Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall acusa Colau de conservar l’alcaldia amb “l’ajuda del CNI”
  • CA

El líder i alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de “participar” amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) per conservar l’alcaldia després de les darreres eleccions municipals. “No eren unes negociacions [d’investidura], sinó que estava predeterminat, preparat i vigilat perquè les converses [entre ERC i els comuns] no poguessin prosseguir, amb el coneixement i participació de Colau, perquè per mantenir el poder tot s’hi val, inclús l’ajuda del CNI“, ha assegurat Maragall en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

Maragall ha esclatat després de la informació de La Vanguardia, que assegura que el CNI va vigilar la formació de govern a l’Ajuntament de Barcelona el 2019. En concret, el diari del Grup Godó afirma que es va punxar el telèfon d’una persona pròxima a l’independentisme i que estava intercedint per dirigir a bon port un executiu de coalició a la capital catalana entre els republicans i la Barcelona en Comú (BComú) de Colau. “Tot això confirma les impressions d’aquell moment. El greu és l’alteració democràtica del procés i contra l’evident voluntat popular”, ha lamentat Maragall.

“Estem en una democràcia intervinguda”, diu el líder d’ERC a Barcelona

“És una evidència que això és pur i dur espionatge polític, estem en una democràcia intervinguda“, ha afirmat el líder d’ERC a Barcelona, que ha posat en dubte la transparència dels darrers comicis municipals de 2019. “Afecta molt greument la legitimitat i la validació democràtica d’aquelles eleccions. Si fos Collboni o Colau m’ho pensaria dues vegades, abans de continuar amb aquesta tranquil·litat als seus càrrecs, pensant que són objecte d’una manipulació democràtica explícita”, ha sostingut. “El greu és que es consideri que ERC pugui participar d’unes eleccions, però que no pugui guanyar-les. Quins drets tenen els ciutadans? Se’ls està dient que tant se val qui decideixi, perquè se’ls pot manipular”, ha afegit.

Tenint en compte les dates que s’hauria punxat el telèfon d’una persona propera al món independentista i al cercle d’ERC, el CNI hauria intervingut el dispositiu mòbil abans de la conformació del govern espanyol de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Les eleccions municipals es van celebrar el 26 de maig de 2019, mentre que les generals a Espanya es van disputar el 10 de novembre d’aquell mateix any. Per tant, l’acció s’hauria produït durant el govern monocolor del president espanyol Pedro Sánchez. L’executiu espanyol sempre ha sostingut que les investigacions del CNI han estat autoritzades per un jutge, com obliga la llei. Sobre aquest darrer fet, encara no s’ha pronunciat.

L’exprimer ministre francès Manuel Valls va ser una peça clau en tot aquest procés per barrar el pas a l’alcaldia a Maragall i votar Colau, ha dit el republicà. “És un joguet més dins d’aquesta operació d’Estat, va complir amb la seva feina, amb l’encàrrec que havia rebut i instrumentalitzat”, ha arribat a dir Maragall. “Tots sabem de què va anar, qui va participar d’aquest procediment. L’operació d’Estat és evident. Però no pateixin, això ens carrega de raó, de convicció i ens dona perspectiva de guanyar les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona contra qualsevol operació d’Estat”, s’ha refermat.

Els comuns s’empipen

Els comuns han esclatat contra les paraules del líder i alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, que ha acusat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de mantenir l’alcaldia de la capital catalana “amb l’ajuda del CNI”. “És una calúmnia inacceptable, exigim rectificació immediata”, ha denunciat el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

“S’ha d’estar molt desesperat per fer aquestes afirmacions”, ha afegit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. “Fer una acusació tan greu sense cap prova i amb clara intencionalitat partidista només té un nom: calúmnia. Cal una rectificació immediata“, ha exigit Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació.

Aquest dilluns el mateix ministre d’Universitats del govern espanyol, Joan Subirats, ha opinat sobre aquest afer i ha demanat “tranquil·litat” als republicans, perquè considera que estan exagerant amb les acusacions que han fet sobre Colau i els comuns. En una entrevista al programa Els Matins de TV3 ha dit: “Els comuns hem estat perjudicats” d’aquesta “operació d’Estat” que també ha afectat el món independentista.

Maragall rectifica

Davant de la forta polèmica que han desencadenat les seves paraules, Maragall s’ha desdit a si mateix unes hores més tard. “En cap cas he afirmat que la senyora Colau tingués coneixement de l’espionatge del CNI”, ha rectificat, en declaracions al TOT Barcelona. “No volia dir això”, ha insistit. L’alcaldable d’ERC ha atribuït l’operació, “sembla ser que sense autorització judicial”, ha apuntat, a l’Estat espanyol -amb la col·laboració de Valls, ha dit- i ha afirmat que els comuns i el PSC se’n van sortir beneficiats de tot plegat.

“El fet que algú es cregui en condicions d’intervenir en un procés electoral és absolutament inacceptable”, ha manifestat. “La solució és que les institucions tornin a la via democràtica”, davant d’aquesta mostra d'”autoritarisme absolutament contrari a la democràcia”, ha demanat. “El problema greu és que això està succeint i afecta el propi Estat”, ha conclòs.

Colau decideix el seu futur la setmana que ve

Colau decidirà la setmana que ve si es presenta a les eleccions municipals, segons ha pogut saber el TOT Barcelona. Aquest dissabte les bases del partit han demanat a Colau que es torni a presentar com alcaldable de cara als comicis de l’any vinent. La militància de Barcelona en Comú (BComú) ha donat el seu sí, vull a l’alcaldessa. Ho ha fet a mà alçada i per una majoria eixordadora. De fet, ni una sola cartolina de color vermell s’ha aixecat sobre els caps dels 212 militants del partit que aquest dissabte eren presents a la Sala Pepita Casanellas del Centre Cívic Casa del Rellotge, al barri de la Marina de Port. Només hi ha hagut una abstenció. La resta, 211, a favor.

La resta de partits s’estan acabant de decidir. ERC ha escollit Maragall perquè revalidi la seva candidatura, després de ser l’únic en presentar-se al procés de primàries de la formació. Junts està en plenes negociacions i debat intern, després que la seva alcaldable, Elsa Artadi, decidís plegar de la política institucional. “No puc més, no tinc les energies, no em sento amb força per continuar”, va dir durant una roda de premsa, visiblement emocionada.

El PSC encara no ha decidit formalment el seu cap de llista, però Jaume Collboni, número u dels socialistes i primer tinent d’alcaldia a l’Ajuntament, es postula per intentar ser alcalde. A Ciutadans fan costat a Luz Guilarte, l’actual líder de la formació a la capital catalana, que ja ha manifestat la seva intenció de ser l’alcaldable pel partit taronja. De totes maneres, la decisió encara no és definitiva. PP, Valents i la CUP s’han d’acabar de pronunciar.

Més notícies
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, atenent els mitjans de comunicació en una imatge d'arxiu / Laura Fíguls (ACN)
Colau decidirà la setmana que ve si es presenta a les eleccions municipals
Notícia: Colau decidirà la setmana que ve si es presenta a les eleccions municipals
Comparteix
El partit demana de forma unànime a l'alcaldessa que faci el pas definitiu i opti a un tercer mandat
La militància demana a Colau que es presenti a les eleccions municipals per optar a un tercer mandat / Edgar Sapiña Manchado
Les bases dels comuns demanen a Colau un tercer i últim mandat
Notícia: Les bases dels comuns demanen a Colau un tercer i últim mandat
Comparteix
L'alcaldessa té via lliure per decidir el seu futur, una decisió que prendrà ben aviat, diuen fonts del partit
Trias ha estat entrevistat al programa Café d'idees / ACN
Xavier Trias s’autodescarta com a alcaldable: “Estic jubilat”
Notícia: Xavier Trias s’autodescarta com a alcaldable: “Estic jubilat”
Comparteix
L'exalcalde de Barcelona no vol ser el relleu d'Elsa Artadi però assenyala a Jordi Martí i Neus Munté
Ernest Maragall, líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i alcaldable pel partit republicà a les pròximes eleccions municipals de la capital catalana / Jordi Borràs
Maragall obvia els comuns i diu que l’alcaldia serà entre ERC o PSC
Notícia: Maragall obvia els comuns i diu que l’alcaldia serà entre ERC o PSC
Comparteix
L'alcaldable republicà dona per "esgotat" el projecte de Colau i afirma que els socialistes defensen el "creixement al preu que sigui"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Dimissió a maig 15, 2022 | 11:25
    Dimissió maig 15, 2022 | 11:25
    COLAU I COLLBONI, SOLS US QUEDA dimiti,r PER SEGONA VEGADA TENIU EL CÀRREC GRÀCIES A UNA ACTUACIÓ FRAUDULENTA-CORRUPTA DE L'ESTAT ESPANYOL, AMB ELS NO-DINERS DE TRIAS A SUÏSSA I ARA AMB ELS ESPIES PEGASSUS. Si teniu dignitat, dimitiu. Barcelonins que els voteu, tan baix heu caigut que preferiu viure en una no-democràcia? Ni un vot per a aquesta gentusa. Per dignitat vostra no voteu a qui puja al poder fent trampes. Colau no et pots presentar
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 15, 2022 | 12:13
    Veterà antifranquista. maig 15, 2022 | 12:13
    Cert. Per a conservar el poder tot s'hi val. Tot.
  3. Icona del comentari de: ERCal a maig 15, 2022 | 12:29
    ERCal maig 15, 2022 | 12:29
    ERCal encara xuclant de la seva democràcia. Els que els votin ja saben quina democràcia voten.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 15, 2022 | 20:00
      Anònim maig 15, 2022 | 20:00
      Home, comparar-los s amb les comunes de ultradreta i del cni, té collons
  4. Icona del comentari de: ops a maig 15, 2022 | 12:29
    ops maig 15, 2022 | 12:29
    Prou l'heu ajudat a governar! No sé de què aneu ara. PSC-ERC, la mateixa cosa
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 15, 2022 | 20:02
      Anònim maig 15, 2022 | 20:02
      Ho diu un sociovergent de tota la vida. Diba, diputacions, 15 consells comarcals, i 36 ajuntaments sociovergènts i corrupgents. Apa a disfrutar-ho
  5. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 15, 2022 | 12:40
    El cit campejador maig 15, 2022 | 12:40
    Escuchando declaraciones como está, cada vez estoy más convencido, de que el Sr. Maragall debería jubilarse. Ya se lo cargó su propio partido cuando le hicieron retractarse de unas declaraciones sobre la aprobación del presupuesto de la Sra. Colau. Ahora va el hombre y dice esto... Por favor, jubilese
  6. Icona del comentari de: fat boy a maig 15, 2022 | 13:00
    fat boy maig 15, 2022 | 13:00
    Bua, bua, bua. El Xarneguistan estima mes la Colau que a nosaltres, i aixo que ja hem fet tots els papers de l'auca. Bua, bua, buaaaa...
  7. Icona del comentari de: Maria a maig 15, 2022 | 13:10
    Maria maig 15, 2022 | 13:10
    Però què dius, Maragall? Sí després li dones suport i li aprovés tot! Que en sou de trileros.
  8. Icona del comentari de: fideli a maig 15, 2022 | 13:11
    fideli maig 15, 2022 | 13:11
    això del CNI esquerra no ho paeix... que España maltracti Catalunya, se'ls hi en pixa... però que els espiïn, no ... no sé quina mentalitat tenen ( bé, sí que ho sé, però no ho puc dir. el clero s'emprenyaria) però sí sé que estan en plena fase de revenja, diríem celestial, per aquest cas... no anem bé. gens
  9. Icona del comentari de: Joan de l'Os a maig 15, 2022 | 13:53
    Joan de l'Os maig 15, 2022 | 13:53
    Quin descobriment. Tothom amb dos ulls a la cara va saber des d"un principi que el candidat del PSOE per evitar un ajuntament suposadament "independentista" era Valls i que es varen moure totes les tecles possibles (ara sabem el CNI, pero n'hi deia haver moltes d'altres). Colau feia veure que parlava amb Maragall, però tot estava pastelejat i sabia d'entrada amb qui havia de pactar i quin paper havia de fer.Comuns, PSOE i les forces vives de la dreta barcelonina, ho tenien ben lligat. Colau va aturar el cop, ara cal treure-la perquè ja ha fet la feina i els hi fa nosa. Collboni és el futur d'espanyolistes de la dreta i l'esquerrs barcelonina
  10. Icona del comentari de: Avia a maig 15, 2022 | 14:08
    Avia maig 15, 2022 | 14:08
    Sr. Maragall van pactar amb Manuel Valls. Sr. Maragall la primera vegada van guanyar mentint sobre l,Alcalde Trias Sr. ara descobreix el joc? potser és tard.
  11. Icona del comentari de: Manel a maig 15, 2022 | 14:27
    Manel maig 15, 2022 | 14:27
    De fet ja va entrar a la alcaldia amb una manipulació de la campanya electoral i s'hi manté amb espionatge. Aquesta es la bandera del feminisme de Colau, tot si val per ella ser el centre del món. Quina vergonya d'enganyades electores
  12. Icona del comentari de: Porca miseria. a maig 15, 2022 | 14:35
    Porca miseria. maig 15, 2022 | 14:35
    Valls, CNI....per evitar les llagrimetes de la Janet i el Jordi (els hi anava el sou!) . I per acabar de destrossar la ciutat.
  13. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 15, 2022 | 15:43
    LlunyDeCat maig 15, 2022 | 15:43
    El problema de fons que els Catalans i llurs elits tenen no és que malgrat els segles de Terror, Humiliacions, Assassinats, Tortures i Imposicions de la part dels Espanyols, encara no han pas copstat que són en Guerra. Fa més de tres segles que som en Guerra i els únics que ho tenen clar són els Espanyols. Les elits catalanes (polítics, periodistes, empresaris, etc) són les úniques del Món que confraternitzen amb l'Enemic i fins i tot els recolzen com estan fent ERC i JXCAT. No hi ha pas guerra bruta, CNI, Justícia manipuladora, etc. Hi ha Guerra i els Espanyols fa molts anys que la van declarar als Catalans per tal d'exterminar-los. Com no ho han pas pogut fer durants aquests segles, finalment varen enviar més d'un milió de Colons que han omplert CAT i s'han reproduït massivament. Després enviaven massivament americans llatins i magrebins, tot plegat per tal de destruïr per la Colonització massiva qualsevulla esperança dels Catalans de sobreviure. I quan hom encetà el procés independentista utilitzaren ja totes les armes il.legals a llur abast per tal d'anorrear-nos. Els Catalans - no parlo pas de la Colònia Espanyola i de les altres Colònies Estrangeres - i llurs elits ni tan sols han pres consciència del que tenen al damunt. Les elits simplement viuen del Sistema Colonial i la resta qui dia passa any empeny fins a la desaparició final que és l'objectiu clar dels Ocupants i Colons Espanyols.
    • Icona del comentari de: Independentista a maig 16, 2022 | 18:15
      Independentista maig 16, 2022 | 18:15
      Gran veritat, penso igual, totalment d acord !!!
  14. Icona del comentari de: Siguem clars, estimat. a maig 15, 2022 | 17:53
    Siguem clars, estimat. maig 15, 2022 | 17:53
    Ara fas de milhomes, però ja hauries d'estar jubilat. A ensenyament, vas ser un desastre. I pel cognom, i perquè t'havies passat del PSC a ERC et van donar l'aspiració a l'alcaldia. I no res. Se't van rifar. De vegades penso, si tota la vida has estat socialista español, ja t'ha estat bé governar amb la Collboni i el Colau. Per cert, el proper aspirant d'erc a BCN suposo que serà el J. Giménez Cambray, sempre premien així als ineptes. Per això no hi ha mai cap alcalde d'erc.
  15. Icona del comentari de: Corruptes, dimitiu a maig 15, 2022 | 18:57
    Corruptes, dimitiu maig 15, 2022 | 18:57
    Colau, Collboni, Janet... quan vau saber que era mentida que Trias tingués diners a Suïssa no bau pas dimitir, ocupàveu el lloc de Trias. Ara no em diguis quee vau fer un joc amb Valls I elcs Comuns orientat per Madrid. En aquells miments no es va entendre res, ara sí. Ni d'on vau treure els diners no es va entendre. Ara crideu, crideu com la quitxallla quan se'ls atrapa
  16. Icona del comentari de: Abstencionista a maig 16, 2022 | 09:05
    Abstencionista maig 16, 2022 | 09:05
    No sé pas perquè us molesteu anant a votar. Ja veieu que, al capdavall, fan el què volen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa