Roc Blackblock repinta el mural “censurat” a les Tres Xemeneies

L'artista ha fet una versió alternativa de la composició, ara amb el rei emèrit al costat de Franco

Roc Blackblock i una desena d’artistes urbans han tornat aquest diumenge al parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec per fer una nova acció artística de protesta a favor de la llibertat d’expressió. Sense reproduir-lo exactament, l’artista ha repintat sobre el mur on fa quinze dies va firmar un grafit a favor de la llibertat de Pablo Hasel que va ser esborrat per operaris municipals. L’Ajuntament es va disculpar posteriorment i va oferir a Blackblock cobrir els costos de tornar-lo a pintar.

Desmarcant-se de l’oferiment, com ja va advertir, l’artista ha creat una versió alternativa de l’obra on ha dibuixat els bustos de Franco i el rei Emèrit, entre altres. Al seu costat altres artistes han pintat també murals a favor de la llibertat d’expressió. El mural esborrat fa quinze dies “per error”, segons l’Ajuntament de Barcelona, contenia entre altres la cara del rei emèrit, titllant-lo de ‘lladre’, ‘xoriço’ o ‘assassí d’elefants’. En la nova versió que aquesta tarda dibuixa Roc Blackblock, hi apareix de nou la figura del monarca, ara al costat de la de Franco.

L’artista ha lamentat que s’estigui “distorsionant una mica” l’objecte de la protesta col·lectiva dels artistes urbans, i ha insistit que el motiu de la seva acció és la denúncia de la “censura” i la defensa de la llibertat d’expressió. “Més enllà de la meva obra, la meva figura i el mural pintat fa quinze dies”, insistia sentint-se centre d’atenció de periodistes i vianants que s’han apropat al parc.

Blackblock atribueix l’esborrat de la seva pintada al fet que hi hagi “temes intocables, com l’exèrcit o la monarquia”, i ha assegurat que “algú va prendre la decisió” de tapar el seu mural, més enllà que dins del Consistori hi hagi “diversitat d’opinions al respecte”. “Aquest ja és un problema de l’Ajuntament però no l’objecte de la nostra protesta”, ha valorat.

Roc Blackblock pintant un bust de Franco sobre el mural que li van esborrar operaris de l’Ajuntament de Barcelona fa quinze dies / ACN

Denúncia de “la repressió i la censura”

L’artista i la resta de grafiters que aquest matí han pintat i repintat murals del parc del Poble Sec ja hi van ser fa quinze dies, convocats en defensa de la llibertat d’expressió i a propòsit de la sentència de presó contra el raper Pablo Hasel.

En nom seu, Blackblock, ha manifestat que accions com les d’avui es venen fent “des de fa temps”, i ha recordat una altra acció mural el 2008 i també la cançó col·lectiva de rap ‘Llibertat d’expressió’. “Però malauradament sembla que fins que no entra algú a la presó i es cremen contenidors no es comença a parlar de canviar les lleis, quan en realitat amb Valtonyc ja hi havia sentència ferma”.

Artistes pinten un mur en una nova acció col·lectiva a favor de Pablo Hasel i la llibertat d’expressió / ACN

“Nosaltres seguirem fent ús de totes les eines, i tant de bo no s’hagi d’arribar a l’extrem de fer accions de confrontació i de legítima defensa davant la policia per fer valdre la nostra veu i la protesta”, ha advertit.

Més informació

Comentaris

  s'ha quedat curt 22/02/2021 10:05 am
  li ha faltat dibuixar la frau kolau, agenollada i besant-li la mà als trio de dictadors
  Ricard 21/02/2021 8:42 pm
  Entre la progressia "catalanenca" està de moda ficar-se amb el rei dels castellans... jubilat. No consta que tinguin la mateixa actitud amb el rei dels castellans, ni amb cap polític del 155, ni tan sols amb cap dels banquers que va gosar dir-nos que havíem de votar a les eleccions al parlament del Principat del 2015. Segons sembla a aquesta progressia de sofà això de poder votar lliurement no li fa ni fred ni calor.
  Ramon 21/02/2021 6:15 pm
  Els atacs al rei dels sociates fan 10, 20, 30, 40 anys tard. Ara només serveixen a l'espanyolisme.
  fat boy 21/02/2021 5:13 pm
  A que no dura ni una setmana?.

Nou comentari