El tall de la Meridiana recupera l’empara legal mentre Colau demana que s’hi posi fi

Els Mossos i la Guàrdia Urbana desvien el trànsit i permeten la protesta, que està notificada fins al 22 de juliol a Interior | Els manifestants es proposen ara cosir les ferides que va deixar la tensa assemblea de la setmana passada

El trànsit de la cruïlla de la Meridiana amb el passeig Fabra i Puig, a la frontera entre Sant Andreu i Nou Barris, ha recuperat aquest divendres la normalitat pel que fa als paràmetres de les protestes polítiques emparades pel dret de manifestació. Torna a tenir empara legal i la policia, tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Urbana, només hi va a garantir que l’acte es pugui fer i a regular el trànsit durant les dues hores que s’interromp en aquest punt. Cap antiavalot a vista, zero tensió, música –Lluís Llach, La Trinca, Sopa de Cabra, Sau, el Bella Ciao…– i les consignes coherents amb l’objectiu de la convocatòria: mostrar el rebuig a la sentència del Procés i reclamar la llibertat del presos polítics i el retorn dels exiliats.

Tot això passava avui només unes hores després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’hagi pronunciat per primera vegada amb claredat sobre el tall de Meridiana Resisteix: amb més suavitat en les formes, s’ha posicionat en el mateix sentit que fa mesos que ho fa el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle –del grup municipal del PSC– i ha suggerit que s’hauria de buscar una altra ubicació per a la protesta per poder garantir el dret a la mobilitat dels que volen circular per aquell punt amb cotxe. És a dir, que el tall de Meridiana deixi de ser el tall de Meridiana.

El cas és, però, que justament avui ha començat a aplicar-se la comunicació de la protesta que els manifestants –encara que dividits i enfadats– tornen a fer mitjançant l’ANC. Segons el departament d’Interior, la notificació es va presentar el 22 de juny i té vigència fins al 22 de juliol, per a tres dies a la setmana –dilluns, dimecres i divendres–, de 8 a 10 del vespre. Es torna així a la situació que es va donar des del 7 de desembre fins a mitjans de març, quan el tall es va deixar de fer precipitadament a causa del confinament per la pandèmia de Covid-19. Es preveu, per tant, que ara que la tensió al carrer està neutralitzada, tornarà l’estira-i-arronsa entre partits i institucions que ja ha portat la fiscalia a obrir unes diligències d’investigació contra el conseller d’Interior, Miquel Buch, per no haver prohibit mai aquesta protesta quan ha sigut comunicada a la conselleria. De fet, la polèmica política està garantida més que mai, sobretot ara que Albert Batlle aspira a ser candidat a la presidència de la Generalitat amb el partit de Ramon Espadaler, Units per Avançar, justament per fer front a l’independentisme.

La pipa de la pau, a punt entre els manifestants

Mentrestant, després del sotrac de finals de la setmana passada entre els participants en el tall de la Meridiana, originada per la discussió sobre si era convenient o no comunicar la protesta –s’havia estat fent sense notificar des que va començar la desescalada i els antiavalots la desmuntaven– que va provocar una assemblea que va acabar a crits i enfrontaments. De fet, per al dia 1 hi ha convocada una assemblea que ha de ser la de la reconciliació i l’autocrítica. Avui mateix, de fet, ja es respirava aquest ambient entre el centenar de manifestants que s’han presentat a la cruïlla. I l’encarregat de la megafonia ha fet una crida a “ser una pinya” que encarrila el discurs per a l’assemblea en què s’ha de fumar la pipa de la pau.

Més informació

Comentaris

    Bocadillo de queso y atun 28/06/2020 9:16 am
    ¡Todos tienen derecho a manifestarse donde quieran! ¿Te enteras, gitano?

Nou comentari