Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així funcionaran els serveis mínims durant la vaga de neteja
  • CA

La Generalitat ha decretat serveis mínims per intentar reduir molèsties per la possible acumulació d’escombaries als carrers de Barcelona durant la convocatòria de vaga de tot el servei de neteja dels carrers de la ciutat, que UGT, CCOO i CGT preveuen allargar des de les 21.00 hores d’aquest diumenge i fins a les 21.00 hores del 29 d’abril. El Departament d’Empresa i Treball ha ordenat que la retirada de tot tipus de brossa i la neteja viària mantinguin el servei habitual a l’entorn dels centres sanitaris, els centres assistencials, els centres escolars i les àrees de productes peribles dels mercats de la capital.

En el decret, el departament addueix que “és necessari garantir una màxima asèpsia i netedat en els centres sanitaris, assistencials i el seu entorn”, així com també la “màxima higiene” en escoles i instituts i un “entorn de netedat” en els mercats municipals. En la resta de casos, la conselleria dicta que els residus orgànics -els de major risc de putrefacció i de desprendre pudor- es retirin cada 48 hores i que els de rebuig -la brossa que no es pot reciclar- es reculli cada 72 hores.

A més, estipula que funcioni la meitat del servei habitual de la recollida selectiva de vidre, envasos, paper i cartró. Empresa adverteix que una acumulació “excessiva” de material per reciclar al carrer “pot provocar accidents de diversos tipus, com lesions en el cas del vidre i dels envasos, o d’incendis en el cas del paper o cartró, a més de males olors i risc sanitari”. Els serveis mínims detallen que “caldrà retirar els mobles quan la seva presència comporti un perill per a la circulació viària”.

El departament observa que la convocatòria dels sindicats afecta “serveis essencials” i que “la seva interrupció afectaria béns i drets”, com “el dret a la salut i el medi ambient”. El conseller Roger Torrent ha signat el decret aquest divendres, després que l’Ajuntament de Barcelona apressés ahir a clarificar-los, tot i que el govern d’Ada Colau ha dit que confia encara que es pugui evitar la protesta, inèdita a la ciutat des de la dècada dels 80 del segle passat. En cas que no es desconvoqui, el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha suggerit que els veïns llencin menys brossa o la dipositin abans del diumenge al vespre per evitar que s’amuntegui al carrer. Bona part de l’oposició ha criticat la proposta.

Neteja de carrers

Quant a la neteja dels carrers, els serveis mínims marquen que es practicaran dues neteges alternes durant la vaga, inclosos els parcs, les platges i el buidatge de papereres. En tot cas, la conselleria puntualitza que s’haurà de recollir la matèria orgànica llançada a la via pública que sigui susceptible de podrir-se.

A banda, la conselleria estableix que s’efectuïn les tasques habituals de neteja i de recollida de deixalles al voltant d’esdeveniments multitudinaris previstos en els pròxims dies. En aquest cas, la conselleria esmenta la Fira d’Abril (s’inaugura aquest divendres i es celebra fins l’1 de maig al Fòrum), el partit que el Barça disputarà al Camp Nou amb el Rayo Vallecano el diumenge al vespre i també els possibles botellots que s’organitzin.

El decret també indica que s’hauran de formar equips de guàrdia per atendre emergències en el manteniment del clavagueram i de les fonts al llarg dels sis dies previstos d’aturada i que les deixalleries hauran de romandre obertes amb un 33% del servei quotidià. La recollida de xeringues i d’animals morts continuarà sense alteració.

El servei de neteja viària i de recollida d’escombraries de Barcelona aplega uns 4.000 treballadors i està externalitzat a les empreses FCC, CLD, Urbaser i Prezero. Els sindicats criden a la vaga esgrimint que els salaris de la plantilla es mantenen congelats des de 2018 i que les negociacions amb les companyies es troben estancades, sense possibilitat d’arribar a acords.

Més notícies
Un contenidor de recollida de residus de Barcelona / Europa Press
Crítiques a Colau per pregar que es llenci menys brossa durant la vaga
Notícia: Crítiques a Colau per pregar que es llenci menys brossa durant la vaga
Comparteix
El govern no evita les crítiques després de convocar els grups municipals per informar-los de l'aturada prevista
Professionals del servei de neteja municipal / Ajuntament
El govern de Colau demana llençar menys brossa per la vaga de neteja
Notícia: El govern de Colau demana llençar menys brossa per la vaga de neteja
Comparteix
Tot i que confia en arribar a un acord per evitar l'aturada, l'Ajuntament demana a la Generalitat que concreti ja els serveis mínims
La incineradora de Tersa ha rebut moltes crítiques pel seu impacte ambiental / ACN
L’Ajuntament defensa que la incineradora del Besòs és segura
Notícia: L’Ajuntament defensa que la incineradora del Besòs és segura
Comparteix
El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, sosté que no suposa cap perill per la salut ni per al medi ambient
Una treballadora del servei de neteja de Barcelona / David Zorrakino (Europa Press)
La CGT se suma a la vaga dels treballadors de neteja de Barcelona
Notícia: La CGT se suma a la vaga dels treballadors de neteja de Barcelona
Comparteix
Reclamen que se'ls augmenti el sou tal com ha augmentat l'IPC i volen condicions dignes de treball

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa