Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Junts vol un ple extraordinari per l’espionatge a la negociació de govern

Junts vol un ple extraordinari per l’espionatge durant les negociacions de govern de 2019 a l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha demanat Jordi Martí, portaveu del partit, durant la primera roda de premsa des que va marxar la seva líder i fins aleshores alcaldable de la formació, Elsa Artadi, per motius personals. Aquesta situació “afecta greument a la credibilitat de tot el sistema”, ha denunciat Martí, mentre ha exigit a Barcelona en Comú (BComú) i el PSC, que governen conjuntament al consistori, que rebutgin de forma explícita aquesta situació. “Els grups del govern han de donar un pas endavant i impedir que aquestes organitzacions delictives facin allò que desitgen, que és fer descarrilar la voluntat popular”, ha demanat.

Aquest cap de setmana La Vanguardia ha revelat que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va vigilar la formació de govern a l’Ajuntament de Barcelona el 2019. En concret, el diari del Grup Godó afirma que es va punxar el telèfon d’una persona pròxima a l’independentisme i que estava intercedint per dirigir a bon port un executiu de coalició a la capital catalana entre ERC i BComú, empatats a regidors, si bé és cert que els republicans van guanyar en fots.

Davant d’això, el líder i alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragallha acusat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colaude “participar” amb el CNI per conservar l’alcaldia després de les darreres eleccions municipals. “No eren unes negociacions [d’investidura], sinó que estava predeterminat, preparat i vigilat perquè les converses [entre ERC i els comuns] no poguessin prosseguir, amb el coneixement i participació de Colau, perquè per mantenir el poder tot s’hi val, inclús l’ajuda del CNI“, ha assegurat Maragall en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

Més tard s’ha hagut de desdir a si mateix, després de la polèmica que ha encès els ànims dels comuns. “No volia dir això”, ha assegurat, en declaracions al TOT Barcelona. “En cap cas he afirmat que la senyora Colau tingués coneixement de l’espionatge del CNI”, ha afirmat Maragall.

“El fet que algú es cregui en condicions d’intervenir en un procés electoral és absolutament inacceptable”, ha manifestat. “La solució és que les institucions tornin a la via democràtica”, davant d’aquesta mostra d’”autoritarisme absolutament contrari a la democràcia”, ha demanat. “El problema greu és que això està succeint i afecta el propi Estat”, ha conclòs.

A l’abril ja es va celebrar un ple extraordinari per l’ús de la tecnologia Pegasus per espiar polítics de l’òrbita independentista i periodistes, després que comuns i ERC l’impulsessin. Junts s’hi va sumar i en contra s’hi van mostrar el PSC, soci de govern de Colau, Ciutadans, el PP i Valents.

Crítiques dels juntaires a Maragall

Per una altra banda, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha criticat Ernest Maragall per haver donat suport als pressupostos del govern municipal el desembre del 2021 “quan ja sabia que era espiat” pel CNI, informa l’ACN. “No es pot blanquejar a qui t’espia primer i denunciar-ho després, abans d’unes eleccions municipals”, ha dit Rius en una roda de premsa.

D’altra banda, el portaveu de Junts creu que el cas Pegasus “deixa en mal peu” Colau i li demana explicacions sobre el suposat espionatge mentre es negociava l’alcaldia de Barcelona. “A Colau sempre la perseguirà l’ombra de la sospita. Les dues vegades que ha estat alcaldessa ha estat gràcies a l’ombra allargada de les clavegueres de l’estat”, ha assegurat Rius. A Junts consideren que Colau es va “beneficiar de la guerra bruta” contra l’anterior alcalde, el convergent Xavier Trias.

Colau: “És una barbaritat i em dol”

“És una barbaritat”. Aquesta ha estat la reacció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a les acusacions que ha fet aquest cap de setmana l’alcaldable d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragallque ha assegurat que Colau va obtenir l’alcaldia durant el seu segon mandat “amb l’ajuda del CNI”. Tot després de saber-se que Maragall La Vanguardia, hagi afirmat que aquest cos secret va vigilar la formació de govern a l’Ajuntament de Barcelona el 2019.

“Insinuar que he tingut alguna complicitat o connivència amb l’espionatge és una barbaritat i em dol que provingui d’una persona com l’Ernest Maragall, representant d’un partit d’esquerres i company a l’Ajuntament”, ha lamentat Colau, a través d’un missatge de Telegram. “Tant el meu espai polític com jo hem condemnat sempre l’espionatge polític i hem exigit transparència i assumpció de responsabilitats. Espiar els adversaris polítics és incompatible amb la democràcia. Ho hem dit i repetit, no sé dir-ho més clar”, ha sostingut. 

“Caldria una rectificació sincera, o que ERC desautoritzi aquestes declaracions. Encara falta un any per les eleccions: tranquil·litat”, ha demanat. La polèmica ha esclatat a Colau mentre era de viatge oficial a Mauthausen (Àustria), on ha assistit als actes internacionals d’homenatge a les persones deportades i mortes a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.

Les explicacions de Maragall no són suficients pels comuns, que demanen una rectificació clara. “És una calúmnia inacceptable, exigim rectificació immediata”, ha denunciat el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

“S’ha d’estar molt desesperat per fer aquestes afirmacions”, ha afegit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. “Fer una acusació tan greu sense cap prova i amb clara intencionalitat partidista només té un nom: calúmnia. Cal una rectificació immediata“, ha exigit Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació.

Aquest dilluns el mateix ministre d’Universitats del govern espanyol, Joan Subirats, ha opinat sobre aquest afer i ha demanat “tranquil·litat” als republicans, perquè considera que estan exagerant amb les acusacions que han fet sobre Colau i els comuns. En una entrevista al programa Els Matins de TV3 ha dit: “Els comuns hem estat perjudicats” d’aquesta “operació d’Estat” que també ha afectat el món independentista.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN

Colau respon a Maragall: “És una barbaritat i em dol, cal una rectificació”

Notícia: Colau respon a Maragall: “És una barbaritat i em dol, cal una rectificació”
Comparteix
Els comuns surten en tromba a defensar la seva líder i criticar l'alcaldable d'ERC, mentre que el PSC insta els republicans a rectificar
Notícia: Colau respon a Maragall: “És una barbaritat i em dol, cal una rectificació” - Mobile
L'alcaldable d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, atén als mitjans de comunicació / ERC

Maragall acusa Colau de conservar l’alcaldia amb “l’ajuda del CNI”

Notícia: Maragall acusa Colau de conservar l’alcaldia amb “l’ajuda del CNI”
Comparteix
El líder d'ERC a Barcelona rectifica unes declaracions inicials i nega ara que l'alcaldessa conegués l'espionatge
Notícia: Maragall acusa Colau de conservar l’alcaldia amb “l’ajuda del CNI” - Mobile
Ada Colau, Elsa Artadi i Ernest Maragall, abans del debat a Betevé en una imatge d'arxiu. / ACN (Nazaret Romero)

Barcelona condemna el cas Pegasus en defensa de Maragall i Artadi

Notícia: Barcelona condemna el cas Pegasus en defensa de Maragall i Artadi
Comparteix
El PSC dona l'esquena a comuns i independentistes en una declaració de rebuig a la trama d'espionatge
Notícia: Barcelona condemna el cas Pegasus en defensa de Maragall i Artadi - Mobile
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu / ACN

Colau reclama depurar responsabilitats sobre el cas Pegasus

Notícia: Colau reclama depurar responsabilitats sobre el cas Pegasus
Comparteix
L'alcaldessa creu que els fets són "molt greus" i no s'hi valen "evasives"
Notícia: Colau reclama depurar responsabilitats sobre el cas Pegasus - Mobile

Nou comentari

Comparteix