El llaç groc retorna només a la meitat de districtes de Barcelona

Els territoris on governa el PSC no llueixen, de moment, el símbol a la façana | El govern municipal defensa que els consellers de districte tenen "autonomia"

El retorn del llaç groc a les façanes municipals de Barcelona segueix portant cua. Un cop acabat el cicle de cites electorals i constituïts tots els plenaris territorials, en teoria el símbol solidari amb els presos polítics catalans havia de ser recol·locat a les seus d’aquells districtes on hi hagués majoria sobiranista. És a dir, a tots excepte Nou Barris i Sant Martí, els dos únics on ERC, BComú i JxCat no sumen prou consellers per decantar la balança.

Però no ha estat així, almenys de moment. A dia d’avui els 5 territoris governats per BComú tenen un llaç a la façana (Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sants-Montjuïc i Sant Andreu), mentre que no llueixen cap llaç els 5 encapçalats pel PSC (Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Martí). Cada districte té la seva pròpia aritmètica, en funció dels resultats de les eleccions municipals en aquell territori, i estan celebrant aquesta tardor els primers plenaris del nou mandat. ERC i JxCat no sumen majoria a cap dels 10 plenaris i necessiten als comuns per aprovar mocions i canvis importants. 

[r:1]

El retorn parcial del llaç disgusta als partits independentistes, que posen el focus en el paper dels comuns i donen ja per perdut el suport socialista. ERC critica que aquest dimecres al vespre els representants de BComú a les Corts es van abstenir a la junta de portaveus, on el grup d’Ernest Maragall va sotmetre a votació recuperar la pancarta. Fonts de JxCat recorden que a l’octubre els comuns van votar en contra al plenari de Sarrià-Sant Gervasi d’una proposició que demanava també tornar a col·locar el símbol a la façana.

La seu del districte de les Corts, sense el llaç groc de suport als presos polítics / ERC

La seu del districte de les Corts, sense el llaç groc de suport als presos polítics / ERC

A Horta-Guinardó, indiquen les mateixes fonts, es va acordar a la junta de portaveus reposar el llaç amb el vot favorable de BComú. Però la regidora del districte, Rosa Alarcón (PSC), “va demanar un informe jurídic” a secretaria que li va acabar permetent incomplir el pacte. L’informe recomanaria ajornar la col·locació del llaç per un principi de prudència, perquè hi ha un procediment judicial obert contra la pancarta del balcó de plaça Sant Jaume. 

L’autonomia dels consellers de districte

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni argumenta que “cada districte actua amb autonomia” i treu ferro a la disparitat en les façanes. Fonts municipals recorden que “ja havia passat anteriorment” i que el passat mandat el llaç “tampoc hi era a tot arreu”. Fonts de BComú consultades pel TOT Barcelona remarquen també que els consellers de districte tenen “autonomia” per posicionar-se als plenaris.

Llaç groc a la façana del districte de Sants-Montjuïc / MMP

Llaç groc a la façana del districte de Sants-Montjuïc / MMP

“Es torna a demostrar que el PSC finalment és el que s’imposa i qui té el control del bipartit”, protesten els republicans. “Casualment coincideix que hi ha llaç o no n’hi ha… segons si són districtes que tenen regidor del PSC o dels comuns”, ironitza el grup municipal de JxCat. “L’única que ho trenca és l’Alcaldessa, que a plaça Sant Jaume no l’ha tornat a penjar”, critica el partit d’Elsa Artadi.

Més informació

Comentaris

    No hi ha comentaris. T'animes? 06/12/2019 9:06 pm
    HIPÒCRITES.... els comentaris escrits NO SON PUBLICATS, potser no agradan a la linea editorial CORRUPTGENT?

Nou comentari