Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clam per reclamar més inversió en sanitat i que sigui 100% pública
  • CA

Aquest diumenge centenars de persones s’han manifestat a Barcelona per reclamar que el 25% del pressupost destinat a Salut sigui en atenció primària. A més, han reivindicat un sistema 100% públic. La protesta ha començat amb dues columnes separades que han sortit de la ronda de Sant Pere i plaça Universitat, respectivament, per acabar trobant-se a la plaça de Catalunya.

Els protestants han demanat millorar les condicions laborals, revertir les retallades que es van fer fa una dècada i recuperar tot el que s’ha perdut per la pandèmia. El membre de la coordinadora de Marea Blanca, Antonio López, ha apuntat que també hi ha una manca de professionals i que molts d’ells suporten ràtios molt altes, de fins a 16 pacients per infermer quan l’Organització Mundial de la Salut en recomana sis. Volem, volem, volem el 25% i Sense nosaltres no hi ha salut són algunes de les proclames que han cantat els manifestants, entre els quals hi havia professionals d’atenció primària i usuaris.

Demanen també revertir les privatitzacions, no renovar les concessions que finalitzen contracte i que les administracions públiques recuperin la seva gestió. La portaveu de CATAC, Marina Roig, ha acusat la conselleria d'”aprofitar” la pandèmia per fer un canvi de model sanitari. Ha afirmat que tant a Catalunya com a l’estat s’ha impulsat la privatització del sector amb un missatge d’agraïment pel servei que presta i ha reclamat que hauria de ser el contrari: “El Govern ha de treballar per defensar la sanitat pública i l’accés de tots els usuaris”.

Manel Àvia, de CCOO, ha advertit que estaran vigilants que a tots els centres es compleixi l’acord de la reforma laboral per acabar amb la temporalitat del personal. Els sindicats apunten que hi ha un 60% de contractes temporals en el sector i amb unes plantilles “malaltes”. Des d’UGT, Encarna Fernández ha reclamat al Govern més inversió en sanitat. “Ens hem quedat els últims d’Espanya”, ha lamentat.

Noemí Bosch, de Som Sanitat, ha exigit reforçar les plantilles i incrementar la inversió. I ha apuntat que el greuge ve de més enllà de la pandèmia: “El conseller Boi Ruiz va ser infame per la sanitat pública”, ha carregat.

Elio Conesa, de Sanitat Baix Llobregat, tem que la reforma laboral no millorarà les condicions del personal sanitari. I ha reclamat bones condicions per a tots els treballadors: “Des de netejadors dels hospitals, fins als serveis de bugaderia, zeladors i metges. Per Moisès Ribas, d’USOC, cal posar la gent al centre i “la prioritat no ha de ser un tema econòmic”.

Volen també més transparència i més rendició de comptes per part del Departament de Salut al Parlament i a la ciutadania. En aquest sentit, proposen la creació de consells de salut territorials. Una altra de les peticions és un pla integral de salut mental.

La protesta l’ha impulsat Marea Blanca, però s’hi han adherit sindicats com CCOO, UGT, CGT, CATAC, la Intersindical i USOC. La protesta s’ha fet en el marc de la Setmana Europea contra la Comercialització de la Salut i pocs dies abans del Dia Mundial de la Salut.

Més notícies
Botellot durant la Mercè de 2021 a la plaça Espanya / Jordi Play
On viuen els veïns que més s’han queixat al Síndic de Barcelona
Notícia: On viuen els veïns que més s’han queixat al Síndic de Barcelona
Comparteix
El districte que més ha protestat té un 75% més de requeriments que els que han arribat de la zona més conformista
Protesta a la incineradora de Tersa per reclamar-ne el tancament / ACN
Viuries a prop de la incineradora del Besòs?
Notícia: Viuries a prop de la incineradora del Besòs?
Comparteix
La justícia investiga els fets per saber si hi ha perill de contraure càncer per als veïns
Elisa Llurba, directora de Ginecologia i Obstetrícia del Sant Pau / Jordi Borràs
Elisa Llurba: “Cap dona ha de parir a casa per por a violència obstètrica”
Entrevista: Elisa Llurba: “Cap dona ha de parir a casa per por a violència obstètrica”
Comparteix
ENTREVISTA | La directora de ginecologia de Sant Pau analitza el biaix masclista en l’atenció actual als parts a Catalunya
La presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Ana Menéndez, i Corina Albir, Marta Carrera i Marcel·la Güell, de la comissió de salut, en roda de premsa a la seu de l'entitat, a Barcelona / Laura Fíguls i Sara Escalera (ACN)
La FAVB denuncia el “desmantellament” de la sanitat pública a Barcelona
Notícia: La FAVB denuncia el “desmantellament” de la sanitat pública a Barcelona
Comparteix
L'atenció primària actual és deficient i provoca desmotivació als professionals, diu la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa