Interior avisa per escrit l’ANC sobre les mesures sanitàries al tall de Meridiana

L'entitat dirigida per Elisenda Paluzie és qui notifica la protesta al departament

El tall de la Meridiana torna a estar al punt de mira. Després que l’Ajuntament de Barcelona hagi expressat en diverses ocasions el desig d’acabar amb la protesta, que va començar amb la publicació de la sentència del Procés, el departament d’Interior ha posat els meridians a la diana pels incompliments sanitaris. El context de la pandèmia ha complicat l’exercici del dret a la manifestació, però la protesta es permet a Catalunya sempre que s’apliquin les mesures preventives contra els contagis.

Interior s’ha dirigit en diverses ocasions a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que és l’entitat que notifica els talls al departament, per recordar les mesures sanitàries necessàries per manifestar-se. Fonts del departament han confirmat al TOT Barcelona l’existència d’aquestes interpel·lacions a l’organització independentista. El secretari nacional de l’ANC Antonio Baños ja va informar els meridians dels advertiments d’Interior i els va instar a complir estrictament les normes de prevenció. En concret, segons el periodista i exdiputat de la CUP al Parlament de Catalunya, l’entitat ha rebut tres avisos. “Ens tenen moltes ganes”, va dir a l’assemblea de dimecres.

El text enviat a l’ANC, al que ha tingut accés aquest diari, inclou les recomanacions sanitàries elaborades pel comitè de direcció del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i serveix per recordar “quines són les mesures en zones amb restriccions com és Barcelona”. Algunes d’elles es van incomplir aquest dimecres a la Meridiana, cosa que va portar l’assemblea a decidir l’aplicació estricta de les mesures per evitar una intervenció policial o una multa. La distància d’1,5 metres entre manifestants, la delimitació perimetral i el control d’accessos i aforament són alguns dels requisits. El compliment va ser intermitent durant aquest vespre de protesta, com va avisar el propi Baños i altres meridians.

'Meridians' durant l'assemblea de l'últim tall, el 26-8-2020 / Adrià Lizanda
‘Meridians’ durant l’assemblea de l’últim tall, el 26-8-2020 / Adrià Lizanda

Altres de les indicacions que ha enviat Interior a l’ANC són el “foment de la higiene de mans amb gels hidroalcohòlics facilitats per l’organtizació”, la necessitat que sigui una “concentració estàtica” i la prohibició de pancartes “o altres objectes compartits, excepte quan siguin d’ús individual”. El departament dirigit per Miquel Buch també ha avisat l’ANC que “no es permet el consum d’aliments durant la concentració”, a més de l’obligatorietat de tancar els accessos al transport públic més propers des de dues hores abans i fins a dues hores després de la manifestació “per evitar saturació”. En aquest últim cas la mesura no depèn dels meridians, sinó que hauria de ser una decisió de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en col·laboració amb l’administració.

Un dels punts destacats de l’última assemblea al tall de la Meridiana va ser, precisament, la necessitat de complir millor les recomanacions sanitàries per tal d’evitar transmetre una imatge negativa a l’opinió pública o rebre sancions administratives. Alguns manifestants es van comprometre a fer complir la distància de seguretat i l’ús de mascareta al tall.

Més informació

Nou comentari