“Em fa una mica de por tornar”: el relat de sanitaris aïllats pel coronavirus

Sergio Roca és conductor d’ambulància des de fa 13 anys. Està confinat des del dimarts 17 de març perquè té tos, un dels símptomes de coronavirus. Roca explica al TOT Barcelona que, en ocasions, el personal d’emergències està en contacte amb contagiats de Covid-19 però no ho saben ja que no se’ls informa. “No per mala fe, sinó que a vegades la informació es perd”, matisa. Entre dijous 12 i divendres 13 de març va començar amb la tos i va trucar al seu metge, que “per protocol” li va donar la baixa. Des de llavors està aïllat, com desenes de sanitaris. 

Una infermera de l’Hospital Clínic que demana mantenir-se en l’anonimat relata que està confinada a casa des del dijous 12 de març. “Vaig estar en contacte amb un positiu confirmat”, narra a aquest diari. Tot seguit, ella i els companys que van estar a prop del malalt van ser entrevistats per valorar si havien d’estar aïllats. “Em van enviar uns papers i estic a casa”, diu. “Em fa una mica de por quan penso a tornar, per tota la situació, la tensió i la càrrega de feina”, confessa.

La infermera comenta que avui “l’ambient és diferent” a quan ella va marxar per fer el confinament. Per exemple, per l’escassetat de mascaretes: “És cert que no hi ha material suficient per al que ve”, admet. El secretari general de CCOO del Clínic, Francisco Vallejo, calcula que l’hospital podrà “aguantar” durant pocs dies amb material de prevenció per a tots els treballadors, si no arriba de seguida el material promès pel govern espanyol. De fet, dos metges del mateix hospital han fet un advertiment en el mateix sentit aquest cap de setmana i han estat desautoritzats públicament pels responsables del centre. “Augmenten els casos i no hi ha tant material, i suposo que l’ambient és diferent i tenim por”, afegeix la infermera. 

“Des que estic a casa no sé gaire res perquè no ens informen molt, però em truquen a diari per preguntar si tinc símptomes”, concreta. El dia que va entrar en contacte amb el malalt de coronavirus era a la Unitat de Cures Intensives (UCI), però matisa que treballa “on calgui”. “Era a l’inici, quan encara no hi havia tants casos i no havíem arribat al boom“, expressa.

“He donat negatiu en la prova”

En el cas de Roca, recorda que portava en tot moment l’Equip de Protecció Individual (EPI), on s’inclouen els guants, la mascareta, la bata i les ulleres. Al conductor d’ambulància li han fet la prova després de dies d’esperar: “He donat negatiu”. Ara esperarà uns dies per demanar l’alta mèdica ja que encara té símptomes.  “Tinc ganes de tornar a treballar”, comenta.

La infermera del Clínic també opina que està “a punt” de tornar. Representants sindicals de l’hospital Vall d’Hebron traslladen que els supervisors esperen que els sanitaris que treballen aquests dies siguin substituïts pels que estan confinats actualment. 

Nou comentari

Més notícies
Urgències de l'hospital Vall d'Hebron, on estan ingressats els casos de coronavirus / A. L.

La zona zero del coronavirus: el laboratori on s’analitzen les proves

El TOT Barcelona accedeix a un dels espais on s'estudien les mostres per saber si són casos positius

Els sanitaris del Clínic tornen els aplaudiments als balcons veïns

Un grup de professionals han sortit al carrer i a les finestres de l'hospital per agrair les mostres de suport durant l'aplaudiment nocturn

Parlen els sanitaris: “S’estan buscant racons per tot arreu per fer espai als infectats”

Sanitaris de l'Hospital Clínic, el Sant Pau i el Vall d'Hebron relaten com estan vivint la crisi del coronavirus des de la primera línia

Dos metges del Clínic fan una crida desesperada pel coronavirus i l’hospital els desautoritza

"Si no aconseguim més material, haurem de començar a seleccionar qui viu i qui no viu a les UCI", alerta una doctora