Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Regidors de Colau acusen la Guàrdia Urbana d’esborrar un mural antimonàrquic
  • CA

Un mural antimonàrquic, esborrat per la brigada de neteja de Barcelona, ha obert una insòlita fissura en el govern bipartit d’Ada Colau i Jaume Collboni. L’autor del grafit, Roc Blackblock, i el raper Valtònyc han fet pública a les xarxes la supressió d’un dibuix al parc de les Tres Xemeneies del Poble-Sec on titllaven al rei emèrit Joan Carles I de Borbó de “lladre” i l’encerclaven simbòlicament de fletxes amb els colors de la bandera republicana.

Dos regidors de Barcelona en Comú, Eloi Badia i Marc Serra, han sortit en defensa del mural i han atribuït la decisió de censurar-lo a la Guàrdia Urbana del propi consistori, que dirigeix Albert Batlle (PSC). “No hi ha hagut cap intervenció política: Neteja ha actuat a requeriment de Guàrdia Urbana. Hem demanat explicacions sobre quin criteri s’ha seguit per poder avaluar l’actuació”, sosté Badia. Per la seva banda, Serra ha afirmat que el mural estava “clarament emparat per la llibertat d’expressió” i ha dit a l’autor que revisaria “què ha passat” i què s’hi pot fer a posteriori.

Hores més tard, Marc Serra ha demanat disculpes públicament per la retirada del murat: “Ha estat clarament un error”. No obstant, ha esquivat aclarir si la decisió procedia o no de la policia local: “L’objectiu no és buscar culpables”, ha dit.

El mural en qüestió va ser pintat aquest diumenge en el marc d’una jornada reivindicativa que versava, precisament, sobre la llibertat d’expressió: una quinzena d’artistes van pintar diverses parets del parc –totes elles espais autoritzats per a murals– contra l’ordre d’empresonament imminent del raper lleidatà Pablo Hasél. Per això Blackblock ha ironitzat que, posats a censurar, hagués estat més coherent esborrar també la pintada que hi havia al costat del seu mural, un ‘Llibertat d’expressió’ en lletres gegants. També s’ha queixat que a l’activitat s’hi presentés un grup de Mossos d’Esquadra.

Blackblock de fet ha estat contractat en diverses ocasions pel consistori per fer murals de memòria històrica de grans dimensions. Per exemple n’ha fet al barri de la Teixonera sobre l’habitatge d’autoconstrucció. Una de les seves obres més conegudes a Barcelona, que el va donar a conèixer a tot Catalunya, va ser la nova façana del centre social okupat Can Vies després de la demolició parcial i els aldarulls del mandat de Xavier Trias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa