Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Tribunal de Comptes exonera Colau per la causa dels contractes menors
  • CA

El Tribunal de Comptes (TdC) ha exonerat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de tota ombra de culpabilitat pel cas dels contractes menors. La justícia es mostra rotunda i assegura que “no s’ha produït cap perjudici” per les arques municipals, tal com ha avançat elDiario.es. El cas s’investigava per uns fets de 2016 i on l’Ajuntament havia fet uns pagaments que la Fiscalia considerava irregulars, atenent un informe que havia elaborat el mateix consistori.

L’auto conclou que les possibles “irregularitats” detectades pel ministeri públic ja havien estat resoltes i que, per tant, no hi havia res mal fet. El que el fiscal trobava estrany era la “falta de documentació” que justifiqués per què s’havien realitzat set contractes menors concrets. Al mateix temps, denunciava que en altres quatre expedients hi havia “deficiències en la documentació”. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va aportar més informació que provés i argumentés els motius d’aquestes accions.

En concret, s’estudiaven contractes per valor de quasi 300.000 euros, on hi havia des d’obres de manteniment i climatització a actuacions relacionades amb el nou projecte de zoo.

Aquesta actuació va en la línia de la qual ja va adoptar el 2021, quan va decidir no fer cas a la petició de Ciutadans, pel suposat abús de contractes menors en considerar que no hi ha “indicis de responsabilitat comptable” ni s’ha concretat cap mena de malversació de fons derivats d’aquestes contractacions, segons el text de l’auto, al qual va tenir accés aleshores tingut el TOT Barcelona.

Allà es va deixar clar que ni tals sols la Fiscalia veia cap indici d’irregularitats. “Com raonadament exposa el fiscal, dels fets denunciats no es desprenen indicis de responsabilitat comptable contra cap persona, ni es concreta pel denunciant una malversació de fons públics municipals individualitzat” durant els quatre anys investigats.

Cas pendent

Colau té pendent saber què passarà amb el cas de suposat finançament a dit a entitats afins a l’alcaldessa i al seu partit. Se la investiga per haver comès presumptament els delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionari públic. De moment, però, la justícia ha denegat la petició d’ampliar la causa, com sí que pretenia l‘opaca Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATQD).

El jutge considera que la petició dels denunciants suposa “una investigació purament prospectiva proscrita per la llei”. Afegeix que “no es justifica la petició de tots els convenis signats amb aquestes organitzacions així com tots els expedients”, tal com els demandants havien sol·licitat. Indica que, en tot cas, haurien d’assenyalar els expedients concrets en què hagi participat Colau i dels que sospitin.

La justícia investiga subvencions atorgades per l’Ajuntament de Barcelona a l’Observatori DESC i a Enginyeria Sense Fronteres (ESF) entre els anys 2014 i 2021 -durant els mandats de Xavier Trias i Colau-. Segons la informació publicada pel mateix consistori, aquestes entitats han signat 5 convenis amb l’ens públic en 7 anys. A banda, han rebut ajudes a través de convocatòries de lliure concurrència, per exemple en matèria de cooperació. En total, l’Observatori DESC i Enginyeria Sense Fronteres han rebut 2,6 milions d’euros de fons públics, segons el llistat de subvencions de l’Ajuntament.

Abans ja es va arxivar

El cas sobta perquè aquestes mateixes subvencions que assenyala la querella ja van ser qüestionades per una altra denúncia l’any passat, en aquest cas d’Abogados Catalanes por la Constitución i adreçada a Fiscalia. L’ens va arxivar-la a l’estiu, després de quatre mesos de diligències, i va concloure que les entitats socials “no es van beneficiar específicament d’un tracte de favor”. No obstant això, sí que va apuntar “irregularitats administratives”, ja que alguns dels regidors que van aprovar les subvencions -de l’espai dels comuns- anteriorment havien treballat per aquestes organitzacions. El que va determinar la justícia en aquell moment és que l’idoni hagués estat que s’abstinguessin. Es tracta de l’onzena causa judicial per irregularitats que afronta el govern d’Ada Colau, deu de les quals han estat arxivades i una continua en curs.

Més notícies
Una imatge d'arxiu d'Ada Colau / ACN
El jutge rebutja obrir una causa general contra Colau per les subvencions
Notícia: El jutge rebutja obrir una causa general contra Colau per les subvencions
Comparteix
Refusa la petició dels demandants de buscar més irregularitats en els expedients de subvencions
L'alcaldessa barcelonina Ada Colau i el batlle madrileny Martínez-Almeida, en imatge d'arxiu / Marta Fernández (Europa Press)
Enganxada entre Colau i l’alcalde de Madrid per la corrupció
Notícia: Enganxada entre Colau i l’alcalde de Madrid per la corrupció
Comparteix
Intercanvi de retrets entre Almeida i l'alcaldessa de Barcelona per les investigacions judicials que els impliquen
Ada Colau, a la ciutat de la Justícia ACN
La Fiscalia s’oposa a una causa general contra Colau pel ‘cas subvencions’
Notícia: La Fiscalia s’oposa a una causa general contra Colau pel ‘cas subvencions’
Comparteix
El fiscal carrega contra l'estratègia dels querellants, que jutja mancada de criteri jurídic
El portaveu d'ERC, Jordi Coronas / ERC
ERC fa costat a Colau i creu que la causa contra l’alcaldessa és ideològica
Notícia: ERC fa costat a Colau i creu que la causa contra l’alcaldessa és ideològica
Comparteix
Els republicans es desmarquen de les peticions de dimissió i es declaren sobtats perquè l'Audiència corregeixi el jutjat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa