut un “contracte cangur”, que són aquells destinats a fer front als casos de grip que hi ha cada any. “Molts s’han contractat per l’emergència”, aprofundeix. 

A Bellvitge també “sobrava gent”

La Sara –nom fictici– ha viscut la mateixa experiència que la Marta. En el seu cas, però, treballava a l’hospital de Bellvitge. S’inclou en el grup dels “pringats”, tal com ho defineix amb un to irònic però ple de resignació. Portava des de 2017 a la plantilla encadenant contractes de tres mesos per fer substitucions, i a finals d’abril ha estat la primera vegada que no li han renovat el contracte. “Em van dir que sobrava gent”, assegura.

Ella també és TCAI i ha estat a diverses àrees mèdiques del centre. Com la Marta, diu que s’ha contractat personal “sense experiència” i que gent com ella s’ha acabat quedant sense feina. De nou, tot i no haver estat incorporada per a la lluita contra la Covid-19, la situació l’ha acabat afectant perquè no li han renovat el contracte davant l’excés de plantilla.

Fonts de l’hospital de Bellvitge no informen, a diferència del Vall d’Hebron, de la quantitat de personal que han afegit per fer front a la pandèmia. Responen, això sí, que “pràcticament la totalitat dels contractes temporals” que s’han fet per afrontar l’emergència sanitària “continuen vigents”. Preguntades per la possibilitat que es renovin aquests contractes de cara a l’estiu o per a possible rebrots, fonts de l’hospital de Bellvitge no donen resposta. “L’Hospital Universitari de Bellvitge ha adaptat en tot moment la contractació de personal a les necessitats derivades de la pandèmia de la Covid-19”, defensen. 

Més notícies
Carles Xavier García, 'Charlie', veu de la primera protesta de sanitaris des de l'inici de la pandèmia / A. L.
Reivindicació sindical al Clínic: “L’aplaudiment ens emociona però és una mica hipòcrita”
Notícia: Reivindicació sindical al Clínic: “L’aplaudiment ens emociona però és una mica hipòcrita”
Comparteix
Carles Xavier García, conegut com a 'Charlie', va posar veu a la primera protesta de sanitaris des de l'inici de la pandèmia
Una sanitària de l'Hospital Clínic al voltant del centre / Jordi Play
“Em fa una mica de por tornar”: el relat de sanitaris aïllats pel coronavirus
Notícia: “Em fa una mica de por tornar”: el relat de sanitaris aïllats pel coronavirus
Comparteix
Una infermera del Clínic i un conductor d'ambulàncies expliquen al TOT Barcelona el seu confinament
Parlen els sanitaris: “S’estan buscant racons per tot arreu per fer espai als infectats”
Notícia: Parlen els sanitaris: “S’estan buscant racons per tot arreu per fer espai als infectats”
Comparteix
Sanitaris de l'Hospital Clínic, el Sant Pau i el Vall d'Hebron relaten com estan vivint la crisi del coronavirus des de la primera línia
De la Facultat de Medicina a la trinxera del coronavirus: “Estem preparats”
Notícia: De la Facultat de Medicina a la trinxera del coronavirus: “Estem preparats”
Comparteix
Tres estudiants que s'han presentat voluntàries per donar un cop de mà relaten la seva experiència al TOT Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa