Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns no creuen que Maragall hagi renunciat a JxCat i insisteixen en un tripartit
  • CA

Els comuns no creuen que Ernest Maragall hagi renunciat encara a pactar amb Junts per Catalunya, malgrat les declaracions públiques sobre la “prioritat” d’un bipartit ERC-BComú. La número 3 de BComú i encara tinenta d’alcaldia ha insistit aquest dilluns als mitjans de comunicació que l’aposta dels comuns continua sent un tripartit d’esquerres amb PSC i ERC i reivindica que “s’estan movent moltes coses” i és un pla encara “viu”. Així, demana seure junts els tres partits parlar “amb sinceritat i confiança” i per superar “frontismes”. 

“Costa creure que ERC no s’estigui asseient a negociar amb JxCat perquè sabem que divendres precisament van presentar-los un document sobre el pacte de govern que a nosaltres ens va fer arribar ahir diumenge”, ha exemplificat. Ha considerat que per als republicans “encara està sobre la taula” aquesta aliança: “No té gaire sentit quan estem plantejant un govern amb forces progressistes amb qui compartim un model de ciutat, amb JxCat o amb Manuel Valls això no hi ha acord possible en aquest sentit”, ha afegit. “Esperem que ERC rectifiqui”, ha resolt.

I l’alcaldia? Ni sí, ni no, ni tot el contrari

Però els comuns estarien disposats a renunciar a l’Alcaldia, sigui en un govern bipartit o en un tripartit? Sanz no ha respost a la pregunta del milió per més vegades que la premsa li ha demanat amb totes les formulacions possibles. “Esperem que hi hagi un govern d’esquerres a Barcelona”, ha insistit. Ha asseverat que no estan “negociant amb cap altra força política” i que ara la prioritat és obrir una finestra d’oportunitat per a aquest tripartit: “Tota la resta ja vindrà”. “Per tenir pla B has d’esgotar el pla A i hi estem treballant perquè encara està viu”, ha remarcat. 

L’equip negociador del BComú està format per quatre persones principalment, que representen tant a l’organització com al grup municipal: Janet Sanz; la comissionada en funcions de Salut, Gemma Tarafa; el gerent municipal en funcions Jordi Martí; i Ximo Balaguer com a representant de l’Executiva i la Coordinadora del partit. Seguint el relat dels comuns, el mateix equip negocia alhora amb ERC i amb PSC al llarg d’aquesta setmana. O el que és el mateix: podrà comparar de primera mà quina oferta els resulta més convenient. 

Una nova ‘tercera’ via pel Procés

La insistència en el tripartit impossible ERC-BComú-PSC busca desviar l’atenció de la disjuntiva entre els dos bipartits possibles, que divideixen a les bases, i de retruc reivindicar-se com a força central per negociar amb més força: “No és casualitat que tant ERC com PSC ens estiguin situant en el centre i assumim la responsabilitat de ser la peça que puguin encaixar aquest acord”. La coordinadora de BComú es reunirà en sessió plenària aquest dilluns al vespre i abordarà passes a seguir i calendari per donar veu a les bases.

També s’ha referit al manifest difós aquest diumenge de personalitats favorables al tripartit d’esquerres i ha insinuat que pot suposar una tercera via per al Procés: “Barcelona pot contrbuir a superar els frontismes a nivell de país i cada cop hi ha més gent que ens empeny a treballar en aquesta direcció”. “ERC vol governar amb BComú, el PSC vol governar amb BComú i creiem que és l’hora de trencar els bloquejos, de construir una proposta àmplia i superar línies vermelles”, ha defensat Sanz, que considera que l’electorat demana un govern municipal amb “estabilitat i solidesa” després de la minoria d’11 regidors d’aquest mandat. 

Resposta de Laia Bonet

Les declaracions de Janet Sanz han estat contestades per la negociadora del PSC, Laia Bonet, amb una piulada a Twitter, que torna a insistir que “només hi ha un govern possible: Comuns i PSC”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa