ERC prioritza un govern de coalició amb BComú liderat per Maragall

La portaveu del partit, Marta Vilalta, descarta l'alcaldia compartida i destaca la "fortalesa" d'un bipartit al que només li mancaria un vot per la majoria absoluta

ERC consolida el gir argumental iniciat aquest cap de setmana per Ernest Maragall i admet que les negociacions dels republicans es concentren ara en aconseguir un pacte de govern amb Barcelona en Comú liderat per Ernest Maragall. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que ERC “no ha posat sobre la taula” ni “contempla” l’alcaldia compartida dos anys i dos anys –que demanen veus del sobiranisme malgrat té també dificultats aritmètiques– i ha demanat paciència a l’opinió pública per deixar treballar als equips negociadors amb “discreció” fins al ple d’investidura del dia 15 de juny.

“Qui ha guanyat les eleccions és ERC i volem assumir aquest lideratge que ens han donat les urnes”, ha recalcat. Vilalta ha defensat aquesta coalició permetria “configurar un govern prou fort, proper a la majoria absoluta i amb un ferm compromís amb el progrés, els drets i les llibertats. “Ara mateix és probable que això pugui avançar i sortir bé”, ha respost a la premsa. Aquesta “aliança”, ha dit, que no aniria en detriment de mantenir converses puntuals amb Junts per Catalunya per “arribar a consensos el més amplis possibles”. “Estem en converses obertes amb tothom, n’hi ha hagut i n’hi seguirà havent”, ha advertit.

“Treballem amb la idea que Ernest Maragall serà el proper alcalde i ara mateix no entenem que Ada Colau pacti amb Valls en un acord contra natura simplement per vetar l’independentisme a l’alcaldia”, ha asseverat. L’aliança “alternativa” del “PSC de Jaume Collboni”, segons Vilalta, “no és el que vol la ciutadania” a la llum dels resultats electorals. “Fa 4 anys també estaven molt ajustats els resultats i no es va posar sobre la taula”, ha sostingut.

Amb el PSC, tot “molt difícil”

Sobre eventuals pactes amb el PSC en altres municipis, Vilalta no ha tancat la porta però ha remarcat que la distància continua sent insalvable pels republicans: “L’autonomia local és important però amb el PSC és extremadament difícil construir qualsevol confiança o acord, en un context d’hostilitat i vulneració de drets”. “Fins que el PSC no entengui que s’ha d’abandonar la via judicial i repressiva serà molt difícil”, ha afegit. Ha criticat al socialisme per participar de l’intent de “veto a l’independentisme” i els ha acusat de “no saber llegir el resultat de les urnes a nivell global”. 

Tampoc al Congrés veu marge de maniobra per a un eventual suport d’ERC a la investidura de Pedro Sánchez: “Encara és hora que parli amb qui va guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya, l’única resposta ha estat suspendre diputats i senadors”. “Ja no estem en campanya electoral com per buscar excuses o fer els càlculs partidistes que potser estava fent fins ara”, ha avisat.

El 2+2 en realitat és un pacte a tres

L’alcaldia compartida no estaria de moment, de forma explícita, sobre la taula. Fonts republicanes veuen advers pels comuns aquest escenari, perquè imaginen a Maragall amb la vara municipal en primer lloc com a vencedor electoral i dubten del suport garantit a Ada Colau el 2021 quan toqués investir-la per a la segona meitat de mandat. Els comuns serien conscients, segons aquestes fonts, que aleshores necessitarien el suport probablement de Junts per Catalunya i ambdues formacions rebutgen qualsevol pacte directe o indirecte.

Més informació

Nou comentari