Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
CGT també desconvoca la vaga de neteja després de quedar-s’hi sola

La CGT ha decidit desconvocar la vaga al servei de neteja i de retirada d’escombraries a Barcelona després de la primera de les sis jornades d’aturades previstes. La suspensió serà efectiva a partir d’aquesta nit.

El sindicat s’havia quedat sol mantenint la protesta, desinflada després que l’altre sindicat convocant, la UGT, i CCOO -que havia donat suport a la crida- anul·lessin la vaga divendres a la nit. Van suspendre-la l’arribar a un acord in extremis amb les empreses a què el servei està externalitzat a Barcelona per incrementar els sous de la plantilla, una de les reivindicacions en què els representants dels treballadors s’emparaven per alterar el servei.

Al llarg d’aquest dilluns no han trascendit incidències rellevants per la protesta laboral. La CGT representa al voltant del 10% dels equips de neteja de Barcelona, que aplega uns 4.000 treballadors i està externalitzat a les empreses FCC, CLD, Urbaser i Prezero.

L’organització sindical ha pres la decisió de desistir de la protesta després de constatar un seguiment escàs en les primeres hores. L’organització ha explicat a Europa Press que si el seguiment de la vaga no era “l’adequat” al llarg de la primera jornada, suspendrien la convocatòria prevista del 24 i el 29 d’abril.

Els convocants de la vaga

Tant UGT com CGT havien registrat la vaga als serveis de neteja de Barcelona. No obstant, el primer sindicat la va desconvocar divendres a la nit després d’arribar a un acord sobre la revisió salarial a la Comissió Paritària. En canvi, la CGT l’havia mantingut i ha realitzat diferents aquest diumenge a la nit en no estar d’acord amb el pacte.

Els representants dels treballadors exigien als empresaris que els milloressin el sou, d’acord amb l’augment del cost de la vida. Després de quatre trobades infructuoses de la comissió paritària, l’última proposta que es va posar sobre la taula va arribar el divendres al vespre, en una jornada de negociacions maratonianes. L’oferta contemplava una millora del 9,1% del sou, que es podria ampliar fins al 10,6%. Les quantitats van convèncer UGT i CCOO, que van renunciar a canvi iniciar una vaga de la recollida de deixalles al carrer, que Barcelona no viu des de la dècada dels 80 del segle passat.

En canvi, la CGT va discrepar de l’entesa amb les empreses que l’Ajuntament té contractades. Tot i haver renunciat a seguir endavant amb les aturades fins dijous, el sindicat ha deixat clar aquest dilluns que discrepa de l’acord accpetat per UGT i CCOO. Per a la CGT, el 2,5% amb topall del 4% de pujada salarial pactat per al 2022 representa una “pèrdua clara” de poder adquisitiu per a la plantilla. Alhora, l’entitat lamenta que l’acord “no recull cap de les altres reivindicacions” i que s’ha signat “d’esquenes a la plantilla i sense cap tipus de consulta a les persones afectades”

Quan la convocatòria amenaçava amb materialitzar-se, el govern municipal d’Ada Colau va expressar que confiava que les empreses i els sindicats arribessin a un acord perquè la vaga no arribés ni tan sols a començar. Per si un cas i si les converses entre les parts descarrilaven, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, va suggerir que els veïns de Barcelona llancessin menys escombraries per evitar que s’amunteguessin al carrer durant la vaga i que, de ser possible, la dipositessin en els contenidors abans de diumenge a la nit, quan es preveia que comencés l’aturada. L’oposició va recriminar la proposta de Badia.

Serveis mínims per no amuntegar deixalles

Abans que els sindicats majoritaris deixessin sense efecte la convocatòria, la Generalitat va arribar a decretar serveis mínims per intentar reduir molèsties per la possible acumulació d’escombaries als carrers de Barcelona aquesta setmana. El Departament d’Empresa i Treball va ordenar que es retirés tot tipus de brossa i la neteja viària mantinguin el servei habitual a l’entorn dels centres sanitaris, els centres assistencials, els centres escolars i les àrees de productes peribles dels mercats de la capital.

En la resta de casos, la conselleria va establir que els residus orgànics -els de major risc de putrefacció i de desprendre pudor- es retiressin cada 48 hores i que els de rebuig -la brossa que no es pot reciclar- es recullissin cada 72 hores. Alhora va advertir del risc d’accidents, incendis i altres contratemps en cas d’acumulació de residus per reciclar a les vies públiques i va donar indicacions perquè es mantigués sense alteració la meitat del servei habitual.

Més notícies
Una treballadora del servei de neteja de Barcelona / David Zorrakino (Europa Press)

Acord in extremis per desconvocar la vaga de neteja a Barcelona

Notícia: Acord in extremis per desconvocar la vaga de neteja a Barcelona
Comparteix
Sindicats i empreses han arribat a una entesa que millora els salaris un 9,1%, ampliable al 10,6%
Notícia: Acord in extremis per desconvocar la vaga de neteja a Barcelona - Mobile
Un contenidor de recollida de residus de Barcelona / Europa Press

Crítiques a Colau per pregar que es llenci menys brossa durant la vaga

Notícia: Crítiques a Colau per pregar que es llenci menys brossa durant la vaga
Comparteix
El govern no evita les crítiques després de convocar els grups municipals per informar-los de l'aturada prevista
Notícia: Crítiques a Colau per pregar que es llenci menys brossa durant la vaga - Mobile
Una treballadora del servei de neteja de Barcelona / David Zorrakino (Europa Press)

La CGT se suma a la vaga dels treballadors de neteja de Barcelona

Notícia: La CGT se suma a la vaga dels treballadors de neteja de Barcelona
Comparteix
Reclamen que se'ls augmenti el sou tal com ha augmentat l'IPC i volen condicions dignes de treball
Notícia: La CGT se suma a la vaga dels treballadors de neteja de Barcelona - Mobile
Capçalera d'una de les columnes de la manifestació per reclamar una sanitat 100% pública / María Belmez (ACN)

Clam per reclamar més inversió en sanitat i que sigui 100% pública

Notícia: Clam per reclamar més inversió en sanitat i que sigui 100% pública
Comparteix
Centenars de persones es manifesten a Barcelona i reclamen que el 25% del pressupost de sanitat sigui en atenció primària
Notícia: Clam per reclamar més inversió en sanitat i que sigui 100% pública - Mobile

Nou comentari

Comparteix