Cs demana a Colau restringir els contractes menors per prevenir la corrupció

El Tribunal de Comptes espanyol va detectar aquest gener 64 adjudicacions directes a Barcelona al límit de la legalitat

El grup municipal de Cs portarà al ple d’aquest divendres una mesura anticorrupció per restringir la contractació menor. La proposició presentada recorda que les directives europees sobre contractació pública són d’obligat compliment per totes les administracions, inclòs l’Ajuntament de Barcelona, i recomanen limitar molt els contractes d’adjudicació directa sense concurs públic. Es tracta d’encàrrecs usualment de baix import, per a feines urgents de poc abast, que s’alentirien amb la burocràcia d’una licitació. No obstant, aquests petits contractes han estat utilitzats per múltiples fraus i males praxis –favoritisme, imports inflats, grans encàrrecs fragmentats…– a institucions de tots els nivells i també resulten més difícils de fiscalitzar per l’oposició i l’opinió pública. 

La proposta demana, doncs, adoptar “una sèrie de compromisos i accions en matèria de contractació pública que siguin d’obligat compliment a tots els procediments d’adjudicació”. Per exemple, reclama que les empreses públiques investigades per corrupció siguin “convidades” a no fer contractes menors i que aquesta es reservi per a “situacions puntuals”. Com a alternativa, proposa processos d’adjudicació oberts simplificats, que són més ràpids que els estàndar. També suggereix que “tendeixin a la desaparició” les “autoritzacions de despesa genèriques i els avançaments de caixa fixa” del govern a les empreses i ens depenents del consistori. 

La proposta ve a tomb de la publicació aquest gener d’un informe del Tribunal de Comptes espanyol, que va analitzar la contractació menor de 2016 als grans ajuntaments d’Espanya. Va concloure que els consistoris fan servir en excés aquest instrument, que en el cas de Barcelona suposava el 5,4% del pressupost, malgrat que el govern d’Ada Colau va anunciar el 2015 en arribar a l’alcaldia que volia reduir molt les adjudicacions directes. A més l’organisme de control qüestionava 64 contractes menors en concret, que veia al límit de la legalitat perquè el seu import era només un euro inferior als topalls de 50.000 i 18.000 euros establerts per a les obres i els serveis prestats.

Més informació

Nou comentari