Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’autor del mural esborrat refreda la intenció municipal de repetir el grafiti
  • CA

La història del mural esborrat pels serveis municipals i la proposta de reparació ha arrossegat un ritme de reaccions, informacions i posicionaments frenètic. Ara, un dia després de l’esclat de la polèmica i després que l’Ajuntament hagi proposat restituir el grafiti, l’artista que es va fer càrrec de pintar-lo inicialment demana prémer el botó de pausa. “Respecte a si el tornaré a fer, jo no m’hi he casat. De fet, això és així perquè la decisió l’hem de prendre amb la resta de la gent que ens vam implicar a fer una sèrie d’obres per defensar la llibertat d’expressió. No és una decisió que jo hagi pres en una conversa amb el regidor. Aquests ritmes no són els nostres”, apunta el grafiter Roc Blackblock en una conversa amb aquest diari.

La idea de l’Ajuntament és que torni al mur del Parc de les Tres Xemeneies l’obra on s’anomenava “lladre” al rei emèrit espanyol Joan Carles I com a part d’una campanya de suport al raper condemnat a presó Pablo Hasél. De fet, el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, havia expressat aquest matí que el grafiter estava disposat a fer-ho, després d’haver parlat amb ell en una trucada telefònica. “Ha dit que encara no ens podia dir el dia que ho faria, però que ho faria”, ha comentat Serra, que a més ha afegit que l’Ajuntament es faria càrrec dels costos que se’n poguessin derivar.

Roc Blackblock, però, demana prudència mentre ell i el col·lectiu que van tirar endavant l’acció analitzen quin és “el camí més adequat per reivindicar la llibertat d’expressió, que és el tema de fons”. Així, apunta que tant l’opció d’acceptar la proposta de repetir el mural com la idea de no fer-ho “tenen connotacions positives per a l’enriquiment del debat”. De fet, fins i tot planteja la idea de fer el mural en un altre espai diferent a l’escollit inicialment.

Pel que a la mà estesa de l’Ajuntament per fer-se càrrec de la despesa que pugui suposar haver de refer el mural, el grafiter matisa que es tracta d’una quantitat molt minsa i que en cap cas condicionaria la decisió per dur-lo a terme. “Vaig utilitzar sis esprais de grafiti que valen tres euros i mig cadascun i un pot de pintura. Em sembla raonable i benintencionat l’oferiment davant d’un error, però a la pràctica no ens sembla decisiu. Així que tampoc no hem decidit encara si ho acceptaríem o no”, resol Roc Blackblock.

El nucli de la protesta de l’artista, però, és el fet de denunciar la manca de llibertat d’expressió en un estat que pot dur a presó un raper —”o un tuitaire”— per una frase. En aquest sentit, el grafiter havia reclamat a l’Ajuntament que fes una defensa pública d’aquest dret i el govern municipal ho va acceptar. De fet, tant el regidor Marc Serra en declaracions als mitjans com l’alcaldessa, Ada Colau, a Twitter han fet un reivindicació aferrissada de la llibertat d’expressió. “Vaig demanar allò ahir. Bé, això ha passat. Algo es algo. Cal avançar cap aquí”, valora el professional de l’art urbà.

Així i tot, en l’àmbit municipal, el grafiter encara espera que hi hagi canvis arran del cas de censura que van fer ahir els serveis municipals en esborrar el seu mural de manera arbitrària. “A mi que facin una investigació m’és indiferent si això no dona peu a que no torni a passar. Cal regular què canviarà aquest protocol perquè no s’ho prenguin a la lleugera. Si no, la investigació serà paper mullat”, rebla. En aquest sentit, el govern municipal assegura que encara està intentant esbrinar d’on va sortir l’ordre que va encetar tot l’enrenou. “Això ho estan analitzant els serveis de neteja. S’està parlant amb Guàrdia Urbana i serveis de districte per veure què ha fallat”, deia aquest matí Serra.

Sigui com sigui, Roc Blackblock insisteix en la defensa del que venia a dir el seu grafiti: “La llibertat d’expressió és imprescindible a tots els nivells. I això, que en el fons és anecdòtic comparat amb les condemnes greus que denunciem, pot servir per veure com s’ho pren la ciutat de Barcelona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa