Les amenaces de multes fan perillar el tall de la Monumental

El responsable de la protesta podria ser sancionat amb 900 euros, cosa que fa trontollar la protesta

Les amenaces de multa fan trontollar el tall de la Monumental, inspirat en el de Meridiana com a protesta per la sentència del Procés. Nascut el dijous passat després de setmanes de gestació en què els impulsors van comunicar al departament d’Interior i a la Guàrdia Urbana la seva intenció, la possibilitat de sancions de 900 euros el fan perillar. 

A diferència de la protesta que, des de fa 56 nits, bloqueja l’avinguda Meridiana, el de la confluència entre Gran Via i el carrer Marina estava comunicat a l’administració. Aquest matís podria acabar dinamitant l’acció reivindicativa dels veïns. Ho explica Eric Casas, un dels ideòlegs del tall, al TOT Barcelona: “L’administració és la culpable que no es pugui fer el tall perquè no donen resposta”. Fa referència al fet que la Guàrdia Urbana no ha contestat a la petició dels veïns, cosa que els situa en una situació d’inseguretat davant de la policia.

El primer dia del tall, dijous dia cinc de desembre, els Mossos d’Esquadra van insistir als manifestants que no tenien constància de cap document que demostrés que havien comunicat la protesta. Aquest diari, però, ha comprovat que sí que la van comunicar. De fet, van rebre resposta de la Guàrdia Urbana. La policia local els va instar a facilitar la mobilitat i, per tant, a fer la protesta a la vorera, tal com va explicar aquest diari. Tot i així, els impulsors van enviar un escrit en què reivindicaven el dret a la protesta i instaven la policia a fer els talls de trànsit necessaris per assegurar la seguretat de l’acció.

Per comunicar una protesta es necessita una persona que se’n faci responsable. En aquest cas, ha estat en Francesc Xavier, conegut per tirar arròs davant de línies policials dels Mossos mentre crida “tites, tites”. Els Mossos van explicar als veïns el mateix dijous, així com divendres i dissabte, que tallar el trànsit podria suposar sancions per al responsable de la protesta. Aquestes multes podrien ascendir als 900 euros, segons detalla un altre impulsor de la protesta.

Les multes, una “estratègia de la por”

Casas lamenta les “amenaces” al responsable de la protesta i les inclou en una “estratègia de la por”. Ell és partidari de seguir demanant permís a l’administració per posar-la en contradiccions. Tot i així, altres persones que participen en el tall volen portar a terme la protesta sense comunicar-la per tal d’evitar represàlies per a la persona responsable. 

L’assemblea d’ahir al vespre va concloure que el tall es mantindrà sempre i quan el Francesc Xavier retiri la comunicació de protesta, que està vigent per a diversos dies fins al 22 de desembre. Si no es dona aquesta circumstància, detalla un impulsor de Marina Resisteix a aquest diari, els talls no es faran perquè podrien acabar amb sancions al responsable. “D’aquesta manera, cadascú assumiria les conseqüències a títol personal”, justifica. 

Dijous d’aquesta setmana és el dia clau per al futur del tall de la Monumental, que naixia per ser el germà petit de la Meridiana. Aquell dia és el següent que tenen comunicat a Interior per fer la protesta, i serà llavors quan decideixin seguir endavant amb el tall. 

El debat que s’està vivint en el cas de la Monumental és semblant al que ahir es va veure a la Meridiana. 

Més informació

Nou comentari