El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, per les seves explicacions sobre el cas Pegasus fetes al Congrés dels Diputats, que el cap de l’executiu considera “absolutament insuficients i en alguns casos insultants els darrers dies i avui especialment”. De fet, Robles ha donat a entendre que el CNI va espiar independentistes.

En aquest context, i després que s’hagi convocat un ple extraordinari per aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona per tractar precisament el cas Pegasus a petició d’ERC, de Barcelona en Comú i de JxCAT, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat que es donin “totes les explicacions” i es facin les investigacions necessàries: “Els fets són molt greus i no s’hi valen evasives, perquè una democràcia sigui forta no ha de tenir cap por a ser transparent”. De fet, aquest cas ha generat tensió entre els dos socis de l’executiu espanyol, el PSOE i Podemos.

En una roda de premsa, i preguntada per si s’han d’assumir responsabilitats en el si del govern espanyol pel cas d’espionatge Pegasus, Ada Colau ha dit que el primer que s’ha de demanar és “conèixer la veritat”, i aleshores, “si es confirmen fets tan greus i hi hagués irregularitats en aquests procediments, el pas final seria que s’assumissin responsabilitats”. Colau no ha volgut entrar més en la disputa evident que hi ha entre els dos socis a Madrid, però sí que ha dit que els fets són prou greus com perquè es donin “evasives”.

Ple del 25 de març de 2022 a l'Ajuntament de Barcelona / Europa Press
Ple del 25 de març de 2022 a l’Ajuntament de Barcelona / Europa Press

Polèmica municipal pel Pegasus

Pel que fa a l’afectació del cas d’espionatge Pegasus en la política municipal, ERC ha acordat amb els comuns l’ordre del dia de la convocatòria per demanar una investigació sobre l’afer. Però Junts ha marcat distàncies amb una proposta de resolució pròpia i ha qüestionat l’entesa entre Colau i els republicans. “Hi ha una qüestió d’escenificació, però l’única escenificació que ha de sortir del ple no està en les discrepàncies sinó en l’objecte en si, en l’espionatge que s’ha practicat sobre persones concretes”, ha remarcat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, per explicar el posicionament dels republicans.

En el ple extraordinari, el consistori s’oferirà a donar suport a les causes judicials que calgui emprendre. Un oferiment que Junts troba insuficient, motiu pel qual presenta una altra proposta en què defensarà defensarà que el govern municipal garanteixi protecció digital antiespionatge en els mòbils de tots els regidors després del cas Pegasus.

Què diu la proposició del ple extraordinari

La proposició que se sotmetrà a debat i votació estableix que el consistori “exigeix al govern de l’estat que investigui amb la màxima celeritat i transparència en els òrgans pertinents, que doni les explicacions necessàries i s’assumeixin les responsabilitats a tots els nivells pertinents davant d’aquesta pràctica il·legal d’espionatge contra la dissidència política, en aquest cas, contra membres del moviment independentista català”, i “reclama l’adopció urgent per part de l’estat de les mesures per eradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir així que cap persona pugui ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític”.

A més, el consistori es “compromet a protegir i preservar els drets de les persones espiades, entre elles regidors i regidores d’aquest Consistori, donant suport a les iniciatives jurídiques que calgui en les causes que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a abril 27, 2022 | 18:55
  Ricard abril 27, 2022 | 18:55
  Ha trigat 10 DIES a mullar-se. Queda clar que sempre especula, per quedar bé. La política no li importa. Només aferrar-se al poder. Els Comuns han quedat retratadets. Especuladors. Ells si són especuladors!
 2. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 27, 2022 | 20:42
  Tripartit no, gràcies abril 27, 2022 | 20:42
  Els socis dels espies fent comèdia. La Colau s'ha equivocat de carrera.
 3. Icona del comentari de: Amb els comuns no podem a abril 27, 2022 | 23:14
  Amb els comuns no podem abril 27, 2022 | 23:14
  Ella si que s'hauria de depurar. Dit això, a ella ja li va bé que espiïn a activistes i a polítics independentistes, ella que accepta els vots gratuïts de la feixistes, no els hi farà un lleig

Nou comentari

Comparteix