Els barcelonins s’han quedat sense accés als jardins de Joan Maragall aquest primer cap de setmana de juliol, perquè la Casa Reial utilitza la finca municipal com allotjament gratuït. Una dotació de Guàrdia Civil custodia els accessos, amb armes llargues en mà, segons ha pogut comprovar in situ el TOT Barcelona. S’hi estaran almenys fins dimarts.

Un agent destinat a la porta respon amablement en castellà que aquest cap de setmana no es pot accedir als jardins. Permet, això sí, fer una foto des de la reixa d’entrada. Una altra agent recorre el perímetre de la tanca, que és just darrere del MNAC, i també respon diplomàticament als qui s’interessen per l’inusual tancament. Des del carrer es poden veure cinc cotxes de la Guàrdia Civil mal aparcats davant de la capella de Santa Madrona, en un racó dels jardins.

La princesa de Girona, Elionor de Borbó, està de gira per Catalunya i té programades diverses activitats culturals a Girona, Figueres i Barcelona. L’acompanyen la seva germana, Sofia de Borbó, i els seus pares Felip VI de Borbó i la reina Letícia. És la 22a estada que fa la Casa Reial a l’Albéniz en l’última dècada, segons els còmputs municipals que va publicar en exclusiva el TOT Barcelona al maig. 

'Garita' de la Guàrdia Civil a l'entrada dels jardins Joan Maragall durant l'ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP
‘Garita’ de la Guàrdia Civil a l’entrada dels jardins Joan Maragall durant l’ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP

Aquest mes de juny, preguntat per la promesa dels comuns d’obrir progressivament l’Albéniz al públic, el govern municipal va assegurar que l’ús reial “per res impedeix l’ús ciutadà”. No és cert aquest cap de setmana. El tinent d’alcaldia Jordi Martí Grau va afirmar, en resposta a una pregunta de JxCat, que l’executiu local “incentiva els usos ciutadans, municipals, les recepcions i els actes” al palauet “de forma permanent i contínua”. “S’han continuat compaginant amb naturalitat les activitats que venen fent-se”, deia fa un mes.

Cinc cotxes de la Guàrdia Civil aparcats davant la capella de Santa Madrona, als jardins Joan Maragall durant l'ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP

La Corona mana

Quan la Casa Reial fa ús de la finca, tot i ser propietat municipal, l’Ajuntament no pot disposar-ne. “Quedarà sota Pavelló Reial durant el temps de permanència [al Palau] de Ses Majestats els Reis i la Família Reial”, indicava la presidenta del Consell d’Administració de Patrimoni Nacional, Ana de la Cueva Fernández, a aquest diari a través d’una petició d’informació pública per escrit.

D’aquesta manera, si la Casa Reial decideix realitzar una estada de diverses nits a Barcelona que coincideix en cap de setmana, l’Ajuntament ha de renunciar a les seves portes obertes ciutadanes. L’ús per part de la monarquia passa per davant de l’ús que en facin els plebeus, literalment. Aquest diari no ha aconseguit resposta del consistori, Casa Reial ni Patrimoni sobre quin criteri s’utilitza per decidir on pernocten els reis d’Espanya, que en altres visites a Catalunya han triat fer nit en algun hotel privat. 

Reixa tancada dels jardins Joan Maragall, per l'ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP
Reixa tancada dels jardins Joan Maragall, per l’ús reial del Palau Albéniz / Foto: MMP

Tancat “per actes institucionals”

L’Ajuntament de Barcelona no ha anunciat aquesta visita reial, ni tampoc ha explicat en públic per què estan tancats els jardins aquest cap de setmana. Unes senzilles piulades, amb ben poca antelació, adverteixen que no s’hi podrà entrar: “Avui i demà els jardins de Joan Maragall (Palauet Albéniz) romandran tancats al públic per actes institucionals”. A l’exterior de la finca, cap cartell indica la suspensió de l’accés de cap de setmana.

Curiosament, una pintada al cartell de la porta principal fa notar una queixa ciutadana per la poca obertura de l’espai. “OBRIR PORTES siusplau”, diu educadament un grafit escrit amb retolador negre.

Pintada a les portes dels jardins Joan Maragall, avantsala del Palau Albéniz / Foto: MMP
Pintada a les portes dels jardins Joan Maragall, avantsala del Palau Albéniz / Foto: MMP

Patrimoni Nacional no ha aclarit de moment, després de dues peticions d’aquest mitjà, si el consistori té dret a vetar alguna data o circumstància relativa a les estades, ni tampoc amb quina antelació es comuniquen. “Patrimoni Nacional rep comunicació de la Casa de Sa Majestat el Rei anticipadament”, es limita a respondre. Tampoc detalla quina comitiva de servei i seguretat acompanya als monarques. Només indica que la capacitat d’allotjament és suficient per a tota la Família Reial: el palau “disposa de dependències” per al Rei, per a la Reina, 6 habitacions a la planta superior, el despatx del monarca, menjador i saló d’espera. 

L’Albéniz acull actes que no vol Girona

La Zarzuela ha publicat al seu web una síntesi de l’agenda d’actes que té prevista la Família Reial aquests dies a Catalunya. Comença aquest diumenge amb una visita de les dues menors al museu Dalí de Figueres i una sessió de treball preparatòria dels premis anuals de la Fundació Princesa de Girona

Després del discurs de Felip VI sobre l’1 d’Octubre, Girona va declarar el monarca “persona non grata” i l’any següent va buscar una excusa de manteniment per evitar acollir la gala de l’entitat. Des del 2019 se celebra a Barcelona. Aquest 2022 la capital també assumeix actes que Girona no vol. Una part d’ells, al palauet Albéniz. 

Per exemple dilluns les dues princeses, acompanyades dels seus pares, reben en aquesta finca als premiats d’edicions anteriors. També serà l’escenari d’un taller impartit per Code.org, liderat pel seu CEO Hadi Partovi, que impulsa amb la fundació gironina i la Casa Reial un programa benèfic per portar a les escoles coneixements bàsics de programació informàtica. 

També tenen previst reunir-se amb el Consell Assessor i el Patronat de la Fundació. A la tarda, tota la família presidirà l’acte d’entrega dels guardons al Museu Ag bar de les Aigües de Cornellà de Llobregat.

Investigació del Síndic

El Síndic de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici sobre la despesa municipal que suposa el manteniment del Palau Albéniz, després de les informacions revelades al TOT Barcelona. La institució liderada per David Bondia subratlla l’opacitat de la residència reial en la web de Transparència municipal, on no pot consultar-s’hi ni el conveni que dona cobertura legal a les estades ni tampoc els costos associats.

Els jardins Joan Maragall donen accés al Palau Albéniz / Foto: MMP
Els jardins Joan Maragall donen accés al Palau Albéniz / Foto: MMP

També pregunta pels actes que entitats hagin demanat celebrar al palauet i si se’ls ha permès usar l’espai o se’ls ha denegat la petició. Així mateix, vol conèixer quins plans té el consistori per l’obertura progressiva al públic d’aquesta finca.

Aval del govern “republicà” de Colau

El govern municipal encapçalat per Ada Colau, que s’autodefineix com a “republicà”, va prometre el 2019 que incrementaria l’ús ciutadà d’aquesta propietat municipal però pocs canvis ha fet en les directrius de l’espai ni ha anunciat cap full de ruta específic. És més, després de la publicació al TOT Barcelona de les 21 estades reials a l’Albéniz JxCat va preguntar al govern municipal com pensava complir amb aquella promesa feta dos anys abans. 

El tinent d’alcaldia Jordi Martí va respondre en nom del govern que “fa 30 anys que el palauet Albéniz es fa servir pel mateix” i que “són escassíssimes les ocasions en què s’usa com a residència”. També va advertir que els jardins Maragall “són delicats” i no seria aconsellable un ús públic molt “intensiu” més enllà de l’accés de cap de setmana i una jornada d’activitats per la Mercè. En definitiva, tot un aval tàcit a l’status quo de l’Albéniz.

Més notícies
Jardins de Joan Maragall des de la font del Palau Albéniz / Foto: Òscar Giralt - Barcelona Imatges

El Síndic de Barcelona obre una investigació sobre el Palau Albéniz

Notícia: El Síndic de Barcelona obre una investigació sobre el Palau Albéniz
Comparteix
Sol·licitud formal al govern d’Ada Colau per esclarir el cost de la residència reial, després la publicació de detalls de les estades al TOT Barcelona
Notícia: El Síndic de Barcelona obre una investigació sobre el Palau Albéniz - Mobile
Façana del Palau Albéniz / Foto: Mariona Gil - Barcelona Imatges

El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz

Notícia: El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz
Comparteix
Al·lega que hostatjar de franc la monarquia "per res impedeix l'ús ciutadà" de l'espai
Notícia: El govern Colau avala allotjar la Casa Reial gratis al palau Albéniz - Mobile
Cúpula central del Palauet Albéniz / Foto: Goroka - Barcelona Imatges

FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial

Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial
Comparteix
Cada detall de l’edifici és un vestigi centenari del culte polític als Borbons
Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial - Mobile
Vista general del Palauet Albéniz, amb el jardí en primer terme / Mariona Gil

La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys

Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys
Comparteix
Les estades de la Casa Reial espanyola han suposat una despesa municipal de 4.300 euros en àpats de personal local
Notícia: La Casa Reial s’ha allotjat de franc al Palau Albéniz 21 cops en 10 anys - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 03, 2022 | 21:26
  Anònim juliol 03, 2022 | 21:26
  Ho trobo molt natural en la Colau que ja sabem que és republicana i borbònica
 2. Icona del comentari de: Cge a juliol 03, 2022 | 22:13
  Cge juliol 03, 2022 | 22:13
  VENUDA!!!!!! Quina desgràcia ens ha caigut amb tu, superés las 7 plagues de Egipte.
 3. Icona del comentari de: Que no te la fotin !!! a juliol 04, 2022 | 09:16
  Que no te la fotin !!! juliol 04, 2022 | 09:16
  Cal diferenciar en el tracte rebut, per exemple , Per la Presidenta del parlament la sra Laura Borràs i el de la batllessa de la ciutat condal. Si a la primera la tenen més que amenaçada i fins i tot empaperada, (tots recordem la entrevista a las sarsuela amb el susodit); a la segona per moltes palades de sorra i pocas de cal, la tenen més que contenta i empoderada, dons es tal la seva ambigüitat i tants els canvis i girs copernicans, que fins i tot els hi fa tanta o més gràcia que la Díaz Ayuso, que ja es molt dir. Les seves reverències i genuflexions en quan es troba deban del Borbó delaten les seves preferències i necessitats i és on es per que ha resultat molt eficaç sempre als interessos tant del Deep state com de la corona i cal tenir-ho ben present. Per tot això tenim la BCN que tenim que s'ha obstinat en capgirar i que això no sigui reversible, mai més. Costara cent anys fer-ho posible.
 4. Icona del comentari de: Pere Escandell i Tor a juliol 04, 2022 | 09:39
  Pere Escandell i Tor juliol 04, 2022 | 09:39
  Es llogic i normal. Això passa aquí i al resto de països del món. No busqueu tres peus al gat, agradi o no agradi. Es lo que Ia.
 5. Icona del comentari de: Agustín Forteza a juliol 04, 2022 | 11:12
  Agustín Forteza juliol 04, 2022 | 11:12
  Me parece un comentario capcioso, con un tinte político muy claro. El hermoso recinto, esté quien esté de alcalde, SIEMPRE ha sido alojamiento, no solo de los "turistas" de La Zarzuela, también de jefes de estado de otros países.
 6. Icona del comentari de: Cat a juliol 04, 2022 | 13:59
  Cat juliol 04, 2022 | 13:59
  Barcelonins, sinó foteu fora aquesta venuda a la casta i a la màfia borbònica, es que valeu menys que ella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa