Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona condemna la presó imposada a Hasél entre retrets als aldarulls
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha condemnat formalment aquest dimecres l’empresonament del raper Pablo Hasél. El bipartit municipal i els dos grups independentistes han aprovat la proposició presentada per JxCat. El govern d’Ada Colau s’hi ha adherit a canvi d’explicitar la petició d’una modificació del Codi Penal que blindi la llibertat d’expressió, l’estratègia que defensa la Moncloa de PSOE i Podemos per evitar casos com aquest.

El text aprovat demana concretament que “els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió només es sancionin si suposen clarament un risc per a l’ordre públic o incitin a la violència, però que  en cap cas impliquin una pena de presó”. Així mateix, insta el govern de Barcelona a “no invisibilitzar la repressió a l’espai públic amb la restitució del mural en suport del cantant i crític amb el rei emèrit que es va esborrar a la plaça de les Tres Xemeneies”.

Els grups unionistes –Cs, PP i BpC– han votat en contra i han clamat contra els disturbis a Barcelona aquest dimarts a la nit. JxCat també ha condemnat la “violència extrema i actes de pillatge” de la vigília.

“L’Estat espanyol encapçala el rànquing d’Estats que més artistes ha represaliat”, ha lamentat Jordi Martí Galbis (JxCat) en defensar la proposició. “Si volem jugar a la lliga dels Estats avançats no podem seguir amb aquest ordre de coses”, ha asseverat, enumerant les advertències d’organismes internacionals que ha rebut Espanya els darrers anys. Elisenda Alamany (ERC) ha recordat que “existeix una majoria al Congrés per canviar aquestes lleis” i ha exigit al govern espanyol que posi fil a l’agulla amb celeritat.

A diferència d’altres ocasions, en què BComú i PSC exposen la versió del govern amb una sola veu, aquest cop el bipartit ha volgut pronunciar-se per separat. Laia Bonet ha avalat una reforma del Codi Penal però ha posat tot l’accent en condemnar els aldarulls: “Cap causa justifica el que vam veure ahir”. “Reposar el mobiliari ens costa a tots molts diners i implica deixar de fer coses”, ha advertit.

Marc Serra (BComú), en canvi, ha emfatitzat el dret a la llibertat d’expressió i ha advertit que el “veritable compromís” es demostra quan es defensen “adversaris”, “ofenses” i afirmacions amb les que no s’està d’acord. Ha aprofitat per carregar contra la “doble vara de mesura” de l’Audiència Nacional per “colpejar sempre als que incomoden als grans poders” i “amnistiar nazis” com els que aquest cap de setmana van proferir proclames antisemites a Madrid.

Per contra, Paco Sierra (Cs) ha carregat contra els independentistes per “no perdre mai l’oportunitat d’atacar Espanya” i ha defensat que l’Estat és “una de les grans democràcies del món”. Josep Bou (PP) ha condemnat “tot el que ha passat” la nit abans, en referència als disturbis. Ha citat versos de Hasél que justifiquen agressions contra Jiménez Losantos, Patxi López, els “peperos” o els “jutges nazis”. I ha insinuat que els violents actuen “dirigits” per “paraules que s’han dit des de la Generalitat”. Manuel Valls també ha alabat Espanya com “una de les millors democràcies de món” i ha censurat que es critiquin les decisions judicials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa