Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall busca evidenciar que els comuns i el PSC s’enroquen
  • CA

Ernest Maragall ha iniciat un procés per carregar-se de raons, per posar en evidència que si finalment no hi ha pacte amb els comuns no serà per culpa seva. Ha renunciat explícitament a pactar amb Junts per Catalunya en un acord a tres amb els d’Ada Colau –que era la seva primera opció– i aquest dilluns ha demanat a Jaume Collboni una trobada per parlar de la situació postelectoral, encara que en cap moment deixa espai per a un pacte.

El que ha aconseguit és que els comuns, per boca de la negociadora Janet Sanz, li hagin contestat que no se’l creuen, que pensen que ERC negocia d’amagat amb JxCat. Paral·lelament, ha obligat Collboni a mostrar obertament la seva negativa a, ni tan sols, reunir-se: com si l’independentisme es pogués encomanar, es nega a mantenir cap trobada amb el seu excompany de partit fins després de la investidura. 

En la carta de resposta a la invitació, el socialista li fa saber que sí que hauran de trobar acords un cop constituït el nou equip de govern municipal. És a dir: Collboni pretén deixar el guanyador de les eleccions fora del govern i després fer-lo arribar a acords pel bé de la ciutat. El tripartit que somia Colau, doncs, és impossible perquè el PSC no vol ni tenir una conversa amb una de les formacions que l’hauria de formar.

Aquest panorama dibuixa una Barcelona en Comú i un PSC enrocats: no s’han mogut ni un mil·límetre de les seves exigències –que fan com a segona i tercera força del nou consistori, perquè la primera és ERC– , mentre que Maragall sí que ha fet esforços i concessions.

El mateix dia, el PSC i els comuns han fet oficials les seves converses, com un prometatge en tota regla després del flirteig discret de la setmana passada, reconegut aquest dilluns per Collboni. Laia Bonet –la seva número dos– ha sigut presentada com la negociadora per part del PSC en una compareixença en què el cap de llista s’ha mostrat somrient, satisfet i relaxat. Ha sigut una roda de premsa en què Collboni s’ha permès “agrair” obertament i respectuosa l’oferta de Manuel Valls, que tot i ser el quart en nombre de regidors està marcant les regles del joc: ell s’ofereix a votar “a canvi de res” un govern format per PSC i comuns, encara que Ada Colau n’hagi de ser l’alcaldessa. 

Tensió entre Valls i Cs

El moviment de Valls, que va llançar la bomba dimecres de la setmana passada, està generant una ona expansiva també en el seu territori. A Ciutadans han considerat avui que calia fins a tres persones del partit en un dia per advertir l’ex primer ministre francès que està travessant les línies i s’està passant d’independent.

L’eurodiputat electe Jordi Cañas ha demanat que, si s’ha de votar Colau, almenys se li posi un preu mínim; Juan Carlos Girauta, responsable de l’àrea constitucional del partit, ha criticat l’opció Valls perquè triar entre Colau i Maragall és “un fals dilema com haver de triar entre la guillotina i la forca”; i el secretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas, ha descartat des de Madrid que calgui decidir si el partit està disposat a seguir el que marca Valls –que podria donar la investidura a Colau només amb els tres regidors independents però ho vol fer amb els sis del grup municipal– perquè veu fet el pacte entre Maragall i Colau. 

En canvi, la regidora electa de Junts per Catalunya Elsa Artadi, ha avisat Colau que “res és gratis a la vida” i que “ha de pensar què passa” si algú com Valls li ofereix el seu suport suposadament sense posar cap condició.

Més notícies
Els comuns no creuen que Maragall hagi renunciat a JxCat i insisteixen en un tripartit
Notícia: Els comuns no creuen que Maragall hagi renunciat a JxCat i insisteixen en un tripartit
Comparteix
Janet Sanz es referma en la configuració d'un pacte d'esquerres amb PSC i ERC i demana als dos partits seure junts per superar "frontismes"
Collboni defuig la reunió que li proposa Maragall
Notícia: Collboni defuig la reunió que li proposa Maragall
Comparteix
El republicà l'havia convidat a seure per "contrastar el punt en el que es troba cada formació després de les eleccions"
Ciutadans augura un pacte Maragall-Colau i diu que l’alcaldessa és “nacionalista”
Notícia: Ciutadans augura un pacte Maragall-Colau i diu que l’alcaldessa és “nacionalista”
Comparteix
El secretari general de Cs assegura que no caldrà ni plantejar-se què han de fer els regidors del grup municipal de Valls
Girauta critica Valls i diu que triar entre Colau i Maragall és “forca o guillotina”
Notícia: Girauta critica Valls i diu que triar entre Colau i Maragall és “forca o guillotina”
Comparteix
El dirigent de C's creu que l'actual alcadessa en funcions no és el "mal menor" sinó que ho seria Collboni
ERC prioritza un govern de coalició amb BComú liderat per Maragall
Notícia: ERC prioritza un govern de coalició amb BComú liderat per Maragall
Comparteix
La portaveu del partit, Marta Vilalta, descarta l'alcaldia compartida i destaca la "fortalesa" d'un bipartit al que només li mancaria un vot per la majoria absoluta
Manifestos enfrontats per demanar un pacte entre Colau-Maragall i un tripartit d’esquerres
Notícia: Manifestos enfrontats per demanar un pacte entre Colau-Maragall i un tripartit d’esquerres
Comparteix
Els signen personalitats de la política, del cinema i de la societat civil
Maragall no descarta prescindir de JxCat per poder pactar amb els comuns
Notícia: Maragall no descarta prescindir de JxCat per poder pactar amb els comuns
Comparteix
Colau ha rebutjat qualsevol tipus de pacte amb els postconvergents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa