Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Manuel Valls, possible fitxatge de Macron en les legislatives franceses
  • CA

Manuel Valls aspira a tornar a ocupar un lloc en la política francesa. Després de la seva breu incursió a l’Ajuntament de Barcelona, closa l’estiu passat, l’exprimer ministre gal que va intentar pugnar per l’alcaldia de Barcelona el 2019 va tornar a instal·lar-se a França, on ara sona com a possible fitxatge d’Emmanuel Macron. El partit del reelegit president francès, La república en marxa, pensa en Valls perquè es presenti com a candidat a ocupar un escó a l’Assemblea francesa, segons ha informat el diari francès Le Parisien.

De confirmar-se, l’exdirigent del Govern francès i exregidor de Barcelona pel Canvi seria candidat en les pròximes eleccions legislatives franceses, que se celebren el 12 i el 19 de juny. Els comicis són una mena de segona part de les presidencials, en què Macron busca conformar una majoria parlamentària que falqui el seu govern. En aquest marc, Valls seria l’home en què la formació de Macron ha pensat per disputar l’escó de la circunscripció representada pels francesos residents a l’Estat espanyol, Portugal, Andorra i Mònaco.

Des que va optar per abandonar Barcelona i tornar a França, Valls ha intensificat les mostres d’afinitat amb Macron, a qui va brindar un suport ferm en les passades eleccions presidencials, en què el president gal va imposar-se de nou a la ultradretana Marine Le Pen. De fet, l’exregidor de Barcelona pel Canvi va acudir a la celebració amb què el partit de Macron va omplir els voltants de la Torre Eiffel, a París, després que el líder d’En Marxa revalidés un nou mandat de cinc anys més al capdavant de la República francesa.

Retorn a la cambra legislativa

De totes formes, la relació entre Macron i Valls ha conegut alts i baixos a llarg dels anys des que tots dos van coincidir al govern del president socialista François Hollande. Aleshores Macron, que era ministre d’Economia, estava sota les ordres de Valls. Una vegada que Macron va reconèixer el 2015 que l’economia francesa estava “a mig pal”, el primer ministre no va dubtar a esbroncar-lo de forma agra davant d’altres membres de l’executiu. “La titola també la tens a mig pal?“, va etzibar Valls a l’actual cap d’estat francès. En canvi, Valls no estalvia des de fa temps en missatges i mostres de lloança al president.

En cas de presentar-se i sortir escollit, Valls tancaria el cercle tornant allà d’on va sortir per aventurar-se a creuar la frontera i provar sort en la política catalana. L’exprimer ministre francès va ser reelegit diputat a l’Assemblea francesa el 2017 i va integrar-se en la majoria parlamentària de La república en marxa, el partit fundat per Macron amb què va aconseguir arribar a l’Elisi. Valls va cedir l’escó l’octubre de 2018 per traslladar-se a Barcelona i encapçalar la candidatura de Barcelona pel Canvi, auspiciada per Ciutadans.

Tot i quedar lluny de competir per la victòria a les eleccions municipals de 2019, Valls va resultar ser una figura clau en la configuració de l’actual govern municipal. El polític francès -un fitxatge estrella de l’exlíder de Cs, Albert Rivera- va trencar la disciplina de la formació taronja al optar per concedir el seu vot perquè Ada Colau continués al davant de l’alcaldia en detriment del republicà Ernest Maragall, per tal d’impedir que l’independentisme governés Barcelona.

Marcat per la investidura de Colau

La trajectòria de Valls a l’Ajuntament va quedar marcada per aquella decisió, que va desencadenar la fractura immediata dels sis regidors que va aconseguir en les urnes. Disconforme amb la decisió d’investir Colau, Ciutadans va trencar amb el dirigent que havia mimat perquè el representés a Barcelona i va formar grup propi. Valls va quedar aïllat amb una altra regidora, Eva Parera.

A partir d’aleshores, el paper de Valls al consistori va ser discret i va delegar sovint en Parera. La dimissió de Valls per tornar a França va propiciar que Barcelona pel Canvi completés el gir a la dreta i fructifiqués amb la creació d’un nou partit conservador, Valents, encapçalat per la regidora que li va acompanyar en la bancada de l’oposició al consistori.

Valents diu que vol aplegar el centre dreta constitucionalista en les pròximes eleccions municipals, però Cs i PP rebutgen l’oferta. El partit de Parera pretén presentar-se als comicis encara que no fructifiqui la coalició. L’amenaça de la fragmentació i la irrupció de Vox amenaça l’unionisme de dretes, encara sense candidats clars per disputar l’alcaldia de Barcelona el maig de 2023.

Més notícies
Marquesina a l'L3 del metro de Barcelona amb un cartell publicitari d''Spannabis', la major fira del cànnabis del món / Valents
Valents acusa Colau de “banalitzar les drogues” amb publicitat
Notícia: Valents acusa Colau de “banalitzar les drogues” amb publicitat
Comparteix
La presidenta del partit, Eva Parera, demana a l'Ajuntament que retiri anuncis al metro i bus de Barcelona sobre el cannabis
Una de les pintades a favor de l'avortament a l'església de Sant Vicenç de Sarrià / Twitter
Pintades a favor de l’avortament en una església de Barcelona
Notícia: Pintades a favor de l’avortament en una església de Barcelona
Comparteix
Valents condemna els grafits que han aparegut a la façana de la parròquia de Sant Vicenç, a Sarrià
Els líders de Valents a Barcelona / Valents
Valents constitueix la direcció del partit a Barcelona
Notícia: Valents constitueix la direcció del partit a Barcelona
Comparteix
La regidora de l'Ajuntament Marilén Barceló és la presidenta de la formació a la capital
Josep Bou (PP), Eva Parera (Valents) i Luz Guilarte (Cs).
La divisió amenaça l’unionisme a Barcelona a un any de les municipals
Notícia: La divisió amenaça l’unionisme a Barcelona a un any de les municipals
Comparteix
La fragmentació i l'auge de Vox comprometen les aspiracions de PP, Cs i Valents de seguir abanderant l'antiindependentisme a l'Ajuntament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Horaci a maig 03, 2022 | 19:08
    Horaci maig 03, 2022 | 19:08
    Pobres francesos, han arribat a tocar fons !!!!
  2. Icona del comentari de: Roger a maig 03, 2022 | 19:37
    Roger maig 03, 2022 | 19:37
    Inesgotable trepa. Redoutable le personnage!
  3. Icona del comentari de: fat boy a maig 04, 2022 | 03:16
    fat boy maig 04, 2022 | 03:16
    Ha, ha, i Le canard enchaine dient que els catalans som idiotes. Cap geperut es veu el gep.
  4. Icona del comentari de: Anònim a maig 04, 2022 | 08:08
    Anònim maig 04, 2022 | 08:08
    Vaya "Joia".
  5. Icona del comentari de: Català a maig 04, 2022 | 08:08
    Català maig 04, 2022 | 08:08
    Veure com arreu la política és un podrimener et consola una mica . Un trist consol, tanmateix....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa