Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
UGT carrega contra el pacte d’obertura del comerç a Barcelona

El pacte entre associacions de comerciants per obrir diumenges i festius 5 mesos l’any desperta reaccions contraposades. L’UGT de Catalunya ha mostrat el seu desacord amb la mesura, auspiciada pel consistori d’Ada Colau i Jaume Collboni, mentre que el Gremi de Restauració l’ha aplaudit amb entusiasme.

En un comunicat aquest dilluns, el sindicat ha assegurat que aquest acord no crearà llocs de treball i ha dit que Ajuntament i associacions “pretenen precaritzar encara més les persones que treballen al sector del comerç“. Davant l’anunci que aquesta mesura crearà 3.200 llocs de treball, UGT ha alertat que en la crisi de 2008 l’obertura en diumenges i festius no va comportar noves contractacions, sinó un augment de les hores de personal ja contractat.

L’organització ha assenyalat que la demanda és “abusiva i totalment inacceptable” i que no s’ha tingut en compte l’opinió del sindicat ni dels treballadors del sector. Ha criticat que es pretengui sortir de la crisi econòmica “a costa del temps i els diners” dels treballadors del comerç, tal com ja va passar en l’anterior crisi.

Per contra, el Gremi de Restauració ha celebrat que les dues principals entitats de botiguers –Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta– i l’Ajuntament hagin arribat a un acord després d’any de negociació sobre els horaris i el calendari d’obertura. L’entitat ha aplaudit la mesura perquè permetrà enllaçar amb la campanya de Nadal i després les rebaixes d’hivern, i considera que per als propers anys queda tancat el debat sobre els horaris comercials.

No obstant això, la mesura encara no és definitiva. Primer ha de passar pel ple de l’Ajuntament de Barcelona –el proper 23 de juny–, i després s’ha de remetre a la Direcció General de Comerç de la Generalitat, encarregada que donar-hi el vistiplau definitiu.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha recordat que els sectors del comerç i la restauració “es retroalimenten”. “Els bars i restaurants obren majoritàriament els 7 dies de la setmana i ara es beneficiaran de l’increment de l’activitat comercial en diumenge”, ha comentat en comunicat. Per Pallarols, no es tracta d’una mesura motivada per la pandèmia, perquè ja feia molt temps que el comerç debatia obrir els diumenges: “Ningú no entenia que això no fos possible a Barcelona, una ciutat turística de serveis”. “Per fi s’ha corregit aquest error històric”, ha defensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa